Stream TV toont Ultra-D bril-vrije 3D techniek met 4K ondersteuning

08 januari 2013 2 Minuten 0 Reacties
Ultra-D-Stream-TV

Het Amerikaanse Stream TV hebben we afgelopen jaar al een aantal keer voorbij zien komen. Het bedrijf is namelijk druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe techniek voor de weergave van 3D materiaal zonder het gebruik van een 3D bril, ook wel autostereoscopisch 3D genoemd. Tijdens CES 2013 heeft het bedrijf een verbeterde versie aan het publiek getoond.

3D zonder bril

Stream TV zegt met de Ultra-D techniek de toekomst van 3D in handen te hebben. De huidige 3D TV’s maken namelijk zo goed als allemaal gebruik van brillen om 3D beelden weer te kunnen geven. Deze brillen zijn voor veel consumenten nog een te hoge drempel om voor een 3D TV te gaan. Ultra-D moet ervoor zorgen dat bril-vrij 3D gaat doorbreken en heeft volgens het bedrijf een aantal belangrijke voordelen.

Stream TV Ultra-D

De verbeterde Ultra-D techniek biedt ten eerste ondersteuning voor de 4K Ultra HD resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Hierdoor kan voor meerdere kijkhoeken een hoge resolutie 3D beeld gecreëerd worden zonder dat individuele pixels of beeldijnen zichtbaar worden. Het tweede voordeel is dat de techniek op alle bestaande TV panelen gebruikt kan worden, van LED en plasma tot 4K en Full HD TV’s. Het derde voordeel is dat de techniek de gebruiker de mogelijkheid heeft om het 3D effect naar eigen wens af te stellen en ook content kan laten opschalen naar een 4K resolutie. Wellicht het belangrijkste voordeel is dat alle content, zowel SD als HD en zowel 2D als 3D, zonder het gebruik van een bril in 3D bekeken kan worden. De Ultra-D SeeCube 4K converter moet ervoor zorgen dat materiaal van bijvoorbeeld een Blu-ray speler of gameconsole naar 4K of 3D omgezet wordt.

Hoe de Ultra-D techniek precies werkt en hoe exact geïntegreerd wordt met bestaande hardware wordt mij uit het persbericht van het bedrijf niet helemaal duidelijk, maar diverse media die bij de presentatie van het bedrijf aanwezig waren zeggen erg onder de indruk te zijn. De 3D weergave van content die origineel Full HD 2D was zou niet onder doen voor native 3D content die met een 3D bril te bekijken is.

Wanneer we de techniek daadwerkelijk in producten kunnen gaan verwachten is niet duidelijk. Overigens is ook het Nederlandse Dimenco hard aan het werk om bril-vrij 3D toegankelijk te maken voor consumenten.

Reacties (0)