Sony ZD9-serie – specificaties
De Sony ZD9-serie lcd led tv’s beschikken over alles wat je vandaag de dag van een premium tv mag verwachten, waaronder de hoge Ultra HD-resolutie, HDR-ondersteuning, de nieuwste hdmi-standaarden, een groot kleurbereik, de krachtige X1 Extreme 4K HDR Processor, 3d-weergave, X-tended Dynamic Range PRO en natuurlijk het Android TV-platform.
Het unieke van deze modellen is echter de Backlight Master Drive-technologie, met (volgens Sony) 1.000 zones en een helderheid van maar liefst 4.000 nits. Dit moet zorgen voor diepere zwarttonen en een perfecte helderheid van kleuren. De technologie combineert een Discrete LED-structuur met een nauwkeurig belichtingsalgoritme en een optische vormgeving. In het verleden werd lokale dimming gestuurd via zones met meerdere leds. Nu kan de led-bediening van Backlight Master Drive, in combinatie met het belichtingsalgoritme, elke led individueel dimmen of versterken, wat dus voor een hoger contrast en dieper zwart moet zorgen.
Door de combinatie van drie nieuwe technologieën – Object-Based HDR Remaster, Dual Database Processing en Super Bit Mapping 4K HDR – moet 4K HDR-content een nieuwe ervaring opleveren. Door de beelden in elke scène te analyseren en de kleur en het contrast van ieder object individueel te corrigeren, moet Object-Based HDR Remaster ieder detail levensecht weergeven. Ook geeft deze technologie Standard Dynamic Range HD-content een upgrade naar bijna-4K-HDR-kwaliteit. De SDR-content wordt dus middels software omgezet naar HDR.
Bovenop de bestaande database voor upscaling heeft de 4K HDR Processor X1 Extreme een extra Sony database voor ruisonderdrukking. Door duizenden beeldpatronen te doorzoeken, verwijdert Dual Database Processing ongewenste ruis. Super Bit Mapping 4K HDR moet volgens Sony zorgen voor een natuurlijker beeld. Dankzij de 14-bit signaalverwerking worden de vaste kleurstroken van 8-bit (FHD) en 10-bit (4K) bronnen opgebroken en geconverteerd naar 14-bit-equivalente schakeringen met 64 maal meer kleurniveaus.
In deze review kijken we naar de 65-inch Sony KD-65ZD9. Dit model heeft een adviesprijs van 4.999 euro meegekregen. Daarnaast vinden we de 75-inch KD-75ZD9 met een adviesprijs van 7.999 euro terug in deze serie. Een compleet overzicht van alle modellen, specificaties en prijzen vind je in de Sony 2016 lcd led tv line-up.
Review-apparatuur
Voor deze review maken gebruik van onder meer de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler, de Denon AVR-X6300H receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. De LG E6V-serie oled tv dient als referentiemodel. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.
Sony ZD9-serie – design
Het eerste dat opvalt is het design van de ZD9-modellen. Sony heeft veel aandacht aan het design besteed en dat zien we eigenlijk overal terug. De tv is voorzien van een combinatie van zwart en geborsteld aluminium en rondom het scherm zien we een lijst met een goudkleurige afwerking terug. Hoewel dit misschien wat ‘over-the-top’ overkomt went het snel en oogt het zelfs chique en premium. Rondom het scherm zien we ook een bezel van ongeveer 2 centimeter terug en dat is kijkend naar de concurrentie nogal fors. Echter, wij zijn de laatsten die daar echt veel waarde aan hechten.
De achterzijde is gemaakt van plastic, met een soort honinggraat structuur. Hoewel je de achterzijde niet vaak zult zien is hier ook veel aandacht aan besteed. Alles kan netjes weggewerkt worden middels plastic covers, kabels worden achter de voet weggeleid dankzij een kabelmanagementsysteem en het ziet er gewoon net afgewerkt uit. De voet is vergelijkbaar met die van de XD93-modellen. De metalen standaard is in een hoek gezet en is afgewerkt met zwart geborsteld metaal en een gouden kleur voor de zijkanten. Wat opvalt is dat de tv wat hoger staat dan veel andere modellen; onder de tv heb je zo’n 10 centimeter ruimte over.
Al met al biedt de KD-65ZD9 een zeer hoogwaardig en fraai design. De combinatie van metaal, de goudkleurige afwerking en het diepe zwart geeft dat premium gevoel dat je bij een premium tv verwacht. De afwerking is van hoog niveau, net als de bouwkwaliteit. Je hebt direct het idee dat er over elk element van het design goed nagedacht is, en dat belooft veel goeds voor de rest.
Aansluitingen
De Sony ZD9-modellen beschikken over voldoende aansluitingen om al je apparaten kwijt te kunnen. Op de achterzijde zien we drie verwijderbare panelen terug waarachter zich de aansluiten bevinden. Vanuit deze secties kunnen de kabels achter de voet weggeleid worden zodat je ze niet in het zicht hebt. We zien onder meer vier hdmi-ingangen (waarvan twee met hdmi 2.0a), drie usb-poorten, een ethernetpoort, een CI+-module en een SCART-aansluiting (een van de weinige nog) terug. Voor draadloze communicatie zijn WiFi en bluetooth aanwezig. Alle aansluitingen zijn eenvoudig bereikbaar en ver genoeg naar binnen geplaatst zodat je geen kabels of connectoren ziet.
Afstandsbedieningen
Sony levert één afstandsbediening mee met de KD-65ZD9, en het is een vrij normale afstandsbediening zonder toeters en bellen. De achterzijde is voorzien van een geborsteld metalen afwerking waardoor de afstandsbediening lekker in de hand ligt. De bovenzijde is echter voorzien van één stuk rubber, met ingebouwde toetsen die een zeer kleine travel hebben. Aan de travel kunnen we wennen maar het rubberen materiaal zorgt ervoor dat de accessoire snel vies en stoffig wordt. Alles blijft er op plakken, maar aan de andere kant is de afstandsbediening eenvoudiger schoon te maken als er een keer een glas drinken overheen gaat. Alle knoppen zijn aanwezig (ook Netflix en Google Play) en de lay-out zorgt voor een snelle en prettige werking. Ondanks dat de remote wat groot is, kun je hem eenvoudig met één hand gebruiken.
Overigens heeft Sony ook nog de TV SideView Remote-app in de Play Store en App Store staan. Installeer deze app en je kunt de tv me tje smartphone of tablet bedienen. Daarnaast kun je middels de app een cursor gebruiken en teksten invoeren, wat met name handig is in de browser en in apps. Deze apps zijn vanuit de SideView Remote-app ook op te starten. Verder kun je content vanaf DLNA-apparaten en je smartphone of tablet op tv weergeven, je kunt een tv-gids bekijken en opnamen inplannen wanneer een harde schijf aangesloten is.
Sony ZD9-serie – gebruiksgemak
Sony maakt gebruik van het Android TV-platform maar daar overheen/omheen is de interface van Sony zelf te vinden. Deze interface is vrij eenvoudig en simplistisch maar werkt naar behoren. Geen toeters en bellen, maar een gestructureerde weergave van alle opties, instellingen en functies. Qua uiterlijk verschillen de menu’s van Sony van die van Google en dat oogt wat rommelig, zeker omdat Google ook een eigen instellingenmenu heeft.
Android TV zelf ziet er strak en fraai uit, maar is wat drukker dan de smart tv-platformen van andere fabrikanten. Het is even je weg vinden maar eenmaal gevonden kom je snel waar je moet zijn; of dat nu aangeraden content is of je favoriete apps zijn. Android TV zorgt echter nog altijd voor een probleem; het systeem is instabiel. We hebben meer dan eens een vastloper gehad en zelfs de stekker moest er een keer uit. Dat mag simpelweg niet gebeuren. Daar tegenover staat wel dat de werking een stuk vlotter en fijner is dan bij voorgaande versies. De software reageert snel op input en de navigatie door de interface verloopt soepel.
Wanneer je de tv voor het eerst aanzet word je door een set-up geloodst. Deze set-up zorgt ervoor dat de basisinstellingen direct goed staan. Zo kun je onder meer de taal selecteren, naar zenders laten zoeken, je aanmelden met je Google-account en de tv laten koppelen met het WiFi-netwerk. Deze basisinstallatie verloopt snel en alles werkt direct.
Sony ZD9-serie – features
Smart tv-platform (Android TV)
Android TV is inmiddels een bekend platform voor smart tv’s maar het platform heeft sinds de introductie te maken met nogal wat problemen. Gebruikers (waaronder ook wij) klagen vaak over de trage werken, de vele bugs en ook het mindere gebruiksgemak. Met de komst van Android 6.0 zou hier eindelijk verandering in moeten komen. De ZD9-modellen draaien op Android 6.0 en zijn inderdaad een stuk sneller en dus fijner om mee te werken. Maar, zoals hierboven aangegeven, laat de stabiliteit nog te wensen over.
Android TV biedt een homescreen/launcher met zogenaamde ‘shelves’ die snel toegang bieden tot content. Er zijn shelves voor video-aanraders, een sectie met aanraders, apps, games en instellingen. De gehele interface van de tv is in de stijl van Android vormgegeven, van fonts tot aan icons. Natuurlijk zijn de bekende Android TV-functies als Google Voice en Cast ook aanwezig waardoor je middels spraak naar content kunt zoeken en media vanaf je tablet of smartphone naar je tv kunt casten (streamen). De apps waarin deze media zich bevinden moeten hier wel ondersteuning voor bieden. De stijl van de interface is typisch Android en biedt een overzichtelijke weergave van interessante content, veelgebruikte apps en handige toepassingen. Helaas is de weergave van deze content volledig bepaald door Google, Sony en je eigen gebruik van de tv. Je kunt dus zelf geen shelves wisselen of apps verder naar voren schuiven. Een app die vaker gebruikt wordt, is prominenter aanwezig.
Android TV is alles bij elkaar genomen een prima platform dat veel mensen al kennen en bovendien is de Play Store gevuld met een grote hoeveelheid apps waardoor er voor ieder wat wils is. Alle bekende en belangrijke apps worden al voor je geïnstalleerd, waaronder ook YouTube, Netflix en NPO Gemist. De tv heeft overigens 8GB aan intern opslaggeheugen, waarvan 7GB beschikbaar voor apps en media.
Mediaspeler
Een tv wordt tegenwoordig niet meer alleen gebruikt voor het kijken naar tv-kanalen of films op een disc. De Sony KD-65ZD9 is daarom voorzien van een ingebouwde mediaspeler waarmee content vanuit je thuisnetwerk of vanaf een usb-device weergegeven kan worden. Middels WiFi en DLNA kan eenvoudig en snel met apparaten in het thuisnetwerk gecommuniceerd worden en de tv komt met een brede ondersteuning voor bestandsformaten waardoor nagenoeg alle populaire video- en audiobestanden weergegeven kunnen worden. Aangezien het gaat om een Ultra HD tv is er natuurlijk ondersteuning voor 4K-content met de hevc-codec. De mediaspeler werkt verder vrij intuïtief en snel, in lijn met de overige software. In de google Play Store zijn echter nog veel meer mediaspelers te vinden dus je hebt keus genoeg.
Sony ZD9-serie – beeldkwaliteit
De Sony ZD9-serie modellen zijn op papier de allerbeste modellen die Sony dit jaar op de markt brengt en dat moeten we natuurlijk vooral terug gaan zien in de beeldkwaliteit. De tv komt onder meer met full array led-achtergrondverlichting met Backlight Master Drive-technologie, een Triluminos-display met een groot kleurbereik, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, ondersteuning voor HDR-materiaal met (op papier) een maximale helderheid van 4000 nits, X-tended Dynamic Range PRO en 3d-weergave.
Belangrijkste instellingen
Zeker met een tv van dit kaliber wil je de beste instellingen voor het beeld zien te vinden om optimaal van je scherm te genieten. Als je zoveel voor een tv uitgeeft dan kunnen we eigenlijk maar één ding aanraden; je tv professioneel laten kalibreren. Voor een prijs tussen de 100 en 300 euro kun je dat door een vakman laten doen en daarmee haal je het maximale uit je tv. Maar, als je dat niet wilt dan kun je met wat kleine aanpassingen een zeer goede weergave uit je scherm halen. In onze reviews houden we dit aan zodat iedereen met de instellingen voor een optimale beeldkwaliteit aan de slag kan.
Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;
Beeldmenu | Geavanceerd (Helderheid) | Geavanceerd (Kleur) |
Beeldmodus: Bioscoop Pro Automat. Beeldmodus: Uit | Helderheid: 20 Contrast: 90 Gamma: -2 Zwartniveau: 50 Zwart aanpassen: Uit Geav. contrast opt.: Uit Auto local dimming: Midden X-Tended Dynamic Range: Uit |
Kleur: 50 Kleurtemperatuur: Expert 1 (B-Gain -3) |
Geavanceerd (Scherpte) | Geavanceerd (Beweging) | Geavanceerd (Video-opties) |
Beeldscherpte: 50 Realiteits Creation: Uit | Motionflow: True Cinema Film modus: Laag |
Alles op ‘auto’ |
Zoals aangegeven zijn veel van de instellingen afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat, maar als je een donkere ruimte hebt en vooral in de avond tv kijkt dan zijn dit de instellingen waarmee je al veel uit je scherm haalt. Bij een aantal instellingen leggen we uit waarom we hiervoor gekozen hebben en wat ze doen.
De modus Bioscoop Pro is vanuit de doos de beste modus om mee te beginnen. Deze modus biedt een vrij goed gekalibreerd scherm voor kijken in een donkere omgeving, en met een paar kleine aanpassingen krijg je een zeer goede beeldkwaliteit voorgeschoteld. Voor standaard dynamic range content zetten we de achtergrondverlichting niet te hoog, om zo nadelige effecten in donkere delen van het scherm te voorkomen. Bovendien kijkt het ook gewoon wat comfortabeler wanneer het scherm niet teveel licht geeft. De ruisreductiefilters voor het verwijderen van ruis e.d. zetten we uit, maar dit kun je bij content van mindere kwaliteit altijd activeren. Sony’s Auto local dimming-functie werkt vrij goed en met een Midden-instelling krijg je een hoog contrast terwijl ook diep zwart gewaarborgd blijft. Bij HDR-content kan deze optie vol openstaan om de maximale helderheid uit het paneel te halen. Daarbij hebben we de optie Motionflow op ‘True Cinema’ gezet. Deze instelling zorgt bij filmmateriaal voor een strakke en vloeiende weergave zonder dat je het gevoel hebt een homevideo te kijken. Je kunt echter zelf met deze instellingen spelen om de voor jou meest soepele en vloeiende weergave te realiseren. Ook Realiteits Creation is het noemen nog waard. Deze optie kijkt naar een database en zorgt er daarmee voor dat beelden wat scherper en gedetailleerden lijken. Het werkt hier en daar mooi, maar vooral met statische beelden. Je kunt zelf even experimenteren met de optie maar voor films in hoge kwaliteit zetten we het, ondanks dat het redelijk goed werkt, liever af. de reden hiervoor is dat het beeld er soms iets te bewerkt uitziet. Meer over de HDR-instellingen vind je verderop in de review.
Algemeen
Allereerst kijken we naar de algemene eigenschappen van het scherm; de uniformiteit, de weergave van kleuren, opvallende fouten en de zwartwaarden. Wat dit betreft laat de Sony KD-65ZD9 direct een zeer goede indruk achter. Sterker nog; we hebben eigenlijk helemaal niks te klagen. Op elk vlak weet deze tv zeer goed te presteren.
Met de uniformiteit van het scherm zit het goed. We zien geen noemenswaardige vormen van clouding (lichte vlekken bij zwarte weergave, of donkere vlekken bij witte weergave) waardoor je een strak egale weergave krijgt. Ook van banding, een probleem dat we bij meerdere full array led-tv’s tegenkwamen, is geen sprake. De techniek die Sony gebruikt voor de achtergrondverlichting doet dus zeer goed zijn werk, zonder zichtbare lijnen of andere problemen. Pas wanneer de helderheid en de local dimming-instelling vol opengezet wordt kan rondom lichtere objecten op een donkere achtergrond wat clouding ontstaan, al is het minimaal. Wel belangrijk om te vermelden is dat de tv een stuk minder presteert zodra je buiten een hoek van 30/35 graden naar het scherm kijkt. In een dergelijke hoek worden problemen als halo-effecten direct een stuk duidelijker en kun je ook wat clouding-effecten gaan zien waardoor de algemene beeldkwaliteit snel afneemt.
Ook het contrast en de zwartwaarden leveren indrukwekkende resultaten. Met de local dimming-techniek op medium wordt diep zwart behouden en heb je voldoende detail in donkere delen van het scherm. De settings ‘laag’ en ‘midden’ zorgen voor de beste combinatie van diep zwart en helder wit. Dit is natuurlijk met name te danken aan het backlight met een groot aantal zones. De zwartwaarden zijn dus indrukwekkend diep en zelfs in HDR-modus weet de tv dit zeer goed vast te houden. De combinatie van een goede local diming-techniek, een strakke en uniforme weergave en diepe zwartwaarden zorgt voor een hoog contrast.
Wat betreft het opvangen van snelle bewegingen of snel bewegende objecten zijn we het meest onder de indruk van de True Cinema-optie. Deze instelling zorgt voor een vloeiende en strakke weergave bij het kijken van films, zonder de content een homevideo-look mee te geven. Hier en daar kan er bij echt snelle bewegingen wat detail verloren gaan maar over het algemeen is het opvangen van snelle bewegingen goed geregeld. Je kunt echter zelf nog wat met de Motion-instellingen spelen om de weergave naar eigen wens af te stellen. De optie ‘soepelheid’ zet je liefst niet te hoog omdat dit voor een onnatuurlijke weergave kan zorgen. De optie ‘helderheid’ komt neer op backlightscanning en dit heeft minder negatieve invloed op het beeld. Hoe hoger je deze optie zet, hoe donkerder het beeld wordt en hoe opvallender het knipperen van het beeld wordt.
De Sony KD-65ZD9 is voorzien van een Triluminos-paneel dat moet zorgen voor heldere en dynamische kleuren die natuurgetrouw worden weergegeven. Waar we een paar jaar terug nog vonden dat Sony de kleurweergave te ver doortrok en de kleuren dus overdreven weergaf, is dat vandaag de dag een stuk minder. De kleurweergave is bijzonder strak en realistisch, met een groot kleurbereik en zeer veel subtiele kleurdetails. De kleuren laten content daadwerkelijk tot leven komen, zonder te overdrijven.
SD- en HD-content
Als je nog veel naar content in standard definition kijkt dan is het goed om te weten dat de ZD9-modellen een krachtige processor en goede technieken aan boord hebben om er toch nog wat van te maken. Het blijft natuurlijk matige kwaliteit maar de deinterlacing- en scalingtechnieken zorgen er wel voor dat je een relatief strak plaatje met voldoende dynamiek en detail voorgeschoteld krijgt. Onder ruis en artefacten kom je simpelweg niet uit, maar de scaling-techniek haalt er het maximale uit.
Zodra we hd-content aanzetten komen we dichter in de buurt bij de echte kwaliteiten van de ZD9. De tv perst het laatste beetje detail uit elke pixels van een full hd-signaal en verzorgt dankzij de zeer goede scalingtechnieken een scherp, strak en gedetailleerd plaatje. Kijk je naar een full hd Blu-ray disc dan zou je bijna gaan geloven dan het native 4K-content is. Met name de films Gravity en Super 8 lieten op ons een zeer goede indruk achter. Natuurlijk ook dankzij de combinatie van diep zwart, strakke kleuren, een hoog contrast en een effectief backlight. Bij full hd-content kan de hierboven genoemde Realiteits Creation-optie nog van pas komen. Deze optie kijkt naar een database en zorgt er daarmee voor dat beelden wat scherper en gedetailleerden lijken. De techniek werkt goed maar kan er soms voor zorgen dat content te ‘bewerkt’ oogt.
4K Ultra HD-weergave
4K Ultra HD-content is natuurlijk dé content waar deze tv zich het meest comfortabel bij voelt en waar ook de meest indrukwekkende resultaten mee bereikt kunnen worden. We hebben diverse films in de volledige 4K-resolutie bekeken, waaronder The Martian, The Fifth Wave en Everest. Met name bij de laatstgenoemde film wordt duidelijk hoe strak de weergave is; met subtiele details die in de witte sneeuw opduiken, de emotie die door deze details van gezichten is af te lezen en de zeer natuurlijke maar levendige kleurweergave. Wit is niet wit maar wit is duizenden tinten wit.
De film komt daadwerkelijk tot leven; de hoge resolutie, de natuurgetrouwe kleurweergave en het hoge contrast geven een extra dimensie aan de content. Met Ultra HD Blu-ray beleef je alle details in de puurste vorm en krijg je in onze optiek de meest strakke en schone weergave. Het hoge contrast geeft extra diepte aan de film en haarscherpe subtiele details trekken je er alleen maar verder in.
HDR
HDR (High Dynamic Range) is een term die we dit jaar veelvuldig terugzien en waarmee we, gecombineerd met de hogere resolutie en het grotere kleurbereik, een extra dimensie aan een film geven. Simpel gezegd betekent dit dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. HDR-content is op dit moment nog niet breed beschikbaar maar Netflix biedt al een aantal films en series in HDR aan en ook beschikken de meeste Ultra HD Blu-ray discs over HDR-weergave.
Zoals je wellicht eerder in onze reviews gelezen hebt zijn we groot fan van HDR en hopen we ook dat het aanbod snel toeneemt. De film Everest is met zijn intens witte sneeuw, felle zon en heldere reflecties de ultieme testfilm. De Sony KD-65ZD9 weet er ook in HDR een prachtig plaatje van te maken. Donkere delen van het scherm blijven strak donker/zwart, terwijl de echt heldere delen (een zon, een maan, etc.) bijzonder fel zijn. Van clipping (verlies van detail in heldere delen) is nauwelijks sprake waardoor ook felle delen van het scherm met veel detail weergegeven worden. Halo-effecten worden bij een hogere helderheid wel iets duidelijker, met name bij lichte teksten die op een donkere achtergrond te zien zijn. Op dit vlak zijn de oled tv’s (waaronder de LG E6V-serie) toch net wat verder. De piekhelderheid van deze modellen ligt lager maar doordat elke pixel individueel uitgeschakeld of gedimd kan worden, en dus diep zwart blijft, ligt het contrast hoger. Maar, alles bij elkaar genomen biedt de Sony KD-65ZD9 een zeer indrukwekkende HDR-ervaring, met een hoog contrast, een goede local dimming-techniek, een hoge helderheid en bijzonder veel detail.
Sony heeft overigens ook een HDR Remaster-optie ingebouwd. Hiermee kun je SDR-content naar HDR om laten zetten. Hier zijn we echter wat minder van onder de indruk. Het effect is leuk maar het haalt het niet bij echte HDR-content en bovendien wijkt het beeld (qua kleurweergave en helderheid) dermate af van hoe het door de makers bedoeld is dat we HDR het liefst bij HDR-content houden.
Zoals hierboven al kort aangegeven gebruiken we voor high dynamic range-content een paar andere beeldinstellingen om zo de maximale helderheid met het maximale dynamische contrast uit het scherm te halen. De tv herkent HDR-content en geeft dit in een notificatie aan. De tv zorgt er vervolgens zelf voor dat een aantal instellingen aangepast wordt, waaronder de helderheid die op maximaal gezet wordt. Wij zetten ook het gamma op minimaal om de juiste kleurweergave te realiseren, en de X-tended dynamic range-optie moet op ‘hoog’ staan. De overige instellingen laten we zoals hierboven aangegeven. Wanneer je vervolgens de instellingen voor het beeld aanpast worden deze voor specifiek HDR-content onthouden. Al met al biedt de innovatieve backlight-technologie van Sony in combinatie met HDR een exceptionele weergave van detail, kleur en bereik. In vergelijking met standaard Blu-ray krijg je meer detail in heldere delen, een hogere helderheid van deze delen, diep zwart met overtuigde grijstinten en kleuren die van je scherm spatten.
3D-weergave
Sony levert twee 3D-brillen mee met de ZD9-modellen en maakt nog altijd gebruik van de actieve 3D-technologie. De brillen zijn niet zwaar en zitten comfortabel op je neus, zelfs als je zelf een bril draagt. Ze sluiten het omgevingslicht ook voldoende buiten om comfortabel naar 3D-content te kunnen kijken. Aangezien Sony gebruik maakt van de actieve 3D-techniek dimmen de brillen het beeld nogal, maar dit wordt goed gecompenseerd door de hoge helderheid van het scherm.
De 3D-ervaring is prima te noemen. Hier en daar is er sprake van lichte crosstalk maar niet in die mate dat het de kijkervaring negatief beïnvloedt. Beelden worden strak en vloeiend weergegeven en de actieve 3D-techniek zorgt voor een overtuigend gevoel van diepte en dynamiek. Veel vooruitgang is de er de afgelopen jaren niet meer geboekt op het gebied van 3D maar voor diegenen die nog wat 3D-films hebben is het goed om te weten dat Sony het je nog weer laat geven en dat ook in goede kwaliteit doet.
Gaming
Als je een tv van dit kaliber koopt dan wil je daar natuurlijk ook fatsoenlijk op kunnen gamen. Ben je een fanatiek gamer, dan is de input lag van groot belang. Deze meting vertelt je namelijk hoeveel vertraging er tussen het uitvoeren van een actie op je controller en het uitvoeren van de actie op het beeld zit. Wat betreft de input lag presteert de Sony KD-65ZD9 niet bijzonder goed. De input lag komt op 43ms uit (met local dimming uitgeschakeld) en dat is gewoon wat trager dan de topmodellen van onder meer Samsung en LG.
Reflecties en kijkhoeken
Zoals hierboven al kort genoemd is de Sony KD-65ZD9 geen hoogvlieger als het op kijkhoeken aankomt. Binnen een hoek van ongeveer 35 graden krijg je een indrukwekkend plaatje voorgeschoteld, maar ga je verder uit het midden zitten dan neemt de helderheid fors af, kunnen clouding- en halo-effecten sneller opvallen en komen kleuren minder verzadigd over. Op het gebied van reflecties presteert de tv gemiddeld. Als de tv naast een raam staat is de weerspiegeling duidelijk zichtbaar maar een gedimde lamp achterin de kamer of zonlicht van een raam aan de andere kant van de kamer vallen niet op (als het beeld aanstaat).
Sony ZD9-serie – audiokwaliteit
Wat betreft de audioweergave is het eigenlijk niet meer van deze tijd om bij een premium tv geen extern audiosysteem te hebben, maar mocht je toch via de speakers van de tv willen luisteren dan is het goed om te weten dat de ZD9-serie boven gemiddeld scoort. De tv’s maken gebruik van drivers die naar beneden wijzen maar toch zorgt dit niet voor een weggemoffeld effect. Het audioveld is vrij ruimtelijk en breed, en biedt ook voldoende dynamiek en volume zonder te oversturen. Dialogen komen helder en warm over, hoge tonen blijven aardig strak en er zit zelfs aardig wat laag in. Nee, indrukwekkend is en wordt het niet maar boven gemiddeld is het wel en voor een simpel tv-programma of een serie is het audiosysteem van de ZD9-modellen prima te gebruiken. De echte filmfan kan echter niet zonder een home cinema-systeem.
Sony ZD9-serie – conclusie
Als we alles bij elkaar optellen dan kunnen we eigenlijk maar tot één conclusie komen; de Sony KD-65ZD9 is één van de beste premium tv’s die je kunt kopen. Perfect is deze tv echter niet want de kijkhoeken vallen wat tegen, de input lag is aan de hoge kant en de Android-software zorgt nog altijd niet voor een stabiele ervaring. Daar tegenover staat een indrukwekkende beeldkwaliteit – of je nu hd-content of Ultra HD-content met HDR kijkt -, een boven gemiddelde audiokwaliteit, toegang tot een groot aantal apps en smart-functies, en een zeer fraai en strak design. Toch bevindt de KD-65ZD9 zich in een lastige situatie door de hoge prijs van 4.999 euro. Voor dit bedrag krijg je namelijk ook een oled tv die op het gebied van beeldkwaliteit hogere ogen gooit. Ook Samsung’s topmodel, de UE65KS9500, ligt voor iets minder in de winkels. Puur op beeldkwaliteit zou Sony het van de Samsung winnen maar de software is tegenwoordig ook erg belangrijk. Kortom, de prijs moet omlaag om echt boven de concurrentie uit te stijgen.
Beoordeling
- Zeer strak en fraai design
- Indrukwekkende beeldkwaliteit
- Boven gemiddeld goede audiokwaliteit
Software nog niet stabiel
- Kijkhoeken vallen tegen
- Hoge input lag
Reacties (5)