Philips PUS7304 Performance Series: familie Treffers (gezin 1)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd led tv van Philips. Wat vinden zij van de PUS7304 Performance Series? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze lcd led tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Treffers.

Introductie

Wij zijn Dini (56) en Bas (57) Treffers en kijken dagelijks naar series en films op onze huidige TV. Dit is overigens een Philips LED TV van de tweede generatie die in 2011 op de markt verscheen. Het is een 40-inch wat destijds een redelijk groot scherm was.

Dini houdt van series (liefst van Engelse bodem) en ik van films met hoge beeldkwaliteit met een mooie geluidsondersteuning. Daarnaast ben ik regelmatig aan het puzzelen en uitdokteren wat de TV aan leuke gadgets te bieden heeft. Door te deelnemen aan het testpanel probeer ik een zo’n duidelijk mogelijk beeld te vormen met betreffende onze persoonlijke ervaringen van deze Philips 55PUS7304.

Algemene indruk

Het is wellicht niet gebruikelijk om te beginnen met een eindconclusie maar toch zou ik dit graag willen doen omdat we Philips een pluim willen geven met het uitbrengen van deze TV. Ze hebben een perfecte aansluiting gevonden bij de mogelijkheden die concurrent/collega’s te bieden hebben.

Advertentie

Het installeren en uitpakken was een mooi moment. Als je de verpakking openmaakt begint de eerste ervaring. Wat komt er uit die doos; een prachtige TV. Dini zei altijd dat ze geen grote TV wilde in de huiskamer. En ik altijd wel. Het mooie is dat Dini al heel snel was genezen van haar uitspraak en dat zei nu juist dit formaat (55”) een echt mooi scherm vindt. Hoe mooi kan het gaan zullen we maar zeggen. Voor mij een meevaller dus.

Zowel het in elkaar zetten als ook de materialen zoals schroeven en standaard zijn van hoge kwaliteit. Een TV van rond de 25 kg moet verzekerd zijn van een stabiele opstelling. Het staat stabiel en de TV  is draaibaar voor de liefhebbers. Onze afstand van de TV bedraagt 3 meter. Je zit als het ware in het beeld. Een duidelijke verbetering ten opzichte van ons oude model (40”).

Wifi verbinding maken en daarnaast een Gmail account configureren en klaar. Om echt alle functies te kunnen gebruiken waren er een paar uitdagingen (maar zeker geslaagd met succes). Hierover zal ik verder in ons verslag onze ervaringen delen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze TV is super. Het gaat over een LCD-scherm. Maar dan wel een LCD van hoge kwaliteit. Kleuren zijn kenmerkend voor Philips. Zo heeft iedere fabrikant zijn eigen visie en samenstelling van kleurenspectrum. Zo ook weer Philips. En dat houden ze blijkbaar vast. Je kunt in het keuzemenu kiezen uit een aantal modi die zijn ontworpen door Philips zelf. Je kunt kiezen voor felle kleuren en de wat mildere weergaven. Doorsnee zie ik om mij heen dat mensen kiezen voor de toch felle kleuren van de fabrieksinstelling. Persoonlijk vind ik natuurlijke kleuren het mooist en wat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Om dit te realiseren is het ook mogelijk gemaakt om zelf aan de slag te gaan met een eigen voorkeur. Na een eigen kleurenconfiguratie voldoet de TV aan mijn eigen kleurenwens.

Wel heb ik een opmerking betreft de opties die je in een menu kunt selecteren voor een nog scherper beeld etc. Op een gegeven moment komt ghosting om de hoek kijken. Dit resulteert in vage bewegingen en haperingen van bewegende beelden. Dat is niets vreemd onder de horizon. Ook bij andere merken niet. Als een beeld pixels tekort komt kun je daar eigenlijk niets meer dan alleen maar een aanpassing doen die in principe eigenlijk tekort komt aan het uiteindelijk doel. Perfectie die er eigenlijk niet is op dat moment. Als je wel een perfecte aanlevering van een beeld hebt hoef je daar ook vrijwel niets aan te verbeteren. Lang leve de komst van 4K. Meer pixels dus scherper beeld. Het wachten is op de leveranciers van beelden die 4K als standaard zullen gaan aanleveren. Wanneer je sportuitzendingen gaat bekijken dan kom je bijna in het midden op het veld te staan. Levensecht en haarscherp. Bij het zien van de Grand Prix zie je letterlijk alle losliggende rubber en steentjes op het asfalt. Wat een beleving.

Ambilight

De TV is voorzien van Ambilight. Ook op onze huidige TV hebben wij Ambilight. Eenmaal Ambilight altijd Ambilight. Niets nieuws onder de zon bij Philips maar het blijft bijzonder te zien wat voor meerwaarde dit geeft aan het totaalbeeld van de TV. Wij hebben lichte muren dus het effect is uiteraard maximaal. Ook hier kun je kiezen uit een groot aantal keuzes betreft snelheid en lichthoeveelheid. Wij hebben Ambilight op relax-modus staan. Je wilt toch ook niet de hele avond willen stuiteren maar lekker genieten van een film of een serie. Ook prettig om te ervaren is dat vanuit welke hoek je naar de tv kijkt het beeld optimaal blijft om naar te kijken.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de TV is normaal, en daar bedoel ik acceptabel mee. Wij hebben onlangs een high-end kwaliteit soundbar aangeschaft. Nee, dan moet je dit geluid niet gaan vergelijken met dat van de TV zelf. Om toch een oordeel te geven over het geluid wat uit de TV komt kan ik zeggen dat dit ruim voldoende is. Geen high-end maar echt acceptabel. Waar ik nog niet uit ben is de aansluiting van HDMI ARC.

De nieuwste poorten van HDMI zijn HDMI ARC echter de nieuwste telg is en wordt HDMI eARC. Die laatste zal alle Dolby formaten geluid ongecomprimeerd doorsturen naar de soundbar. Zo is onze soundbar voorzien van de laatste HDMI eARC aansluiting terwijl deze TV een HDMI ARC aansluiting heeft.

Een laatste opmerking die ik plaats is er een over lipsync. Het synchroon lopen van geluid en spraak met het uiteindelijke beeld. Hier zijn nog een paar uitdagingen op te lossen. Als je gaat streamen vanaf je smartphone dan mis je de juiste combinatie van geluid en beeld. Het blijft een vreemde gewaarwording als beide niet perfect synchroon lopen. Met de weergave van een normale TV weergave/uitzending heb je daar geheel geen last van. Volgens mij blijft het moeilijk voor alle fabrikanten om alle huidige apparaten vlekkeloos met nieuwe apparaten te laten draaien.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is uitermate handig. Hier gaat het niet om de strijd wie de meeste knoppen in een klein formaat kastje kan proppen maar Philips heeft een echt gebruiksvriendelijke afstandsbediening gemaakt. Multifunctioneel zou ik zeggen. Zelfs mijn vrouw die niets heeft met afstandsbedieningen kan verrassend goed uit de voeten met dit verlengstukje van de TV.

Advertentie

Smart tv

Met Smart TV heb je ook niets te klagen. Wat een aanbod. In onze huidige TV zit ook Smart TV (wat ik al vermeldde) maar dit spant de kroon. Gelukkig gaat Philips volledig mee en heeft gekozen voor Android TV. Waarom zou je het wiel opnieuw moeten uitvinden als ook alle andere grote partijen vasthouden aan Android TV. Ook andere merken zijn afhankelijk aan het aanleveren van beeldmateriaal die je dan kunt weergeven in de vorm van Android TV. Zo is het aanbod echt ongelooflijk en hoef je je nooit te vervelen. Het opzetten van streamen vanuit je smartphone naar de TV was een tijdrovend werkje. Vind maar een App die vlekkeloos en gebruiksvriendelijk is. Met de in de TV ingebouwde Google Cast is het doorgeven nu een leuke aardigheid geworden. Foto’s en video’s worden lekker vlot getoond en krijgen een extra dimensie op een groot scherm. Ook hier wil ik een opmerking plaatsen dat je wel het beeldformaat van de TV moet wijzigen voor een normaal passend beeld. Maar dit is heel makkelijk aan te passen.

Nu had ik al meer gelezen over het nieuwe fenomeen genaamd Google Assistent. Veel merken blijken vol in te zetten op de nieuwste techniek. Doelstelling is om het gebruikersgemak en de wereld van alle informatie die je maar wenst volledig op te zetten. Nou dat lukt volgens mij. Het is wennen maar hier gaat een volledig nieuwe wereld open. Als het zo door gaat dan kun je straks volgens mij de tv-opdracht geven om te kijken of er nog voldoende koffiebonen in het espressoapparaat zitten.

Roept u maar. Het weerbericht, geen probleem. Altijd up-to-date informatie. Soms heeft de Google assistent wel wat moeite om 100% van de opdracht correct uit te voeren. Dit zal volgens mij een kwestie van tijd zijn. De Nederlandse versie bestaat nog niet zo heel lang dus enige verbeteringen met het herkennen van de opdrachten liggen in het verschiet en zullen zeker beter worden. Bovendien is de Nederlandse ondersteuning nog niet officieel gelanceerd dus dat kan een reden zijn dat het nog niet 100 procent werkt. Verder draait het lekker soepel en is het een heel leuke feature die je volgens mij alleen maar meer gaat waarderen.

Conclusie

Deze weken hebben wij ervaren dat de Philips 55PUS7304/12 een regelrechte krachtpatser is. Als je bedenkt wat deze TV allemaal kan, inclusief het beeld wat er wordt weergeven, dan zijn wij uitermate positief over dit product. Ondanks de opmerkingen die wij hebben geplaatst blijft ons eindoordeel zeer positief. Voor een betaalbare prijs krijg je een TV die helemaal van deze tijd is. Niet voor niets de tekst die Philips zelf gebruikt, “The One to Watch”. Een krachtige tekst die zijn naam dubbel en dwars waard is.

Wij hopen hiermee een goed verslag uitgebracht te hebben en wensen alle toekomstige kijkers veel plezier.