Panasonic GXW804 en DP-UB424: familie van Eijk (gezin 3)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd tv en UHD Blu-rayspeler van Panasonic. Wat vinden zij van de GXW804 lcd led tv en DP-UB424 Ultra HD Blu-rayspeler? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie van Eijk.

Introductie

Ik las: “3 weken een nieuwe Panasonic tv met blu-ray testen.” Vanwege mijn voorliefde voor Panasonic voelde ik mij direct aangesproken. 10 jaar geleden kocht ik na veel lezen en specificaties vergelijken mijn Panasonic TX-P42V10E. En nu ben ik natuurlijk zeer benieuwd naar de prestaties van de TX-40GXW804 LED TV en DP-UB424EGK Blu-rayspeler. Want 10 jaar progressie op beeld en geluid, gaat ons gezin dat waarnemen? Ik als specificatie purist zie het verschil op papier maar beleeft mijn gezin dat ook in het echt? Ik zal eerst vertellen wie wij zijn. Ons gezin bestaat uit 5 leden. Linn (10), Djune (8) en Riv van (6) daarnaast Barbara (38) en ikzelf Erik (46). Als je ons vraag wat wij met onze TV doen dan zijn we denk ik niet heel anders dan de gemiddelde kijker. We kijken regulier uitzendingen op TV, maar ook veel films bekeken via Blu-ray en dvd’s. Via de Playstation word er spelletjes gespeeld en de laatste tijd wordt voor de jeugd internet en de weergave van social media op een groot scherm steeds belangrijker. Met name Youtube bij de kids is iets wat gemist word op onze “oude” tv. Dus wij zijn benieuwd of er een wereld opengaat met deze moderne Internet TV.

Algemene indruk TV

Als op een Donderdag middag de TX-40GXW804 led tv en DP-UB424EGK blu-rayspeler binnen komen ben ik toch wel nieuwsgierig wat er uit de doos komt. Ik had vooraf informatie gehad welk formaat TV wij zouden krijgen, dit viel wat tegen. We hadden graag de 65-inch gehad die overigens perfect gepast zou hebben in onze TV nis. Maar niet getreurd ook een “kleine” Led TV kan je positief verrassen.

Na het uitpakken had ik wat problemen met de hardware installatie. De voet onder de TV monteren is een klusje wat makkelijker had geweest met gekleurde stickertjes en een aangegeven montage richting. Het lukte gelukkig wel en het uiteindelijke resultaat is een TV met strak zwart glossy kader en een soort geborsteld metalen voet welke een luxe uitstraling geeft. Het meest opvallend is de diep zwarte beeldbuis.

Advertentie

De TX-40GXW804 TV start snel op en helpt bij de eerste instellingen waardoor het verdere installeren gemakkelijk verloopt. De DP-UB424EGK blu-ray speler laat zich nog gemakkelijker installeren doordat de TV het device herkent. Ik update de TV en blu-ray om het volle potentieel te kunnen ervaren. Homescreen 4.0 met vernieuwde GUI werkt heel fijn en is overzichtelijk. Ook de smart TV omgeving is makkelijk te benaderen via de HOME knop op de afstandbediening. De afstandsbediening is ook erg fijn. Gelukkig zit Netflix standaard als knop op de afstandbediening en daarnaast is het ook mogelijk één App aan de MY APP knop te verbinden, dit wordt natuurlijk de YouTube App. Ik ben bekend met de afstandsbedieningen van Panasonic persoonlijk vind ik ze overzichtelijk. De iets te verkleinde afstandbediening van de Blu-ray vind ik niet direct een voordeel. De knopjes zijn wat mij betreft te dicht bij elkaar en te klein geworden.

Bij ons word via KPN tv gekeken, de maximale resolutie is 1080P@50Hzz en geeft daarmee een redelijk beeld, echter geluid was een probleem. Na veel lezen, instellingen wijzigen (HDMI modus 1 en modus 2) en HDMI kabels verwisselen is het mij niet gelukt om zowel beeld als geluid weer te geven op deze Panasonic. Onze eigen Panasonic heeft dit probleem niet dus ligt het niet aan de bron maar aan de weergever. Gelukkig luisteren wij meestal via een versterker dus het geluidsprobleem voor gewoon TV kijken was via een omweg te fixen. Geluid weergeven bij Blu-ray dvd’s en overige bronnen (Netflix / Youtube) was geen probleem en heeft mij positief verrast. 

Beeldkwaliteit TV

Na de installatie en updates van beide devices wil ik natuurlijk het 4K beeld ervaren. Daarvoor bekijk ik de 4K UHD blu-ray “Passengers”. Het beeld is echt heel erg scherp en het detail ligt super hoog. Heel erg mooi in het begin maar ik mis de filmlook. Als ik via Beeld naar “true film” modus schakel loopt de scherpte en helderheid iets terug en vind ik het prettiger kijken.

Het toeval treft dat ik 2x de animatie film “cloudy with a change of meatballs” op blu-ray in huis heb. Daarnaast heb ik afgelopen jaar zelf de Panasonic DP-UB404 blu-ray speler aangeschaft. Dus tijd voor een leuke test. De setup is: de DP-UB404 op de Plasma TX-P42V10E en de DP-UB424 op de LED TX-40GXW804. Alhoewel beide discs geen 4-versies zijn wordt het verschil direct duidelijk. Plasma is duidelijk zachter dan led en geeft minder detail weer. Zeker bij een close-up van het scherm. Het LED scherm geeft meer detail weer en is scherper. Als ik de kinderen vraag welke ze mooier vinden geven ze aan dat LED mooier is ook al is de TV kleiner dan onze “oude tv”. Wat ook heel snel duidelijk word is de beperkte kijkhoek van het LED scherm. Midden voor het scherm is het heel prettig kijken maar niet vanuit elke positie is het prettig kijken. De Kids gaan midden voor de TV zitten want zoals ze elke keer aangeven; “de zijkant is niet mooi”. Zelf ervaar ik dit ook want vanuit onze keuken kijk ik onder een grote hoek van ongeveer 60 graden, de kleuren zijn dan nauwelijks nog waarneembaar. Een grote kijkhoek bij onze “oude” plasma is geen probleem. Gelukkig zitten ze meestal recht voor de TV tijdens spannende films of games en merken ze er niet veel van. Wat opviel was de snelheid van het scherm, bij snelle passages in de film is geen blur waarneembaar ook bij het vele pan werk tijdens een voetbal wedstrijd of tijdens de playstation blijft het beeld en de bal scherp in beeld.

Smart-tv

Smart App’s zijn de belangrijkste feature’s van een nieuwe TV wat betreft de jeugd hier. Eindelijk een TV waarbij je Youtube, Netflix en natuurlijk je smartphone kunt gebruiken. Helaas is dat laatste toch (nog) niet helemaal vlekkeloos. Ik heb menig verbinding met de telefoon tot stand moeten brengen en menig Panasonic app uit de store moeten downloaden maar echt lekker loopt het nog niet tussen in mijn geval (Sony) Android en de Panasonic. Misschien dat een toekomstige update de verbinding met een smartphone nog wat gemakkelijker maakt. En zo blijf ik ook de internet browser app een beetje knullig vinden. Met een trage muis met je afstandbediening over het beeld bewegen, daar zijn enkele concurrenten toch wel wat verder mee. Hier kan Panasonic echt nog wat puntjes op de i kwijt. Spraakbediening misschien? Ik wacht de updates maar af. Maar ook positief nieuws is te melden want hoe blij kan je een dochter maken die nu zonder omslag haar favoriete YouTuber kan bekijken op een groot scherm. Zelfs het “browsen” naar een volgend filmpje was voor de 9 jarige een simpel trucje wat ik echt niet hoef uit te leggen.

Als je vervolgens op zondagochtend beneden komt en ziet je 7 jarige dochter een nieuwe paarden serie op Netflix kijken zonder dat ze daar hulp bij heeft gehad dan kan je spreken van een geslaagd menu / afstandbediening ontwerp. Nu hoeft niet alles via internet te lopen en kunnen de “oudjes” onder ons ook gelukkig nog gewoon een USB stick in de TV plaatsen. Dit vind ik vooral gemakkelijk als we met ze alle tegelijk foto’s willen bekijken. Natuurlijk kan dit ook via het netwerk maar een USB stick is soms gewoon makkelijker. Ik ben blij dat deze optie erop zit.   

Gaming / Sport

Door de kids worden de levendige kleuren in de spelmodus super gewaardeerd, en ook gewaardeerd is overdag de helderheid in dynamisch modus. Zelfs bij zonlicht blijft het beeld zichtbaar. Een avondje gamen op de PS4 verraste mij en de buurman en leverde wow’s en overige krachtige taal op. Een game spelen met een 4K beeldscherm is echt wel andere koek. Het super scherpe beeld doet je af en toe echt verbazen. En ook al las ik dat de 4K input soms gereduceerd naar HD 1080P of zelfs naar 720P om de lag tegen te gaan. Ik heb het niet door gehad. De game modus is blijkbaar effectief want ook in onze snelste games heb ik niets kunnen merken van lag of beeld defacts. Toen we als test even switchen naar True Cinema modus zagen we dat “Modern Warfare“ nog iets echter leek weergegeven te worden dan in “game mode”. De beeldprocessoren doen dus duidelijk hun werk. Maar goed, we willen snel kunnen spelen dus geen beeldprocessoren aan de gang en dus weg met dat smooth beeld. Wat ook fijn is dat standaard een speeltijdmelding word gegeven om de verslaving van zo’n mooie TV een beetje tegen te gaan.

DP-UB424 UHD Blu-rayspeler

Halverwege vorig jaar kwam de DP-UB424 al op de markt en ik kocht mijn UB404 nog weer een half jaar eerder. Ik ben dus bekend met het menu en features van deze modellen. Grootste verschil is dat de UB424 HDR10+ ondersteunt en uitgebreide HDR-instellingen in het menu ‘geavanceerd’ heeft. Dat HDR10+ ondersteund word bij dit nieuwe model was ook wel te verwachten aangezien dit Panasonic (en Samsung) hun eigen concept is. Nu nog content maar dat is een ander verhaal. Met of zonder HDR10+; het plaatje dat de UB424 voorschotelt is geweldig. Beeldverwerking is subliem en snelle passages worden probleemloos weergegeven. De kleuren zijn mooi helder en zwart is diep zwart.

De beeldscherm instellingen, welke benaderbaar zijn via het option knopje zijn voor de fine tuners makkelijk benaderbaar en maken het mogelijk om het beeld verder aan te passen. Niet onbelangrijk is dat de Blu-ray speler de dvd’s ook snel laadt. Nu zijn er snellere spelers maar Panasonic is zeker vlot te noemen, en de nieuwe UB424 is nog weer iets sneller dan mijn “oude” UB404. Het “home” menu vind ik ook erg fijn van de UB424. Hier is het mogelijk via een thuisnetwerk of USB stick Foto’s, video of muziek te luisteren of bekijken. Misschien is dit nog wel makkelijker dan via de USB poort op de TV. En als je zoals wij nog geen smart TV hebt is het een goede optie je “oude TV wat smart te maken. Want op deze manier kan je dan toch Netflixen, naar digitale radio luisteren of het weerbericht checken. Helaas is er geen Youtube app, maar toch zijn er aardig wat smart opties te verkrijgen via de speler. Wat ook fijn is aan de UB424 is dat deze een aparte HDMI uitgang heeft voor audio. Wij luisteren eigenlijk zelden via de TV speakers en via de HMDI poort is je versterker dan gemakkelijk verbonden via deze 2de (audio) HDMI poort. Uiteraard kan je ook optisch het geluid naar je versterker sturen of zelfs via tulpstekkertjes. Met andere woorden; genoeg aansluitingen voor beeld en geluid.

Conclusie

Als ik de kinderen vraag wat ze van de TV vinden dan krijg ik gelijk te horen, “beter dan de oude!”. Als ik dan vraag waarom dan, word als eerste de app’s YouTube en Netflix genoemd, en kort daarop volgt de opmerking dat het geluid beter is. Als ik dan vraag wat vind je niet zo goed aan de TV dan vinden ze eerst de grootte van het scherm een probleem, daarna geven ze aan dat je midden voor de TV moet gaan zitten want anders is het beeld niet mooi. 

Advertentie

Persoonlijk sluit me ik me volledig bij hun mening aan. Van grote meerwaarde zijn de internet applicaties, al vind ik wel dat ze spraakgestuurd moeten zijn want typen op een beeldscherm met je afstandbediening is niet fijn. Wat betreft het beeld op de TX-40GXW804; dit is super Het 4K beeldscherm is heel erg scherp, zeker in combinatie met de DP-UB424EGK Blu-ray speler. Het geluid is geweldig en heeft mij echt verrast. Houdt het geluidsniveau wel bescheiden anders klinkt er wel wat vervorming maar wat had je anders verwacht van zo’n dunne TV. Het menu vind ik van zowel TV als DVD overzichtelijk en biedt goede mogelijkheden de apparatuur verder naar wens aan te passen. Ook zijn er voldoende aansluitmogelijkheden voor diverse apparaten en zijn de poorten goed benaderbaar. Een betere app voor je mobiel connectiviteit zou heel fijn zijn. Al met al een goede TV die in de middenklasse voor €750,- goed scoort. Als ik de TV van 0 tot 5 sterren zou moeten geven dan geef ik deze TV 4 sterren. Een ster minder vanwege de beperkte kijkhoek. Toch scoort hij wat ons betreft goed op beeld, geluid en  bedieningsgemak.