Panasonic GXW804 en DP-UB424: familie Smits (gezin 1)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd tv en UHD Blu-rayspeler van Panasonic. Wat vinden zij van de GXW804 lcd led tv en DP-UB424 Ultra HD Blu-rayspeler? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Smits.

Introductie

Ons huishouden bestaat uit mijzelf (27 jaar) en mijn vrouw (26 jaar). Regelmatig hebben wij neefjes en nichtjes over de vloer tussen de leeftijd 4 en 8, die uiteraard net als wij niet meer voor de buis weg te slaan zijn. Tegenwoordig weten zij ook beter hoe de afstandsbediening werkt dan de oudere, vooral Netflix en YouTube krijgen ze snel gevonden. Vandaar dat wij ons ook geroepen voelde om mee te doen aan dit testpanel. Hier staat de TV dus voor oud en jong flink wat uur aan op een dag en is het aanbod ook erg verschillend. Wij kijken vooral veel series en films op bijvoorbeeld Netflix en Videoland, en de kinderen natuurlijk Netflix Kids. Zij zien vooral de vrolijke kleuren op het beeld verspringen, en wij de zombies en explosies.

Algemene indruk TV

Bij levering van de televisie en de Blu-Ray speler was het even alsof we zelf een klein kind waren, de nieuwsgierigheid naar de inhoud van de dozen. Ik ben begonnen met de televisie te installeren, dit verliep redelijk snel en soepel. Ongeveer kwartiertje had ik ervoor nodig, want ik had wat moeite met de voet te monteren, de handleiding kwam ik naderhand pas tegen.

Maar goed, voet gemonteerd, nu de TV plaatsen, dat was dus even wat lastiger omdat ik alleen was op dat moment. De TV moet recht in de voet gezet worden, iets wat je dus niet gemakkelijk alleen kunt (of moet) doen. Uiteindelijk met wat hulp is het me gelukt, de TV stond. En de Blu-Ray speler was ook snel geïnstalleerd. Plug & Play principe, stekkertjes erin en laat het testen maar beginnen.

Advertentie

De TV start meteen snel op, net als de Blu-Ray speler, lekker soepel en klaar om te gebruiken. Meteen de Mediabox van de tv provider ingesteld, en na 1 minuut was er beeld en geluid. De apparaten die ik dus aangesloten heb zijn de Blu-ray speler, Mediabox van Ziggo, en mijn Playstation. Op de TV zitten maar 3 HDMI aansluitingen, dus meer zou ook niet gaan.

Beeldkwaliteit en geluidskwaliteit TV

Meteen bij het aanzetten van de televisie was ik vooral erg benieuwd naar de kwaliteit van een 4K televisie, vooral omdat we zelf alleen Full HD gewend waren. In combinatie met de nieuwe 4K Mediabox van Ziggo kwamen we al snel tot de volgende conclusie.

Wij kiezen nooit meer voor een televisie die geen 4K beeldkwaliteit heeft. Wat een verademing was dat beeld, we hebben zeker uren gekeken naar de zender Love Nature 4K. De kleuren, de details, en de scherpte van het beeld waren iets wat wij totaal niet gewend waren. Ook bewegingen verliepen gewoon lekker soepel zoals je het zelf zou willen. Naderhand hebben we bij instellingen “Dynamic picture mode” geactiveerd, dit maakte het voor onze ervaring nog beter, en na het zogenoemde fine-tunen bij beeldinstellingen kun je het nog meer naar je eigen wens aanpassen.

Gelukkig hebben we het wat duurdere Netflix abonnement zodat we ook 4K films en series kunnen bekijken. Nooit geweten dat het verschil tussen normaal HD en 4K zo groot kan zijn. Bij de natuurfilms als “Our Planet” is het bijna alsof je gewoon in de dierentuin zelf aanwezig bent, bijna een 4D beleving als je er goed voor zit, echt prachtig. Ook het normale TV kijken was een geheel nieuwe belevenis. Het verschil merk je toch echt goed, iets wat ik totaal niet had verwacht.

Overdag is het vaak lastiger TV kijken door een reflectie / glans op het scherm, daar hebben wij hierbij totaal geen last van gehad. Of je nu recht voor de TV zit of schuin, het beeld blijft prettig om naar te kijken. Zwart is ook echt voor 85% zwart, wat vooral donkere scènes in films en series mooi maken. Bij veel TV’s is dit meer wit-zwart. Helaas gaan de pixels niet uit, dus je ziet wel nog dat het scherm een gloed geeft bij de donkere nachtscenes.

Het geluid had voor ons wel iets beter gekund, maar tegenwoordig gaat iedereen voor een soundbar, en dat is toch wel iets wat wij ook hierbij miste.
Het geluid is zeker beter als de meeste televisies, maar sprak mij niet meteen aan zoals het wel deed bij de beeldkwaliteit. Maar na een paar dagen raakte we er aan gewend, en voelde het wel gewoon aan als een voldoende.  In deze televisie zit het geluid aan de onderkant, dat maakt wel een duidelijk verschil in de positieve zin.

Smart-tv

Als je tegenwoordig een televisie koopt is dit bijna altijd een Smart TV, zo ook hierbij. Je hebt apps als Netflix, Videoland, YouTube direct op je TV, zonder extra boxen. Dit werkte allemaal prima, maar toch viel het aanbod apps erg tegen. Apps als NLZiet staan wel in de appstore, maar werken niet op de TV. En een RTL XL of NPO Plus staan ook niet in het rijtje erbij. Iets waar wij toch veel gebruik van maken normaalgesproken*. Netflix functioneerde gewoon prima net als Videoland en YouTube. Al heeft de TV wel wat opstarttijd nodig bij apps als YouTube als je 4K demo video’s wil bekijken. Na iets meer dan 25 a 40 seconden komt het 4K beeld pas tevoorschijn. Ook bij Netflix heeft de tv een aantal seconden nodig om de beste resolutie te weergeven. Maar dit was voor ons niet echt storend**.

*Panasonic geeft in een reactie aan dat NLZiet en NPO wel degelijk beschikbaar zijn voor deze televisie en ook te gebruiken moeten zijn. ** Het vertraagd weergeven van de 4K-resolutie heeft te maken met (de snelheid van) de internetverbinding.

Het menu draait vrij soepel, en je hebt apps als Netflix snel gevonden in het lijstje. Instellingen en dergelijke zijn ook snel te vinden en makkelijk aan te passen. Het design is erg overzichtelijk, maar door het gebrek aan apps voelt het toch niet compleet aan.

Gaming / Sport

Ik ben ook wel op zijn tijd een liefhebber van games spelen op mijn Playstation 3. Helaas heeft deze geen 4K ondersteuning, maar alsnog een prima combinatie. Voorheen had ik vaak last van vage vegen over het scherm tijdens bewegingen in games als Grand Threft Auto, en Splinter Cell. Daar heb ik nu geen last van gehad, donkere beelden zijn ook echt donker, maar nog steeds wel goed om te zien. De kleuren in de games levendig, wat het nog realistischer maakt.

Advertentie

Doordat er weinig vertraging in de beelden per seconden zat (framerate) kreeg ik soms wel last van misselijkheid na te lang gamen. Dit is niet perse een minpunt, maar zegt meer iets over mij dan over de TV. Het beeld is namelijk erg realistisch, en als je iets te dichtbij zit kun je daar dan dus misselijk van worden. Desondanks, het spelen van games op deze TV is een top combinatie.

Voor de kinderen hebben wij de Nintendo Wii aangesloten op de scart aansluiting. De oude Wii heeft geen HDMI out. Ook dit werkte gewoon soepel en gemakkelijk.

DP-UB424 UHD Blu-rayspeler

Dan komen we aan bij de Blu-Ray speler, zelf gebruikten we voor BR discs altijd de Playstation. Dat was dus nu wel even een flink verschil, Blu-ray heeft voor mij nooit echt aangevoeld als iets beters dan een DVD, maar nu de combinatie van deze speler en TV zie ik wel degelijk verschil.

Harry Potter is iets wat wij erg graag hier bekijken, ieder jaar of om het jaar zeker een marathon avond.  Normaal gesproken doen we dit tijdens de feestdagen, maar voor het testen zijn we er maar eerder aan begonnen dit jaar.

De volgende films hebben wij bekeken op Blu-Ray: Wonder Woman, Spider-Man: Homecoming, Harry Potter (alle 8 delen). De speler zelf werkt soms niet helemaal mee, mag sneller reageren bij het navigeren door de menu’s. Wat we ook als vervelend ervoeren was het geluid in de menu’s. Een hoge toon bij iedere beweging. Bij instellingen kon ik geen optie vinden om dit uit te zetten, dat zou wel erg prettig zijn. De interface voelt erg verouderd aan, dit zou wel wat mooier opgepoetst kunnen worden.

Apps zoals een Netflix en YouTube werken vergelijkbaar met de ingebouwde apps op de TV. Maar het laden van de beeldkwaliteit verliep via de Blu-rayspeler toch wat beter dan op de TV zelf wat dus een pluspunt is.

Op een USB stick hebben we filmpjes en foto’s gezet die met de telefoon gemaakt zijn. Via de USB aansluiting op de speler konden we deze gemakkelijk bekijken, lekker soepel en snel konden we hier doorheen scrollen.

Conclusie

Zoals ik al ver in het begin aangaf; nu we deze televisie hebben mogen testen zullen we nooit meer terug kunnen naar een normale HD televisie. Het 4K beeld van deze TV is prachtig, in combinatie met de Blu-rayspeler kun je heerlijk Netflixen en genieten van films en series. Ook mijn vrouw, en andere die hier over de vloer komen zijn zeer te spreken over de beeldkwaliteit. Het beeld is dus vooral een flinke pluspunt, het geluid zou beter kunnen.

Alles is gemakkelijk geïnstalleerd, voor de TV is handig om even hulp te krijgen bij het plaatsen. Genoeg aansluitingen om zowel je Blu-Ray speler aan te sluiten als je TV mediabox, en ook nog je game console. Helaas zit HDMI 3 en USB 2 wel aan de achterkant en niet aan de zijkant zoals de rest. Dit maakt het lastig als je de TV aan de muur wil ophangen, deze steken dan ver uit aan de achterkant.

Aan de voorkant van de TV zijn geen knoppen zichtbaar, en zit een erg dunne rand om het scherm heen. Wat een bioscoop-ervaring geeft. De knoppen zitten aan de zijkant achter het scherm mocht je deze toch willen gebruiken. Het aan-uit lampje aan de voorkant kun je uitschakelen mocht je dit storend vinden. Ook kun je instellen het lampje alleen aan staat in stand-by, zodat je weet wanneer die uit is.

De afstandsbedieningen van zowel de TV als Blu-Rayspeler zien en voelen erg ouderwets aan. Niet heel overzichtelijk door de vele knopjes. Dit had platter gemogen en wat moderner, iets meer zoals bijvoorbeeld de afstandsbediening van de nieuwe Ziggo Mediabox.

Advertentie

Verder zou ik deze TV zelf zeker kopen, ik heb een compleet nieuwe ervaring opgedaan hiermee, en dat is me prima bevallen. Persoonlijk zou ik na het zien van dit beeld toch voor een groter model gaan, in onze situatie als film en serie liefhebbers zou dit echt een bioscoopervaring geven.

De Blu-rayspeler geeft goed beeld op de TV, en is zeker beter als kijken via de Playstation 3. Maar ik zou hem zelf niet kopen, zodra die gebruiksvriendelijker is zou dit een ander verhaal zijn. Voor nu blijf ik dus daarvoor de PlayStation gebruiken.