Network Audio Storage: Alles wat je moet weten over de NAS

03 maart 2018 7 Minuten 8 Reacties
NAS

Wil je overal in huis en met al je relevante apparaten eenvoudige toegang tot je audio- en videobestanden voor het streamen van je favoriete muziek en films? Dan is een NAS mogelijk iets voor jou. Wat is zo’n NAS of Network Attached Storage, wat kun je ermee en waar moet je bij de aanschaf op letten?

De NAS in 2018

In de moderne deeleconomie verandert ook onze behoefte aan producten en hun mogelijkheden. We gaan van een ‘owner’-gedreven economie naar ‘user’-georiënteerd, waarbij gebruik belangrijker wordt dan bezit. Nooit eerder reden er zoveel leasewagens in Nederland rond en het klantenbestand van Greenwheels, de mogelijkheid om per dag of zelfs per uur een auto te huren, groeit maandelijks met zo’n 1500 nieuwe leden.

De trend in audio- en videoland beweegt net zo goed van eigen bestanden vandaan: muziek streamen we via Spotify en Deezer en films kijken we op Netflix – wie heeft er nog een kast met cd’s en dvd’s? Toch zijn er nog meer dan voldoende mensen die een gulden middenweg verkiezen: wel eigen bestanden, die vervolgens niet fysiek in de boekenkast of in een rek naast de apparatuur te vinden zijn, maar opgeslagen in een digitale bibliotheek. Voor hen is een NAS ideaal, want de ruimte op je computer, laptop of smartphone is beperkt en een stevige map met muziek of films gaat bovendien ten koste van de werksnelheid van je computer.

Harde schijf met netwerkaansluiting

Een NAS is in feite meerdere apparaten in één. Natuurlijk een harde schijf voor al je opslagbehoeften, maar ook een netwerkdevice om daar vervolgens draadloos en gemakkelijk bij te kunnen. Vrij vertaald betekent Network Attached Storage dan ook opslagruimte die je aan je netwerk hangt.

NAS – Network Attached Storage: een apparaat met een externe harde schijf voorzien van netwerkfunctionaliteit voor opslag van data zoals audio en video die je overal in huis en vanaf elke apparaat wil kunnen bereiken.

Speel je naast een muziekdienst of internetradiostations graag nog albums uit eigen collectie, geef ze dan een plekje op een NAS. Je downloadt en streamt ze in één moeite door naar je speakers, en hetzelfde geldt voor videocontent voor al die persoonlijke favorieten die niét op Netflix en bij Videoland On Demand te vinden zijn. Heb je meteen een locatie voor het fotomateriaal van al die feestjes, weekendjes en vakanties die nu op je laptop digitaal stof te happen en daar meer dan de nodige ruimte innemen.

Aansluiten van een NAS

Een NAS wordt met een netwerkkabel direct aan de router aangesloten om verbinding te maken met je thuisnetwerk. Dat betekent dat je het apparaat, doorgaans toch vrij lomp in formaat en uiterlijk, vrij eenvoudig uit het zicht kunt plaatsen omdat je er in principe niet meer bij hoeft te kunnen. Bestanden toevoegen of delen doe je immers vanuit de computer of via je smartphone of tablet.

Een digitale kluis aan bestanden aangesloten op je eigen thuisnetwerk, dat is de meest eenvoudige toepassing van een NAS. Maar er zijn mogelijkheden om de functionaliteit uit te breiden, met name met betrekking tot de toegang. Zo zijn er afhankelijk van merk en type mogelijkheden om een online netwerk aan te maken en remote access te faciliteren, zodat je er buitenshuis ook bij kunt, of zelfs vrienden en familie toegang kunnen krijgen. Ook zijn er fysieke uitbreidingen mogelijk, wanneer het apparaat voorzien is van usb-poorten om bijvoorbeeld een printer, scanner of aanvullende harddisk aan te sluiten.

Voordelen van een NAS

Een Network Attached Storage is qua mogelijkheden niet veel meer dan een uitgeklede pc, hoofdzakelijk bedoeld om informatie op te slaan en te delen. Voor dat truukje kan het apparaat echter wel bogen op serieuze opslagruimte, waarmee het een soort harde schijf on steroids is: meer dan genoeg plek voor al je spulletjes, inclusief de nodige software om je op weg te helpen met het gemakkelijk verbinden, opslaan, overzetten en delen. Die software zorgt bovendien voor de belangrijke firmware-updates om de beveiliging up-to-date te houden.

Een NAS is naast een dedicated server voor muziek en film daarmee ook de ideale oplossing voor de opslag van foto’s, administratie, werkdocumenten en al die andere files en bestanden die op je laptop of desktop alleen maar in de weg staan. Bovendien kan het erg prettig zijn dat al je mediabestanden op één plek staan, vooral als je meerdere spelers en weergevers doorheen je huis hebt.

Een tweede voordeel is het feit dat een pc doorgaans wordt uitgeschakeld als je het apparaat niet gebruikt, terwijl je een NAS gewoon kunt laten draaien om altijd bij je bestanden te kunnen. Daarnaast zijn er tal van back-upmogelijkheden om die gegevens veilig te bewaren, inclusief automatische synchronisatie en een veilige achterdeur voor alles wat je écht niet kwijt wil raken. Een fabrikant als LaCie biedt bijvoorbeeld aanvullend op de harde schijfruimte ook compatibiliteit met een TimeMachine om gemakkelijk en automatisch back-ups te maken op een TimeMachine-locatie, met een gegarandeerde Data Recovery Service van 5 jaar.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Uiteraard is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: in hoeverre heb ik aanvullend op een pc of laptop behoefte aan een apparaat waar ik mijn digitale bestanden een plekje kan geven om altijd bij te kunnen, ook als die computer niet aan staat, en waar ik bovendien een back-up van mijn belangrijkste data aan toe kan vertrouwen. Vervolgens komt de vraag welke specifieke eisen je aan zo’n opslagunit wil stellen, en hoeveel ruimte aan digitale opslagcapaciteit je nodig hebt.

Een NAS komt daartoe in verschillende uitvoeringen. Naast het voorgaande met betrekking tot aansluit- en uitbreidingsmogelijkheden, zijn er bijvoorbeeld varianten met slechts één schijf, maar ook of een veelvoud daarvan. Uiteraard stijgt het prijsniveau met opslagcapaciteit en aanvullende mogelijkheden mee. Denk hier niet aan GB’s, maar aan TB’s of terabytes voor het betere opslagwerk.

RAID

Voordeel van een NAS met meerdere schijven is dat je gebruik kunt maken van het RAID-principe om je gegevens te beschermen tegen het falen van één van die schijven. RAID staat voor ‘redundant array of independent disk’ en is de benaming voor de methode van fysieke data-opslag verdeeld over één of meerdere schijven, waarbij je onderling de afweging maakt tussen meer snelheid (verwerkingskracht) of meer beveiliging (tegen gegevensverlies). Meer specifiek kun je de opslag managen, waarbij de software je laat switchen tussen een RAID 0- en RAID 1-opstellling. De eerste zorgt voor snellere prestaties, de tweede voor veiligere opslag.

Merken die gespecialiseerd zijn in opslagoplossingen, zijn onder meer Synology, Seagate, QNAP, Asustor en LaCie. Daarnaast zijn er meer dan een aantal hifi-apparaten die opslag in hun streamers en netwerkspelers combineren, zoals de NAD M50.2 en de Bluesound Vault, maar dat is een onderwerp op zich.

Meer informatie

Meer informatie over het aansluiten, het gebruik en de aanschaf van homecinema-apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids.

Reacties (8)