HDMI 2.1 officieel gepresenteerd: dit moet je weten

04 januari 2017 2 Minuten 1 Reacties
HDMI-kabel

Het HDMI Forum heeft vandaag tijdens CES 2017 in Las Vegas de nieuwste HDMI-standaard officieel gepresenteerd. HDMI 2.1 ondersteunt nog hogere resoluties, nog hogere frame rates en dynamische metadata voor HDR.

HDMI 2.1 is officieel: dit moet je weten

HDMI 2.1 is een grote vooruitgang op verschillende vlakken. Op het gebied van resoluties ondersteunt de standaard de 4K Ultra HD-resolutie met 120Hz, de 8K Ultra HD-resolutie met 60Hz en zelfs de 10K Ultra HD-resolutie. Voor de 8K en 10K-resoluties is echter wel een nieuwe 48Gbps HDMI-kabel nodig maar gelukkig kun je nog niet eens naar de winkel voor een 8K Ultra HD tv.

Ook de HDR-ondersteuning is uitgebreid. HDMI 2.1 krijgt ondersteuning voor Dynamic HDR, oftewel dynamische metadata voor HDR. Dat betekent dat de kleurweergave en helderheid per scene, of zelfs per frame, geoptimaliseerd kan worden. Op dit moment biedt HDR10, de meest gebruikte HDR-standaard echter nog geen ondersteuning voor dynamische metadata. Dolby Vision biedt dit wel.

Voor de gamers onder ons is de ondersteuning voor Game Mode VRR interessant. Dit maakt variabele refresh rates (verversingssnelheid) mogelijk om een hoge input lag tegen te gaan en artefacten in het beeld te voorkomen. Dankzij eARC (extended Audio Return Channel) worden de meeste nieuwe audioformaten ondersteund, waaronder ook object based audioformaten, en kan het aangesloten apparaat automatisch herkend worden.

De nieuwe HDMI-standaard en de nieuwe kabels zijn backwards compatibel, wat betekent dat je een ‘langzame’ HDMI-kabel kunt gebruiken op een HDMI 2.1-poort en dat je een HDMI 2.1-kabel kunt gebruiken op een apparaat met een eerdere HDMI-versie. Wil je optimaal van alle functies gebruikmaken dan heb je wel een HDMI 2.1-poort en -kabel nodig.

Firmware-update of een nieuwe tv?

Echter, het is niet duidelijk of bestaande apparaten, alsook de tv’s die deze week aangekondigd zijn, de nieuwste HDMI-standaard via een firmware-update kunnen gaan ondersteunen. De kans is aanwezig dat hiervoor – of voor een deel van de nieuwe functies – aanpassingen aan de hardware nodig zijn waardoor de huidige generatie tv’s (en andere apparaten) niet compatibel zal zijn met HDMI 2.1. De standaard wordt in het tweede kwartaal van 2017 pas officieel uitgebracht.

Reacties (1)