De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?

15 juni 2013 6 Minuten 2 Reacties
games-beste-tv

Exact twee jaar terug schreven we een uitgebreid artikel over de beste tv's voor gaming, oftewel het spelen van games. In twee jaar tijd is er een hoop veranderd op het gebied van tv en daarom in dit artikel meer en nieuwe informatie over wat de beste tv's voor het spelen van games zijn. Ook geven we een paar voorbeelden van goede 'gaming tv's' die je in 2013 kunt kopen.

Update oktober 2016: we hebben een nieuw artikel met de beste tv’s van 2016 voor het spelen van games gepubliceerd. Hierin vind je ook meer informatie over oled tv’s.

Beste tv voor games; lcd of plasma?

Eén van de eerste vragen die vaak gesteld wordt is of een plasma of lcd tv de beste keuze is wanneer je veel games speelt. Toch is daar geen eenduidig antwoord op te geven aangezien beide technieken hun voordelen en nadelen hebben, en daarom voor bepaalde games meer geschikt zijn dan voor andere games.

Zo biedt plasma nog steeds de diepste zwartwaarden, de meest natuurgetrouwe kleuren en de beste verwerking van snel bewegende beelden en objecten. Hierdoor zijn plasma tv’s ideaal voor games met een snelle gameplay, bijvoorbeeld racegames, en games met veel donkere scenes. Wel moet hierbij gezegd worden dat ondanks dat we twee jaar verder zijn plasma tv’s nog steeds last kunnen hebben van inbrand verschijnselen wanneer bepaalde objecten of elementen in de vormgeving van een game continue op één plek in het scherm staan.

lcd tv’s met led achtergrondverlichting hebben hun eigen voordelen waaronder een zeer hoog contrast met kleuren die van het scherm springen, een hoge helderheid, een scherper ogende weergave, en het feit dat lcd tv’s ook in kleine formaten beschikbaar zijn. Hierdoor zijn lcd tv’s met name geschikt voor de kleurrijke games, bijvoorbeeld de vele games van Nintendo. Er zijn lcd led tv’s met hogere contrastratio’s en diepere zwartwaarden, de zogenaamde Full LED tv’s. Echter halen deze modellen de zwartwaarden van plasma (nog) niet en zijn ze een stuk duurder dan Edge Lit led tv’s.

Advertentie

Lees meer over de led-technologie en local dimming.

Input lag

Een punt dat we twee jaar terug niet behandeld hebben is de input lag van tv’s, de vertraging die optreedt tussen de aangeleverde input door een game console en de weergave op een tv. Een hoge input lag kan zorgen voor een slechte game-ervaring bij games die snelle reactietijden vereisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shooters. Wanneer je veel games waarbij een hoge reactiesnelheid vereist is speelt dan kun je het beste op zoek gaan naar een tv met een lage input lag. Over het algemeen is een tv met een input lag van 40ms of hoger niet aan te raden voor de serieuze gamers.

Game modus

Veel tv’s zijn tegenwoordig voorzien van een speciale ‘Game modus’. Deze modus zorgt ervoor dat bepaalde technieken die in de tv verwerkt zitten wel of niet gebruikt worden om de game-ervaring zo optimaal mogelijk te maken. De hierboven besproken input lag is in de Game modus van de meeste tv’s ook een stuk lager dan wanneer je de tv op bijvoorbeeld de Film modus zou zetten. Dit komt doordat diverse beeldverwerkingstechnieken in de Game modus uitgezet worden om de verwerkingssnelheid te verhogen.

3D Games

Hoewel de 3D hype een beetje voorbij is zijn veel tv’s uitgerust met de mogelijkheid voor 3D weergave. Wanneer je 3D games hebt of wilt kopen en graag in drie dimensies speelt dan is de 3D kwaliteit ook iets waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen bieden tv’s met passieve 3D technologie een hogere input lag maar wel een comfortabelere 3D ervaring door het gebruik van passieve 3D brillen.

De input lag is het laagste bij tv’s die gebruikmaken van de actieve 3D techniek en deze tv’s bieden ook de hoogste beeldkwaliteit (resolutie) in 3D modus. Daarbij bieden sommige tv’s, waaronder de modellen van Philips, een speciale two-player full-screen functie waarmee middels de 3D brillen twee spelers beiden in full-screen kunnen spelen.

Lees meer over passief 3D vs actief 3D.

De beste tv’s voor games in 2013

Hoewel het aanbod van tv’s in 2013 weer enorm groot is, ook voor modellen met een lage input lag en een speciale Game modus, zijn er een aantal modellen die aan te raden zijn.

Sony W905A lcd tv-serie

Sony heeft met de PlayStation gameconsole natuurlijk een reputatie hoog te houden voor haar tv’s en laat dit in 2013 wederom zien met de Sony W905A lcd tv-serie. De modellen in deze serie beschikken over een zeer lage input lag van minder dan 15ms en zijn uitgerust met actieve 3D weergave. Daarnaast zijn de tv’s voorzien van Sony’s nieuwe Triluminos paneel dat moet zorgen voor natuurlijkere kleuren en een hoger contrast.

Panasonic VT60 plasma tv-serie

Panasonic heeft diverse interessante plasma tv’s gelanceerd die over een speciale Game Modus beschikken en een indrukwekkende beeldkwaliteit bieden. Eén van de topmodellen voor dit jaar is de Panasonic VT60-serie. De modellen in deze serie zijn prijzig maar bieden de diepste zwartwaarden die je kunt krijgen, natuurlijke weergave van kleuren, een indrukwekkende 3D-ervaring en een input lag die tussen de 20 en 30 ms ligt.

Samsung F7000 lcd tv-serie

Ook Samsung heeft een aantal modellen in het assortiment die een redelijke snelle verwerking van beelden bieden, waaronder de F7000 lcd led tv-serie. Dit model biedt een zeer goede beeldkwaliteit in zowel 2D als 3D modus en beschikt over een Game Modus met een input lag van tussen de 35ms en 45ms. Hoewel niet ideaal voor de echte serieuze gamers kun je hier comfortabel games op spelen. Lees ook onze Samsung F7000 lcd tv review.

Advertentie

Panasonic ST60 plasma tv-serie

We hebben al een tv van Panasonic in dit lijstje staan maar kijkend naar de prijs/kwaliteit verhouding is de Panasonic ST60-serie één van de meest interessante modellen, al ligt de input lag tussen de 35ms en 45ms. Afgezien van dat beschikt dit model over een overtuigende 3D weergave middels de actieve 3D techniek, een beeldkwaliteit die veel andere tv’s doet verbleken en komt dit model in schermformaten tot 65-inch. Lees ook onze Panasonic ST60 plasma tv review.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
Wat is belangrijk wanneer je een HDTV koopt?
Betekent een ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!
Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?

Reacties (2)