CES round-up: Wat brengt 2019 op het gebied van home cinema?

12 januari 2019 8 Minuten 1 Reacties
CES logo

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2019 verwachten op het gebied van home cinema?

CES 2019 zit er weer op en dat betekent dat we al een goed beeld hebben van wat we in 2019 kunnen verwachten op het gebied van home cinema. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van home cinema is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

CES 2019: wat hebben we gezien?

Voorafgaand aan CES 2019 kregen we maar mondjesmaat geruchten te horen of te zien. Het was duidelijk dat de grotere av-fabrikanten zouden focussen op 8K en dat er ook aandacht zou zijn aan nieuwe displaytechnieken. Daarnaast verwachtten we veel focus op spraakbediening, integratie met smarthome-toepassingen en ondersteuning voor standaarden als Dolby Atmos en Dolby Vision. Dit is allemaal wel uitgekomen, maar echt spectaculaire producten of innovaties hebben we niet voorbij zien komen. Als er dan toch iets bovenuit springt is het de oprolbare oled tv van LG.

Overigens zien we sinds vorig jaar de trend dat fabrikanten focussen op één of twee topmodellen. De volledige tv en audio line-ups van veel fabrikanten zijn dus nog niet bekendgemaakt.

Advertentie

Nog meer pixels; 8K Ultra HD

4K Ultra HD is nog maar net breed geaccepteerd en toch gaan we alweer door naar de volgende stap in schermresolutie. 8K Ultra HD heeft viermaal zoveel pixels als 4K Ultra HD en met name op grote schermformaten moet dit voor een nog indrukwekkendere ervaring zorgen. De grotere merken springen hier dan ook meteen op in.

Samsung had al een line-up met 8K QLED tv’s aangekondigd maar breidt deze line-up nu uit met een nog groter model van 98-inch. De tv is voorzien van de krachtige Quantum Processor 8K-chip, HDR10+ ondersteuning en HDMI 2.1. LG neemt de oled-techniek als basis en introduceert in 2019 zijn eerste 8K oled-televisie. De 88-inch Z9 oled tv beschikt over HDMI 2.1-poorten, Dolby Vision en webOS. Al die pixels worden aangestuurd door de tweede generatie Alpha A9-processor. Daarnaast komt er ook een lcd-model met de 8K-resolutie op de markt. Ook Sony doet mee aan de 8K-revolutie, maar dan in de vorm van een 8K lcd led tv. De ZG9-serie beschikt over de Picture Processor X1 Ultimate, Dolby Vision en de IMAX Enhanced stempel. Daarnaast lieten onder meer TCL en Sharp diverse 8K-modellen zien.

Compatibiliteit wordt steeds belangrijker

Een zeer positieve en opvallende ontwikkeling – en eigenlijk het belangrijkste dat we tijdens CES 2019 zagen – is dat steeds meer fabrikanten verder dan hun eigen ecosysteem kijken. Compatibiliteit is alsmaar belangrijker aan het worden en dat is positief voor consumenten die keuzevrijheid willen. Panasonic liet dit goed zien met de GZW2004 oled tv. Dit model ondersteunt namelijk alle populaire HDR-formaten, waaronder ook Dolby Vision en HDR10+. Daarnaast ondersteunen bijna alle smart tv’s van de grote merken dit jaar AirPlay 2 voor het streamen van media van een iPhone, iPad of Mac. Zo kun je jouw tv ook inzetten als onderdeel van een multiroomsysteem. Tv’s van Samsung krijgen zelfs exclusief toegang tot iTunes, waardoor je via een Samsung tv films en series van iTunes kunt aanschaffen.

Digitale assistenten en spraakbediening

Bijna alle fabrikanten hadden het er dit jaar over; digitale assistenten. In nagenoeg elke smart tv die dit jaar op de markt verschijnt vind je een digitale assistent die je middels de afstandsbediening of spraak kunt bedienen. En het mooie is dat ook op dit vlak keuzevrijheid belangrijker wordt. Waar Samsung vorig jaar nog puur en alleen koos voor zijn eigen Bixby spraakassistent, is er dit jaar ondersteuning voor Google Assistant en Alexa aan toegevoegd. Ja, wel beperkt maar toch heb je de keuze deze assistenten te gebruiken. Ook LG heeft laten weten naast de Google Assistant ondersteuning te gaan bieden voor Alexa. Ook andere av-producten krijgen steeds vaker spraakbediening. Zo kwamen we hoofdtelefoons, receivers en smart displays met spraakbediening tegen.

Lees meer over spraakbediening en smarthome-platformen.

MicroLED en oprolbare tv’s

Op het gebied van displayinnovaties lieten met name Samsung en LG van zich horen. Samsung toonde een kleinere en verbeterde versie van zijn The Wall MicroLED televisie die vorig jaar tijdens CES al getoond werd. Het 75-inch model beschikt over nog kleinere leds/pixels en is modulair. Dit betekent dat je de tv zelf een formaat, een resolutie en een beeldverhouding kunt geven. Toch duurt het nog even totdat we ervoor naar de winkel kunnen. Samsung geeft aan dat het nog altijd om een prototype gaat.

LG toonde tijdens CES 2019 de Signature OLED TV R, ’s werelds eerste oprolbare tv. Dit model is eigenlijk een alles-in-één systeem waarbij de tv en het audiosysteem in het meubel verwerkt zit. Met één druk op de knop kun je de tv (deels) uitrollen of juist laten verdwijnen. Wat ons betreft was dit de mooiste innovatie tijdens CES, en het goede nieuws is dat je er later dit jaar al voor naar de winkel kunt.

Meer oled- en lcd led-tv’s

Natuurlijk hebben alle fabrikanten televisies meegenomen naar CES en ook mooie modellen aangekondigd. De Panasonic GZW2004 noemden we hierboven al. Naast brede HDR-ondersteuning komt dit model met een soundbar in de lijst, maar wellicht de meest opvallende feature is het ingebouwde Dolby Atmos audiosysteem.

Sony heeft als één van de weinige fabrikanten wel zijn volledige tv line-up al aangekondigd, met diverse middenklasse lcd led tv’s en een nieuwe middenklasse oled tv. Daarnaast komt de Japanse fabrikant met een nieuw topmodel oled tv; de AG9-serie. Deze tv beschikt ook over een verbeterde versie van de Acoustic Surface-technologie.

LG bracht alleen een 8K oled tv, een 8K lcd led tv en een oprolbare oled tv mee naar CES, maar de Koreaanse fabrikant kondigde wel zijn lcd led tv line-up en oled tv line-up al aan. Veel details ontbreken nog, maar we weten in ieder geval dat er mooie tv’s aan staan te komen.

Advertentie

HDR10+, Dolby Vision, IMAX Enhanced en HDMI 2.1

Op het gebied van HDR-standaarden was er niet echt een duidelijke winnaar op de beursvloer aan te wijzen. Er is voor ondersteuning voor Dolby Vision, maar HDR10+ is met een opmars bezig. Inmiddels is ook de eerste bioscoopfilm met HDR10+ aangekondigd. Deze bioscoopfilm is meteen ook de eerste film met de IMAX Enhanced stempel. Dit betekent dat de film in theaters die IMAX Enhanced ondersteuning en op apparatuur met een speciale IMAX Enhanced modus het beste biedt op het gebied van beeld en geluid. Onder meer Sony, Marantz, Arcam en Denon ondersteunen IMAX Enhanced.

Het heeft even geduurd maar ook HDMI 2.1 wordt eindelijk in producten gebruikt. De meeste topmodellen op het gebied van av beschikken dit jaar over HDMI 2.1-poorten. Deze nieuwe standaard biedt een hogere bandbreedte en nieuwe features, waaronder HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel) en HFR (High Frame Rate).

Ultra HD Blu-ray

Als je van de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wilt genieten dan mag een Ultra HD Blu-ray speler natuurlijk niet ontbreken. Samsung en LG hebben (nog) geen nieuwe modellen aangekondigd. Panasonic komt daarentegen met één nieuw model; de DP-UB154 met HDR10+. Sony introduceert de UBP-X800M2, een verbeterde versie van de UBP-X800, uitgebreid met Dolby Vision.

Soundbars

De alles-in-één home cinema-systemen zijn de laatste jaren verdreven door de soundbars, en dat is een trend die ook in 2019 voortgezet wordt. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben soundbars in het assortiment. Samsung en Panasonic hebben nog geen nieuwe modellen voor 2019 aangekondigd en lijken dus de modellen uit 2018 ook dit jaar te verkopen. LG komt met de SL10, SL9 en SL8 soundbars die samen met Meridian Audio ontwikkeld zijn.

Sony presenteerde de HT-X8500 als goedkopere Dolby Atmos-soundbar en komt daarnaast met een nieuw instapmodel. De meest interessante soundbar is echter de Ambeo van Sennheiser. Deze 2.500 euro kostende soundbar kan een 3D-audiobeleving creëren zonder extra luidsprekers.

Meer nieuws en awards

Natuurlijk is er veel meer gepresenteerd tijdens CES 2019, waaronder een goed klinkende tafellamp van Sony en hoofdtelefoons van JBL. Een overzicht van alle nieuwtjes vanaf de beursvloer in Las Vegas vind je in ons CES archief. Benieuwd naar de beste producten van CES 2019? Bekijk dan onze FWD Show Awards CES 2019.

Reacties (1)