Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray disc speler koopt

11 mei 2012 5 Minuten 20 Reacties
BDP-S790-Sony

Wanneer je een HDTV aangeschaft hebt en klaar bent voor een scherpere weergave dan is Blu-ray een volgende stap die je zeker zou moeten nemen. Blu-ray is namelijk de opvolger van DVD en bevat meer opslagruimte voor hogere resolutie beelden. Toch hoef je al je DVD's niet weg te gooien. In dit artikel vind je alles dat je moet weten voor het kopen van een Blu-ray speler.

Update november 2016: we hebben een nieuw artikel met advies en tips voor het kopen van een Blu-ray speler gepubliceerd. Hierin vind je informatie over de nieuwste standaarden en technieken.

Wat is Blu-ray?

Zoals hierboven al aangegeven is Blu-ray de opvolger van DVD. De simpele reden voor de komst van een opvolger is dat DVD niet voldoende ruimte biedt voor hoge resolutie beelden met hoge resolutie audio. Blu-ray biedt een grotere opslagcapaciteit waarop ook nog eens veel meer en interactieve extra’s geplaatst kunnen worden. Ook verschilt Blu-ray met DVD wat betreft de hardware die voor de weergave gebruikt moet worden. Zoals de naam al zegt worden Blu-ray discs gelezen met een blauwe laser.

Meer informatie over Blu-ray vind je op deze pagina.

Wat kun je afspelen op een Blu-ray speler?

Een van de grote voordelen van Blu-ray spelers is dat je er ook gewoon CD’s en DVD’s op af kunt spelen. Eigenlijk verschilt de Blu-ray speler waarschijnlijk niet veel van je DVD speler, behalve het feit dat je er Blu-ray discs mee af kunt spelen. Je huidige collectie DVD’s hoeft dus niet weggegooid te worden. Daarbij beschikken de meeste Blu-ray spelers over een of meerdere USB aansluitingen waardoor je een USB stick of schijf aan kunt sluiten voor het afspelen van digitale bestanden.

Advertentie

Blu-ray discs kopen

Hoewel de prijs van Blu-ray discs inmiddels flink gezakt is, is een Blu-ray film nog altijd duurder dan een DVD. Voor de nieuwste films kun je nog wel eens prijzen zien van 25-30 euro. De wat oudere films kosten vaak rond de 10-20 euro. Veel winkels bieden ook Blu-rays tegen actieprijzen aan wanneer je er bijvoorbeeld drie koopt.

Blu-ray spelers en draadloos streamen

De betere Blu-ray spelers beschikken over een ingebouwde Wifi module, de mogelijkheid een Wifi dongle aan te sluiten of de mogelijkheid een ethernetkabel aan te sluiten. Op deze manier kun je de speler verbinden met je thuisnetwerk. Dit heeft als voordeel dat je onder meer video’s die op een PC in je thuisnetwerk staan kunt streamen naar de Blu-ray speler. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Blu-ray speler en een computer (of tablet of laptop) die DLNA gecertificeerd is. Dat klinkt misschien lastig maar de meeste PC’s en Blu-ray spelers beschikken over deze certificering. Zodra je Blu-ray speler verbonden is met het thuisnetwerk kun je verbinding maken met je PC en bladeren door de gedeelde bestanden.

Blu-ray spelers en interactieve extra’s

Wanneer je op zoek gaat naar een Blu-ray spelers is het verstandig te kijken naar de BD-Live functie. De meeste Blu-ray spelers beschikken over deze functie maar budget modellen moeten het nogal eens zonder doen. Middels BD-Live krijg je, mits aangesloten op het internet, bij bepaalde films toegang tot een grote hoeveelheid extra content die vaak ook interactief is. Denk hierbij aan online games, social media en websites. Ook beschikken Blu-ray spelers over extra mogelijkheden door de toevoeging van onder meer Java. Hierdoor kunnen er mooiere en geavanceerdere extra’s op de Blu-ray disc geplaatst worden, zoals het kiezen van cameraposities of het tijdens de film doorzoeken van informatie.

Blu-ray spelers met Smart TV

Dit kopje hoort gedeeltelijk bij bovenstaand kopje maar is belangrijk genoeg om een zelfstandig punt te zijn. De grotere fabrikanten hebben tegenwoordig namelijk allemaal hun eigen Smart TV platform. Dit platform biedt onder meer toegang tot een Smart TV portal waarop je applicaties kunt downloaden. Denk hierbij aan games, entertainment, informatie en video-on-demand diensten. Ook beschikken veel Smart TV Blu-ray spelers over een ingebouwde web browser.

Het is verstandig om je voor de aankoop van een Blu-ray spelers te oriënteren op dit gebied. Kijk naar de Smart TV platformen die verschillende fabrikanten aanbieden. Zo is het Smart TV platform van Samsung veel groter en uitgebreider dan bijvoorbeeld dat van Panasonic. Mocht je geen Smart TV platform willen hebben dan kan je dit aardig wat euro’s besparen.

Blu-ray en 3D Blu-ray

Een nieuwe feature die je op steeds meer Blu-ray spelers tegenkomt is 3D. Als een Blu-ray speler over 3D weergave beschikt wordt deze ook vaan een 3D Blu-ray speler genoemd. Deze spelers kunnen 3D materiaal dat op een Blu-ray disc staat weergeven op je TV. Let wel dat je hier dan ook een TV voor nodig hebt die 3D materiaal kan weergeven. Een gewone  Blu-ray speler waarop geen melding van 3D gemaakt wordt (middels een 3D Blu-ray logo) kan geen 3D Blu-ray films afspelen.

Aansluitingen

Een niet onbelangrijk punt is het aantal en de soort aansluitingen op de Blu-ray speler. Wil je bijvoorbeeld één of twee USB sticks kwijt kunnen dan is het verstandig hier op te letten. Ook hebben sommige spelers een ingebouwde SD card reader voor het opslaan van BD-Live materiaal dat van het internet gedownload wordt. Daarnaast beschikken high-end Blu-ray spelers vaak over 5.1 of 7.1-kanaals analoge audio-uitgangen. Een laatste punt qua aansluitingen is dat sommige spelers komen met twee HDMI uitgangen. Dit is vooral bedoeld voor 3D weergave wanneer je geen 3D compatibele 3D receiver hebt. Zo kun je voor de audio een HDMI kabel direct naar de receiver leggen en voor het beeld een HDMI kabel direct naar de TV leggen. Lees in dit artikel meer over wat je nodig hebt voor 3D weergave.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (13)

wanne de leeuw

wanne de leeuw
25 augustus 2014 om 03:59

best bluray medewerker
bestaad bluray spelers voor een led tv’s
groetjes wanne

Inloggen
Eveline

Eveline
08 september 2014 om 12:59

Beste Martijn,

Ik heb een misschien domme vraag. Mijn Blue Ray speler is via een kabel op het internet aangesloten. Is het ook mogelijk om hem wifi te maken? Ik heb wel eens gehoord dat dit mogelijk zou moeten zijn met een usb stick of iets dergelijks. Helmaal zeker ben ik daar niet van.
Maar jij weet daar vast het antwoord wel op.

Groeten,
Eveline

Inloggen


08 september 2014 om 16:42

Beste Eveline,
Dat kan zeker. Daar heb je een WiFi-adapter voor nodig, vaak in de vorm van een usb-stick die op de speler aangesloten kan worden.

Inloggen
Eveline

Eveline
10 september 2014 om 09:12

Dank voor je antwoord Martijn. Ik heb zo een adapter gekocht, maar de speler pikt niet op dat hij op wifi is aangesloten (en voordat je het vraagt, ja ik heb de lan verbinding verbroken). Enig idee wat ik moet doen om het aan de praat te krijgen?

Inloggen
Q

Q
18 januari 2016 om 16:42

Beste Martijn,

als er op de blu ray speler een hdmi aansluiting zit, kan ik dan netflix op mijn tv kijken via de google chromecast- blu Ray – TV?

Inloggen
harry

harry
02 december 2014 om 22:05

hoi,

ik kan nergens bluray spelers vinden met analoge uitgangen, in de zoekmachines zoals bij beste product kun je alleen filteren op digitale uitgangen. Hoe vind ik welke spelers analoge audio aankunnen?

Inloggen
Frans de groot

Frans de groot
06 januari 2015 om 15:53

Die zijn er nog wel beetje prijzig zijn ze wel. Ik zelf heb er een met 2 HDMI uitgangen maar dan weer geen analoge uitgangen. Dat gebruik ik niet alles via hdmi een voor beeld de andere kun je naar een 7.1 versterker/receiver surround. Mooiste geluid is 7.1 een uitgebalanceerd audio bij je TV. Mooiste beeld is en blijft een blueray beter bestaat er niet ja 4 K natuurlijk of 8 K maar daar zijn nog geen schijven voor ful HD is meer dan genoeg mooie en strak beeld.

Inloggen
Harry

Harry
03 november 2015 om 13:34

Sony BDP-S500 en Philips BDP-5180 hadden dat nog. Zoek op de 2e hands markt…

IDEALO website in de U.K. geeft wel uitgebreide tech opties.
Maar.. kan dat nu niet meer vinden. Zeker overgenomen

http://www.idealo.co.uk/mscat.html?q=5180+blu+ray

Inloggen
Pieter

Pieter
30 januari 2015 om 11:41

Op mijn 3D blue ray speler van Panasonic wil ik de film van A Schwarzenegger “Predator” afspelen in 3 d, maar dit lukt niet. Hij vraagt iedere keer om een internetverbinding . Kan iemand mij vertellen hoe dat zit?

Inloggen
Dick

Dick
03 februari 2015 om 17:11

Zojuist een LG budget blu-ray speler gekocht en aangesloten op mijn smart TV. Nu valt direct op dat bij DVD’s de ondertiteling erg groot is en gekarteld! Niet om aan te zien. Wat kan hier de reden en oplossing zijn?

Inloggen
patrick

patrick
31 maart 2015 om 08:09

dat je uitgang van de speler niet juist staat uitgang op hdmi zetten en resolutie ook goed zetten zoals je tv

Inloggen
patrick

patrick
31 maart 2015 om 08:11

dick je speler zal niet juist ingestelt zijn . je uitgang van de speler niet juist staat uitgang op hdmi zetten en resolutie ook goed zetten zoals je tv

Inloggen
patrick

patrick
31 maart 2015 om 08:15

Pieter je moet internet op je toestel hebben voor sommige extra’s op films .ook moet je er soms en usb stik op aan sluiten indien voor zien groetjes

Inloggen
Mike

Mike
04 juni 2015 om 09:58

Ik heb de panasonic dmp-bd45 staan en wil via usb films op mp4 formaat afspelen alleen als ik de usb er in doe zie ik geen films in mijn lijst staan?
Welke type file moet ik gebruiken?

Inloggen
Ad

Ad
09 juni 2015 om 17:58

Kan ik een blue ray speler aansluiten aan een gewone beamer?

Inloggen
Perry

Perry
09 juli 2015 om 14:08

Ik heb sinds kort een blu ray speler. En ook mijn eerste blu ray discs aangeschaft. Nu speelt hij de ene wel af, maar de andere pakt hij niet. Wat kan de oorzaak zijn?

Inloggen
Gerard Tegel

Gerard Tegel
19 augustus 2015 om 15:55

Ik het een philips blu ray speler aangesloten op een philips tv. Als ik een CD wil draaien gaat de TV aan. Als ik de TV dan uitzet met de afstandbediening dat stopt ook de CD.
Hoe kan ik dat oplossen?

Inloggen
Henk

Henk
08 maart 2016 om 17:06

Hier hetzelfde probleem. TV en bluray van Sony. Wie heeft een oplossing?

Inloggen
Marsha

Marsha
03 juli 2018 om 21:09

Is het ook mogelijk om de blu ray speler als dvd-speler te gebruiken voor je laptop? Ik heb namelijk een nieuwe laptop gekocht maar daar kunnen geen cd’s in vandaar dat ik naar zo een apparaat aan het kijken was. Als je nog meer tips en tops hebt bij het aankopen van een blu ray hoor ik het graag….bij voorbaat dank

Inloggen
Cees Braat

Cees Braat
08 juli 2020 om 10:27

Voor het maken van een diapresentatie op een dvd schijf, gebruik ik de disc van Verbating. Het brand-programma Ashampoo geeft Blu ray player aan. DE vraag is dan ook heb ik hiervoor speciale disc/schijf nodig ivm de kwaliteit van het geheel. Destijds de dvd vervangen voor een Blue ray afspeler. Graag uw reactie. ?? C.Braat

Inloggen