Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray disc speler koopt

11 mei 2012 5 Minuten 20 Reacties
BDP-S790-Sony

Wanneer je een HDTV aangeschaft hebt en klaar bent voor een scherpere weergave dan is Blu-ray een volgende stap die je zeker zou moeten nemen. Blu-ray is namelijk de opvolger van DVD en bevat meer opslagruimte voor hogere resolutie beelden. Toch hoef je al je DVD's niet weg te gooien. In dit artikel vind je alles dat je moet weten voor het kopen van een Blu-ray speler.

Update november 2016: we hebben een nieuw artikel met advies en tips voor het kopen van een Blu-ray speler gepubliceerd. Hierin vind je informatie over de nieuwste standaarden en technieken.

Wat is Blu-ray?

Zoals hierboven al aangegeven is Blu-ray de opvolger van DVD. De simpele reden voor de komst van een opvolger is dat DVD niet voldoende ruimte biedt voor hoge resolutie beelden met hoge resolutie audio. Blu-ray biedt een grotere opslagcapaciteit waarop ook nog eens veel meer en interactieve extra’s geplaatst kunnen worden. Ook verschilt Blu-ray met DVD wat betreft de hardware die voor de weergave gebruikt moet worden. Zoals de naam al zegt worden Blu-ray discs gelezen met een blauwe laser.

Meer informatie over Blu-ray vind je op deze pagina.

Wat kun je afspelen op een Blu-ray speler?

Een van de grote voordelen van Blu-ray spelers is dat je er ook gewoon CD’s en DVD’s op af kunt spelen. Eigenlijk verschilt de Blu-ray speler waarschijnlijk niet veel van je DVD speler, behalve het feit dat je er Blu-ray discs mee af kunt spelen. Je huidige collectie DVD’s hoeft dus niet weggegooid te worden. Daarbij beschikken de meeste Blu-ray spelers over een of meerdere USB aansluitingen waardoor je een USB stick of schijf aan kunt sluiten voor het afspelen van digitale bestanden.

Blu-ray discs kopen

Hoewel de prijs van Blu-ray discs inmiddels flink gezakt is, is een Blu-ray film nog altijd duurder dan een DVD. Voor de nieuwste films kun je nog wel eens prijzen zien van 25-30 euro. De wat oudere films kosten vaak rond de 10-20 euro. Veel winkels bieden ook Blu-rays tegen actieprijzen aan wanneer je er bijvoorbeeld drie koopt.

Blu-ray spelers en draadloos streamen

De betere Blu-ray spelers beschikken over een ingebouwde Wifi module, de mogelijkheid een Wifi dongle aan te sluiten of de mogelijkheid een ethernetkabel aan te sluiten. Op deze manier kun je de speler verbinden met je thuisnetwerk. Dit heeft als voordeel dat je onder meer video’s die op een PC in je thuisnetwerk staan kunt streamen naar de Blu-ray speler. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Blu-ray speler en een computer (of tablet of laptop) die DLNA gecertificeerd is. Dat klinkt misschien lastig maar de meeste PC’s en Blu-ray spelers beschikken over deze certificering. Zodra je Blu-ray speler verbonden is met het thuisnetwerk kun je verbinding maken met je PC en bladeren door de gedeelde bestanden.

Blu-ray spelers en interactieve extra’s

Wanneer je op zoek gaat naar een Blu-ray spelers is het verstandig te kijken naar de BD-Live functie. De meeste Blu-ray spelers beschikken over deze functie maar budget modellen moeten het nogal eens zonder doen. Middels BD-Live krijg je, mits aangesloten op het internet, bij bepaalde films toegang tot een grote hoeveelheid extra content die vaak ook interactief is. Denk hierbij aan online games, social media en websites. Ook beschikken Blu-ray spelers over extra mogelijkheden door de toevoeging van onder meer Java. Hierdoor kunnen er mooiere en geavanceerdere extra’s op de Blu-ray disc geplaatst worden, zoals het kiezen van cameraposities of het tijdens de film doorzoeken van informatie.

Blu-ray spelers met Smart TV

Dit kopje hoort gedeeltelijk bij bovenstaand kopje maar is belangrijk genoeg om een zelfstandig punt te zijn. De grotere fabrikanten hebben tegenwoordig namelijk allemaal hun eigen Smart TV platform. Dit platform biedt onder meer toegang tot een Smart TV portal waarop je applicaties kunt downloaden. Denk hierbij aan games, entertainment, informatie en video-on-demand diensten. Ook beschikken veel Smart TV Blu-ray spelers over een ingebouwde web browser.

Het is verstandig om je voor de aankoop van een Blu-ray spelers te oriënteren op dit gebied. Kijk naar de Smart TV platformen die verschillende fabrikanten aanbieden. Zo is het Smart TV platform van Samsung veel groter en uitgebreider dan bijvoorbeeld dat van Panasonic. Mocht je geen Smart TV platform willen hebben dan kan je dit aardig wat euro’s besparen.

Blu-ray en 3D Blu-ray

Een nieuwe feature die je op steeds meer Blu-ray spelers tegenkomt is 3D. Als een Blu-ray speler over 3D weergave beschikt wordt deze ook vaan een 3D Blu-ray speler genoemd. Deze spelers kunnen 3D materiaal dat op een Blu-ray disc staat weergeven op je TV. Let wel dat je hier dan ook een TV voor nodig hebt die 3D materiaal kan weergeven. Een gewone  Blu-ray speler waarop geen melding van 3D gemaakt wordt (middels een 3D Blu-ray logo) kan geen 3D Blu-ray films afspelen.

Aansluitingen

Een niet onbelangrijk punt is het aantal en de soort aansluitingen op de Blu-ray speler. Wil je bijvoorbeeld één of twee USB sticks kwijt kunnen dan is het verstandig hier op te letten. Ook hebben sommige spelers een ingebouwde SD card reader voor het opslaan van BD-Live materiaal dat van het internet gedownload wordt. Daarnaast beschikken high-end Blu-ray spelers vaak over 5.1 of 7.1-kanaals analoge audio-uitgangen. Een laatste punt qua aansluitingen is dat sommige spelers komen met twee HDMI uitgangen. Dit is vooral bedoeld voor 3D weergave wanneer je geen 3D compatibele 3D receiver hebt. Zo kun je voor de audio een HDMI kabel direct naar de receiver leggen en voor het beeld een HDMI kabel direct naar de TV leggen. Lees in dit artikel meer over wat je nodig hebt voor 3D weergave.

Reacties (20)