Verslag: Alpha Audio Show – Een statement!

25 juni 2024 7 Minuten 0 Reacties
Alpha_60
FWD award

Op 13 & 14 april trok ik naar Alpha High End in Brasschaat voor de Magical Cost is No Object Show. Daar wachtte ons de meest exclusieve hifi-set die we ooit bij Alpha High End beluisterden. Een set met een prijskaartje van 1,3 miljoen euro is niet niks, zelfs voor een show waarbij de prijs niet van belang is. Die wilden we ook wel eens gezien en gehoord hebben.

Wij waren duidelijk niet de enigen die erbij wilden zijn. Toen we arriveerden was het al aardig volgelopen met muziekliefhebbers uit de vier windstreken, ook van over de Belgische grenzen. Alle stoeltjes in de drie luisterruimtes waren bezet en het was wachten tot er iemand plaats maakte. Op zich geen probleem, ware het niet dat de meeste mensen langer bleven zitten dan gewoonlijk. Het leek erop dat iedereen in de ban was van de muziek. Het was dan ook een Magical Cost is No Object Show.

Magico, Dan D'Agostino en Wadax

Een show met in de hoofdrollen de Magico M7-speakers van Alon Wolf, de Dan D’Agostino Relentless-voorversterker en twee Dan D’Agostino Relentless mono-eindversterkers, de Wadax Atlantis Reference DAC van de Spaanse ontwerpen Javier Guadelajara met zijn Wadax Atlantis Reference Power Supply, een Wadax Atlantis Reference Server, het Wadax Optical System en de Wadax Akasa DC Reference Cable.

Presteren in alle omstandigheden

Een setup die je niet zo snel vergeet. Zeker niet na de demo’s van Bill McKiegan, president van Dan D’Agostino, die zijn uiterste best deed om de pannen van het dak te spelen. Niemand beklaagde zich daarover, omdat het zo goed klonk. Bill wilde met zijn demo’s aantonen waar het bij Dan D’Agostino om draait: versterkers bouwen die voldoende stroom kunnen leveren om in alle omstandigheden te kunnen presteren. Iets dat veel minder vanzelfsprekend is dan je zou denken omdat de impedantie van een versterker varieert naargelang de hoeveelheid stroom die hij moet leveren. Gelukkig hebben ze daar bij Dan D’Agostino de Super Rail-technologie voor ontwikkeld, die de versterkers als een soort turbo van extra kracht voorziet zodat de versterker te allen tijde de controle behoudt.

Kracht in overvloed

Die krachtige prestaties werden geleverd door de Dan D’Agostino Relentless-monoblokken die met hun haast onbeperkt vermogen een slordige 11.000 watt kunnen leveren bij een belasting van 1 ohm. Ze worden aangestuurd door de Dan D’Agostino Relentless-voorversterker met zijn drie aparte chassis: één voor het linkerkanaal, één voor het rechterkanaal en één voor de voeding. De twee chassis worden onderling met elkaar verbonden door een aparte voeding. Een constructie die alle mogelijke storingen uit de voorversterker weg houdt.

Voor geen kleintje vervaard

De enige die Bill nauwlettend in het oog hield was Guy Boselli van Sound & Colors, de distributeur van Magico voor de Benelux. Hij was bezorgd dat Bill meteen ook de kostbare Magico M7-speakers door het dak zou jagen. Een volkomen onterechte bezorgdheid zo bleek. De M7-speaker, het kleinere broertje van het M9-vlaggenschip, is voor geen kleintje vervaard. De M7 is met zijn gewicht van ongeveer 240 kg per stuk en een hoogte van 1,60 m een joekel van een speaker. Al heeft de M9 in tegenstelling tot de M7, die een volledig passieve speaker is, een externe en actieve MXO-filter, is er niet zoveel verschil tussen beide speakers. De M7 maakt dankbaar gebruik van de hoogwaardige technologie die van de M9 doorgesijpeld is.

De drivers maken muziek, niet de behuizing

Het monocoque chassis van koolstofvezel en de interne structuur van aluminium van de M7 wordt afgesloten door massieve aluminium panelen zodat de behuizing volledig gesloten is, zonder baspoorten. Conform de filosofie van ontwerper Alan Wolf, die stelt dat de klank van een speaker geleverd moet worden door de drivers en niet door de behuizing die bijgevolg voldoende stijf moet zijn. Die drivers bestaan uit een mengeling van ultrakleine koolstof- en grafeenvezel, waardoor ze niet alleen super licht maar ook supersterk zijn.

Correcties in het tijdsdomein

Wadax, het Spaanse geesteskind van Javier Guadelajara imponeerde met de Atlantis Reference DAC. Met zijn twee aparte voedingen, één voor elk kanaal, de meest gesofisticeerde DAC ooit. Aldus Michael Huigen van Reference Sounds, distributeur van Wadax voor de Benelux. Een predicaat dat de Atlantis Reference DAC vooral te danken heeft aan de extreme focus die zijn ontwerper legt op de correctie van fouten in het tijdsdomein.

Uitkijken naar München

De Wadax Atlantis Reference DAC is beslist geen koopje. Om dit wonderkind toegankelijker te maken voor een groter publiek, zal Wadax tijdens de High End in München een nieuwe lijn voorstellen.

Schitterende prestaties

Ook in de Britse kamer en in de koepelkamer van Alpha High End werd muziek gespeeld. Deze luisterruimtes waren bestemd voor de Magico A3, de eerste vloerstaande speaker van Magico, en de Magico S3. In combinatie met de Dan D’Agostino Momentum MxV Integrated Amplifier met zijn aparte behuizing voor de voeding en de Dan D’Agostino Progression Integrated Amplifier met ingebouwde voeding. Sets die eveneens schitterend presteerden, zoals Frank Vermeylen van Very Fine Solutions, agent voor België van Magico, het graag demonstreerde.

Magical Cost is No Object

Dat er ondanks het heerlijke lenteweer zoveel muziekliefhebbers op de Magical Cost is No Object Show afkwamen, was een meer dan aangename verrassing voor het hele Alpha-team. Was het door de toevoeging van het woordje ‘magical’, lag het aan het extreem hoge kostenplaatje van de hoofdset of was het gewoon het inmiddels zo goed gekende concept van de Cost is No Object Show?

Bugatti en Lamborghini

“Iedereen weet dat de Cost is No Object Show in de eerste plaats draait rond gezellig samenzijn en genieten van goede muziek”, zegt Chris Steurs van Alpha High End. “We proberen elke keer uit te pakken met een uitzonderlijke hoofdset die tot de verbeelding spreekt. Met Magico, Dan D’Agostino en Wadax hebben we merken in huis gehaald die op het toppunt van hun kunnen zijn. Merken die niet voor iedereen weggelegd zijn. Als je daar zo maar van kunt genieten, dat is toch een hele beleving, nietwaar? Vergelijk het met een autosalon waar je de kans krijgt om met een Bugatti of een Lamborghini te rijden. Feit is dat de Magical Cost is No Object Show een visitekaartje is. Een uitnodiging om te komen ontdekken wat we voor onze klanten kunnen realiseren als de kostprijs geen belemmering is. En wie weet wordt er hier of daar toch wel eens iemand getriggerd door onze producten”, lacht Chris.

Tot volgend jaar

Hoe dan ook, de Magical Cost is No Object Show is een statement-show waarbij alle betrokken partijen laten zien, en natuurlijk vooral laten horen, wat ze kunnen. En dat is heel wat. We hebben genoten van tot de verbeelding sprekende absolute high-end apparatuur, van heerlijke muziek, de ongedwongen en aangename sfeer en, niet in het minst, van het enthousiasme van de mensen achter de merken die er zelf ook zichtbaar plezier aan beleefden. De enige vraag die we ons daarbij stellen is: hoe gaan ze dit volgend jaar overtreffen?

Schrijver: Edouard Hendrix

Prijzen:

  • Wadax Atlantis Reference DAC                  189.900,-
  • Wadax Atlantis Reference Server              77.900,-
  • Wadax Optical System                     23.490,-
  • Wadax Atlantis Reference Power Supply                59.900,-
  • Wadax Akasa DC Reference Cable              23.490,-
  • Magico M7               500.000,-
  • Dan DíAgostino Relentless Preamp + 2
  • Dan DíAgostino Relentless 800 Mono Amp             450.000,-

 

Alpha High End, www.alphahighend.be
Reference Sounds, www.referencesounds.nl
Very Fine Solutions, www.veryfinesolutions.com

Reacties (0)