Tonewinner AD3PRO+ en TY1CD – Een Oosters duo met winnaarsmentaliteit

17 juli 2025 + 10 minuten 0 Reacties
Tonewinner_Dynamic Duo
FWD award

Elke muziekliefhebber heeft er waarschijnlijk wel eens over nagedacht. Het leven is al duur genoeg en kan ik niet online zonder risico een hoogwaardig presterende hifi set in China scoren zonder dat exorbitant hoge prijskaartje? Voor hen is er goed nieuws. Boelsz Audio verzorgt sinds kort de distributie en garantie afhandeling van het hoogwaardige en China geproduceerde Tonewinner in de Benelux. Een interessante fabrikant die nog relatief onbekend is in de lage landen. Music Emotion is natuurlijk razend benieuwd in hoeverre de kwaliteit van de Tonewinner uit het Oosten past in ons Westerse high-end audio landschap. Ben jij ook benieuwd naar de prestaties, lees dan snel verder.

Niet iedereen zal even bekend zijn met hoogwaardige hifi componenten uit China. Toch is China een belangrijk land waar vele bekende merken de productie van premium hifiapparatuur onderbrengen, al zullen fabrikanten dit niet van de daken schreeuwen. Een van de OEM-fabrikanten die al decennia hoogwaardige hificomponenten ontwikkelt en produceert voor toonaangevende audiomerken is het in 1993 opgerichte en in het Panyu District gevestigde Guangzhou Tonewinner Electronics Co. Ltd. De fabrikant produceert behalve voor derden ook eigen audiocomponenten onder de merknaam Tonewinner waar ik de AD3PRO+ en de TY1CD van review. Twee optisch fraai ogende componenten met een merknaam waar ik aan moet wennen.

IJsberen

Op het moment dat de Volendamse importeur me de componenten komt brengen is het schrikken wanneer ik de enorme doos achterin zijn automobiel zie liggen. Deze neemt namelijk het gehele vloeroppervlak van de kofferruimte in beslag. Ik word al helemaal nerveus wanneer er een steekwagentje aan te pas moet komen. Er zit blijkbaar wat gewicht achter de kartonnen façade. Niet veel later wordt er nóg een flinke doos vanaf de achterbank in mijn handen gedrukt. Hierin verschuilt zich blijkbaar de cd-speler. Wanneer ik deze doos na binnenkomst alvast open om even te spieken ben ik blij verrast te zien waar de grootte en het gewicht in terug is te vinden. De in een luxe beschermhoes ingepakte compact disk speler is namelijk vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardige materialen en deze zijn ook nog eens met grote zorg afgewerkt.

Wanneer ik eindelijk na een uur ijsberen de moed bij elkaar heb geraapt om ook deze monsterlijk grote versterker met een drooggewicht van 36,5 kilogram op mijn IKEA kastje te tillen en de 10,2 kilogram wegende compact disk speler er vervolgens bovenop plaats, blijf ik toch kortstondig bezorgd met de handen onder de versterker staan omdat ik oprecht angstig ben dat het kastje onder het gewicht zal bezwijken. Omdat krakende geluiden uitblijven prik ik er vervolgens een set stroomkabels, interlinks en een set speakerkabels in om deze met mijn inmiddels gepensioneerde Usher Mini Dancer 2 vloerstaanders te reviewen. Deze Ushers zijn overigens ook uit het verre Oosten afkomstig en leveren al vele jaren prestaties die eigenlijk niet passen bij het prijskaartje die er destijds aan kleefden. Deze gedachte maakt me hoopvol.

Look en feel

Dan zet ik een cd op en laat alles netjes op temperatuur komen. Alvorens ik er op mijn gemak voor ga zitten, bestudeer beide hifi componenten eerst nauwlettend. Het two-tone design, daar moet je van houden. Spreekt je het design van Moon of Rotel je aan, dan zal het liefde zijn op het eerste gezicht. De optiek is rustig en minimalistisch. Het front van de cd-speler heeft niet meer dan een powerknop, uitwerpknop en bedieningsknoppen waarmee je start, pauzeert, stopt en de nummers kan skippen. Het informatiedisplay is centraal geplaatst en hierboven bevindt zich een conventionele cd-lade. Geen slot-in loopwerk in deze prijsklasse en dit juich ik toe. Het lademechanisme toont overeenkomst met de mechanismen uit de jaren ’90 van de vorige eeuw en voelt minder hoogwaardig aan dan sommige loopwerken van hedendaagse high-end merken. Niets mis mee, want anders dan bij de ‘hoogwaardige’ lade mechanismes van moderne high-end cd-spelers heb ik nog nooit in mijn leven een problemen met conventionele cd-lades uit de jaren ‘90 gehad. Ook het compact disk digital audiologo is iets dat ik al lang niet meer op een speler heb aangetroffen en geeft me een vertrouwd gevoel.

De versterker heeft eveneens een minimalistisch design. Centraal is een op afstand afleesbaar matrix display opgenomen met hieronder een grote volumeknop. Recht onder de display is de powerswitch opgenomen geflankeerd door knoppen voor input, speakerselectie, klasse A/AB versterkerschakeling en mute. Beide componenten worden geleverd met een infrarood afstandsbediening vervaardigd uit aluminium. Al ben ik meer gecharmeerd van de solide uitgevoerde remote van de compact disk speler, de afstandsbediening van de versterker past qua design beter in het huidige tijdsbeeld, is lekker functioneel en voelt prima aan. De optiek van de behuizing van de audiocomponenten straalt kracht en performance uit. De efficiënte koelribben aan de flanken van de behuizing passen naadloos in dit geheel. De dikke aluminium deksel van de cd-speler is zwaar uitgevoerd en heeft een mooi geborsteld oppervlak. De geribbelde deksel van de versterker is geoptimaliseerd voor een goede warmteafgifte. De gematteerde zilveren frontjes zijn foutloos geproduceerd en had hier een Rotel of Moon logo op gepronkt, dan had ik beide merken geprezen om de sublieme bouwwijze. Maar, net als bij de afstandsbedieningen het geval is, is het materiaalgebruik bij de units zelf net niet helemaal consequent toegepast. Wat ik jammer vind is dat er bij de compact disk speler is gekozen voor een gematteerde lade in de hoogglans inlay en dat er in contrast tot de versterker is gekozen voor zwarte voetjes in plaats van de meer premium ogende aluminium voeten die bij de versterker zijn gebruikt. Hetzelfde vind ik van de displaykeuze van de cd-speler. Deze heeft een duidelijk 7-segments uiterlijk en is met de donkerblauwe kleur minder goed op afstand afleesbaar. De puntmatrix display van de versterker is lichtblauw en hiermee beter afleesbaar. Ik had graag gezien dat de fabrikant of voor de een of voor de ander had gekozen. Dit was rustiger geweest aan de ogen. Is dit alles een deal breaker? Beslist niet. Wanneer ik de behuizingen omdraai, laten deze componenten zich namelijk van de beste kant zien.

Features en mogelijkheden

De achterzijde van de TY1CD cd-speler is uitgerust met twee analoge RCA-uitgangen, een XLR-uitgang en zowel een coaxiale, optische als een AES/EBU digitale uitgang. De kwaliteit van de connectors is onberispelijk. De voedingssectie is instelbaar op het gewenste voltage en voorzien van een kwalitatief goed aanvoelende powerswitch en EU-netstroomaansluiting. De zekering is extern uitgevoerd waarmee deze gemakkelijk is te vervangen. Intern is de speler voorzien van een geheel afgeschermde ringkerntransformator en zijn de verschillende analoge, digitale en besturingssecties eveneens hermetisch van elkaar afgeschermd. De DAC-sectie is opgebouwd rondom een ESS ES9028Q2M chipset en differentiële OPA1632 opamps. De uitgang is voorzien van een mooie Texas Instruments OPA1612. Deze hebben net als de OPA1632’s een hoge bandbreedte, hoge slew-rate, een laag ruisniveau en een ultra lage vervorming. De speler beschikt zelfs over ELNA uitgangscondensatoren in de outputstage en dit is niet gebruikelijk in deze prijsklasse. De cd-speler kan overweg met cd-formaat, HDCD, SACD (cd-layer), WMA en MP3 media. Er wordt geen upsampling toegepast en alle fysieke media worden in de native resoluties afgespeeld.

De Tonewinner AD3PRO+ 2.1 stereoversterker is uitgerust met zowel een phonostage en een interne DSD-DAC die tot een maximale resolutie tot DSD512 en PCM 32/768 kan verwerken. Digitaal beschikt de versterker over een coaxiale S/PDIF, twee Toslink en een USB-ingang. Dit is meer dan voldoende voor de meeste muziekliefhebbers en neemt hiermee een flinke performance sprong over vele intern uitgevoerde DAC’s. De achterzijde is verder voorzien van een EU-netstroomaansluiting met randaarde, een triggeraansluiting en dubbel uitgevoerde luidsprekerterminals voor luidsprekerpaar A, B of A+B. De versterker heeft een analoge XLR-lijningang, drie RCA-lijningangen en een separate phono ingang voorzien van massaklem. Ook heeft de versterker een RCA en XLR subwoofer uitgang. De connectors zijn ook hier weer van sublieme kwaliteit en hebben voldoende ruimte om zich om te worden voorzien van hoogwaardige interconnects. De interne bouwwijze is eveneens subliem waarbij alle secties, net als bij de cd-speler, onderling perfect van elkaar zijn afgeschermd.

De versterker is gebalanceerd en symmetrisch opgebouwd. De eindtrap heeft een uitgangsvermogen van 165 watt per kanaal aan 8 ohm. De frequentieresponse bedraagt 15 tot 95 kHz (+1 / -3 dB), een THD van minder dan 0,05% en een signaal ruis niveau van meer dan 108 dB. Kies je voor werking in klasse A, dan speelt de AD3PRO+ altijd puur in klasse A. Stel je de versterker in op een energie efficiëntere klasse AB configuratie, dan speelt deze door de ruststroominstelling voor een klein deel in klasse A en zal bij normale luistervolumes voor het grootste deel in klasse A spelen. Wanneer je de versterker op auto zet, dan speelt deze voor een overgroot deel in klasse A en schakelt automatisch over naar klasse AB wanneer deze bij hogere vermogens in ademnood komt. Wanneer je de verschillen in geluidskwaliteit bij een normaal luistervolume wilt vergelijken zul je dus niet heel veel verschillen beluisteren. Misschien dat de versterkingscurve van de transistor positief wordt beïnvloed door de hogere temperatuur van de eindtorren in een pure klasse A instelling en hiermee met meer ‘gevoel’ speelt, maar dit kan ik niet met zekerheid vaststellen. Dat de versterker direct al lekker in het gehoor ligt, dat kan ik al wel vast verklappen.

Tonewinner, een Chinese delicatesse?

De cd-speler van Tonewinner beschikt over een ESS-chipset die overweg kan met HDCD gecodeerde schijfjes. Dit is een hele dikke plus. De versterker heeft eveneens een ESS-chipset, maar hierbij beschikt deze niet over een dergelijke HDCD-decoder. Dit maakt de cd-speler voor mij een interessante investering naast alle highres streaminggeweld. Tijdens de luistersessie met normale cd-albums heb ik ook enkele HDCD-albums uit mijn collectie getrokken. Ongeacht het album of genre dat ik opzet, blinkt deze uit in openheid, transparantie en ruimtelijkheid. Met HDCD-albums ervaar ik zelfs een nog betere dynamiek, geluidsdiepte en openheid in de opnames dan dat ik met een reguliere cd-speler ervaar wanneer ik hierop dezelfde HDCD-albums afspeel. De toename in geluidskwaliteit heeft dus niet enkel te maken met de mastering, de verwerking van het HDCD-formaat resulteert blijkbaar ook in een toename van de resolutie.

De klank van de Tonewinner AD3PRO+ versterker kan ik omschrijven als dynamisch en fraai gedetailleerd. De versterker beschikt mede dankzij de razendsnelle Toshiba 1941/5198 transistors, de hoogwaardige OPA1656 opamps van Texas Instruments en de 600W ringkerntransformator met 80.000 microfarad aan capaciteit over een klasse overstijgend prestatieniveau. Dankzij de voedingsreserves wordt het laag met grote kracht en een ijzersterke controle tot in de allerdiepste octaven weergegeven. De midrange is open en direct. Snaarinstrumenten en cymbalen sprankelen. De top-end wordt met een lichte lift weergegeven waarmee details die eerder lastig onderscheidbaar waren nu met gemak uit de mix springen. Hiermee laat de set elk rafeltje en imperfectie in zang en muzikale begeleiding horen.

Over het geluidsbeeld dat de geïntegreerde AD3PRO+ versterker neerzet kan ik niet anders dan lovend zijn. Zang en stemmen worden relatief smal vanuit het fantoomcentrum tussen beide luidsprekers weergegeven en het lijkt alsof er een extra centerspeaker staat opgesteld waaruit deze informatie wordt weergegeven. Dit geeft mij de indruk dat de signaalwegen met zorg zijn geconstrueerd. Wanneer deze set voldoende tijd heeft gekregen om lekker op te warmen opent deze denkbeeldig een muzikale deur waarbij de muziek kamerbreed, met een mooie hoogte en bijna holografische geluidsdiepte wordt weergegeven. Vooral in QSound opgenomen muziekalbums laten een onuitwisbare indruk op me achter. Waar een goede hifi set het geluidsbeeld bij dergelijke albums in mijn ruimte tot ongeveer een meter voor de luisterpositie oprekt, trekt deze Tone Winner het geluidsbeeld zelfs op tot een meter achter de luisterpositie uit. Alsof ik deze albums beluister in een Dolby Atmos bubbel. De achtergrondruis is hierbij bovendien verrassend laag waarmee vele achtergrond details moeiteloos kunnen worden waargenomen. Dit is echt heel indrukwekkend en eigenlijk ondenkbaar in dit prijssegment.

Phono, het toverwoord van de jaren ‘20

Vandaag de dag is de platenspeler weer helemaal terug en dit resulteert in vele af-fabriek ingebouwde phonostages. Deze zijn echter vaak beperkt tot een MM-variant en leveren een doorgaans geluidskwaliteit van gemiddeld niveau. Vaak ontbreekt er zowel top als bottom end en staan de imaging kwaliteiten niet in verhouding tot de algehele performance van de versterker. Tonewinner heeft deze AD3PRO+ echter voorzien van een omschakelbare MM (47k ohm) en MC (100 ohm) phonostage. Wat levert deze phonostage in combinatie met het van een Denon DL110 element voorziene DP47F platenspeler een coherente en goed gebalanceerde klankbalans. Wanneer ik deze vergelijk met de kwaliteit van de analoge en digitale ingangen, hoor ik dat ook hier niet is bezuinigd op de geluidskwaliteit. De albums worden met een mooie dynamiek en heerlijke levendigheid aan me gepresenteerd. Ik kan me voorstellen dat het herontdekken van vinyl met deze AD3PRO+ een telkens terugkerend feest wordt.

Implementatie van de DAC

De importeur heeft me expliciet gevraagd om de DAC-secties van beide audiocomponenten onder de loep te nemen. Ongeacht de DAC die ik in de versterker of cd-speler verkies ervaar ik een gemak en openheid die vele hoogwaardige solitaire DAC-componenten alle hoeken van de kamer laten zien. Via de digitale Toslink ingang en de gebalanceerde analoge ingang van de versterker beluister ik minimale verschillen tussen een analoog en digitaal ingestuurd signaal vanuit de cd-speler. Via de Toslink ingang ervaar ik namelijk een lichte toename in de midrange ten opzichte van de analoge ingang. Ondanks dat beide chipsets van ESS afkomstig zijn en in de versterker vanwege de hogere streaming bandbreedtes een hoogwaardigere ES9038 chipset is geïmplementeerd voer ik de verschillen voor het grootste deel terug op de gebruikte bekabeling.

Ook vergelijk ik de geluidskwaliteit van verschillende digitale formaten via de USB-audio ingang onderling. Of ik nu cd-formaat, 24-192 PCM of DSD512-streams via de USB-audio ingang instuur, de digitale sectie van de versterker geeft geen krimp. Waar sommige hoog gepositioneerde D/A omzetters bij verschillende formaten nog wel eens in levendigheid, klank of volume variëren, doet de interne DAC-sectie van de versterker het onder alle geteste condities voorbeeldig. Ik heb de laatste jaren vele DAC’s beluisterd en heb een duidelijke voorkeur ontwikkeld voor bepaalde chipsets. De ESS behoort al jaren tot een van mijn favorieten qua snelheid, precisie en de delicate weergave van details. In beide Tonewinner componenten onderstreept de ESS-chipset deze eigenschappen. Ik heb zelden een beter geïmplementeerde DAC-sectie ervaren en dan beperk ik me hierbij niet tot een interne DAC-sectie in een versterker. Wat brengen deze Tonewinner componenten een overvloed aan informatie en muziekbeleving naar me over.

Wanneer ik de interne ESS DAC-sectie en outputstage van de cd-speler buiten beschouwing laat en deze combineer met een high-end externe DAC, dan functioneert de TY1CD feitelijk als cd-transport. Hierbij verliest de speler wel de HDCD-functionaliteit indien de extern toegepaste DAC niet over deze functionaliteit beschikt. In mijn eigen albumcollectie is het aandeel HDCD-albums echter minder dan 0,5% en kan me voorstellen dat jouw procentuele aandeel vergelijkbaar is. Om de verschillen vast te stellen sluit ik de TY1CD zowel via de coaxiale S/PDIF, Toslink en de AES-EBU uitgang aan op mijn trouwe Bryston BDA3 DAC. Het resultaat verbaast me enigszins. Behalve de fijne signatuur van de toenmalige AK4490EQ flagship DAC, levert de Tonewinner als transport in combinatie met de discreet en in klasse A opgebouwde output stage van de BDA3 DAC een iets gewichtigere midrange en een fractie meer aan dynamische fundament. Hierbij is de weergave via de Bryston DAC minder analytisch, de interne DAC in de TY1CD heeft daarentegen een drogere en preciezere signatuur. Via de eigen DAC en outputstage klinkt de TY1CD ook iets opener en zet deze een ruimtelijker geluidsbeeld neer dan via de hoogwaardiger gepositioneerde AKM DAC van Bryston. Dit biedt stof tot nadenken en onderstreept zowel het positieve effect de kortst mogelijke signaalweg en het heel bewust kiezen van de DAC-chipset die het best bij jou past.

Wat vind ik ervan?

Er zijn soms van die momenten dat ik blij ben dat ik doe wat ik doe. Nu ben ik over het algemeen best een blij mens, maar tijdens deze review vaker dan gebruikelijk. Waarom zul je denken? Ik wilde graag weten of hifi uit China, net zoals de hoogwaardige audiocomponenten uit het voormalige Oostblok, op een vergelijkbaar niveau presteren. Ik kan me dan ook voorstellen dat jij jezelf dezelfde vraag ook meerdere malen hebt gesteld en ik geloof dat ik hier na deze reviewperiode een redelijk bevestigend antwoord op heb gekregen. Dit maakt me een gelukkig mens.

Welk genre ik ook beluister, ik ervaar muziek telkens met een uitstekende resolutie en definitie in de midrange. Deze midrange heeft bovendien een vleugje warmte over zich, zonder het geluid nadelig te kleuren. Het geeft waar nodig een beetje meer gewicht waarmee alles overtuigend en met realisme wordt weergegeven. Dankzij de lichte lift in de top-end wordt alles ook net even een fractie interessanter aan de oren. Stemmen spreken en instrumenten sprankelen. De klankbalans is coherent en dikt nergens in de lagere regionen aan. Het sublaag wordt met kracht en een ijzeren grip weergegeven en past eigenlijk niet in het verwachtingspatroon van audiocomponenten in deze prijsklasse. Zelfs niet in een klasse hoger. Dit is gewoon heel goed in orde. Maar, zoals ik al vaker meld, de ware kwaliteit van een set komt niet zozeer aan op klank. Dit is immers erg persoonlijk en heeft grotendeels te maken met de gecombineerde luidsprekers en bekabeling.

Wat ik veel belangrijker vind is het geluidsbeeld dat een set neerzet. Op dit vlak stelt deze Tonewinner combinatie me niet teleur. Ongeacht het album dat ik opzet, word ik keer op keer getrakteerd op een weidse, haast holografische muziekbeleving. Het podium is breed en hierbij krijgt elk element duidelijk zijn eigen plek. De ruimtelijke beleving grenst aan die van een goede buizenversterker. Zang en stemmen wordt perfect van elkaar gescheiden weergegeven en worden in het centrum van het denkbeeldige podium neergezet. Elk laagje in de muziek kan ik moeiteloos van de ander onderscheiden en hierbij heb ik een goed gevoel van diepte. Niet zozeer een achtergrond die wegloopt richting de woonkamer van mijn buren, maar eerder een geluidsbeeld dat hoog over mijn hoofd wordt getild. Dit is een eigenschap die zo ongelofelijk zeldzaam is en voor een overgroot deel kan worden toegeschreven aan een uitstekende signaalverwerking.

Aan de interne bouwwijze zie en beluister ik dat de techneuten dus goed begrijpen hoe belangrijk de signaalweg en bovenal de invloeden van EMI en RFI zijn op de muziekbeleving. Alles is hermetisch van elkaar afgeschermd en dit merk je in het lage ruisniveau. De fabrikant maakt dus goede afwegingen in technieken die wel en niet werken. Dit bemerk ik telkens weer tijdens deze review. De combinatie tussen een ontspannen klankbalans en een precies geluidsbeeld laat me muziek met betrokkenheid en gevoel ervaren. Pak je dan de juiste muziek, dan kunnen er nog wel eens tranen over de wangen rollen. Dit is misschien nog wel de grootste verrassing die ik met deze Tonewinner combinatie heb mogen ervaren. Presteert deze set dan goed voor het geld of presteert deze gewoon heel erg goed? Jij mag het zeggen.

Prijzen
Tonewinner AD3PRO+ versterker € 2.400,-
Tonewinner TY1CD cd-speler € 1.200,-
www.boelszaudio.com
en.tonewinner.com

 

Reacties (0)