Sonos Roam SL gelanceerd: wifi- en bluetoothspeaker zonder microfoon

01 maart 2022 1 Minuut 0 Reacties
Sonos Roam SL

Vandaag heeft Sonos de Roam SL gelanceerd. De speaker is vrijwel identiek aan de reguliere Roam, maar heeft geen microfoon aan boord.

Vorig jaar verscheen de Sonos Roam. Een rijk uitgeruste draadloze speaker van Sonos die je zowel via wifi als bluetooth kunt verbinden. In onze review ontving de draadloze speaker de FWD Award Kooptip. Vandaag heeft Sonos een iets minder rijk uitgeruste versie gelanceerd met de naam Sonos Roam SL.

De Sonos Roam krijgt daarmee dezelfde behandeling als de Sonos One, die tevens in een SL-versie verkrijgbaar is. Muzikaal identiek, maar geen microfoon aan boord. Dat betekent dat je geen Google Assistant of Amazon Alexa kunt oproepen op de Sonos Roam SL. Vaak heb je dat ook niet nodig, want als je al een normale versie hebt om een stereopaar te kunnen maken, of een andere Sonos-speaker met microfoon binnen je ecosysteem, dan heb je vaak niet tweemaal een speaker met microfoon nodig. Let wel dat de knop op de behuizing voor de microfoon dus ook mist. Daarnaast ontbreken niet alleen de slimme stemassistenten, maar is ook een functie als Trueplay niet mogelijk. Deze maakte gebruik van de microfoon. Verder zijn beide speakers identiek.

Je kunt verbinding maken met de rest van je Sonos-systeem via wifi of automatisch overschakelen op bluetooth wanneer je de speaker meeneemt buiten de deur. Je kunt de draadloze speaker koppelen met een tweede Roam of SL-versie voor stereogeluid. Het geheel is stofdicht en waterdicht dankzij ip67 en je kunt tot 10 uur ononderbroken muziek afspelen op een enkele lading. Sonos belooft wederom rijk en gedetailleerd geluid met de helderheid, diepte en volheid die je zou verwachten bij een grotere luidspreker.

Advertentie

Prijs en beschikbaarheid

De Sonos Roam SL is vanaf 15 maart verkrijgbaar voor 179 euro en vanaf vandaag al te pre-orderen op Sonos.com. Overigens bedraagt de adviesprijs van de reguliere versie, dus met microfoon aan boord, ook 179 euro.

8.0
Sonos Roam
FWD award

Beoordeling
Sonos Roam

Pluspunten
  • WiFi, bluetooth, AirPlay 2, Google Assistant
  • Strakke audioweergave
  • Trueplay
  • Draadloos opladen
  • Sonos ecosysteem
  • Compact en draagbaar
Minpunten
  • Niet de beste speaker in zijn prijsklasse
  • Geen stereopaar met bluetooth
  • Geen aansluitmogelijkheden
  • Wat saai design

Beoordeling Sonos Roam

Kijkend naar de uitrusting en opties krijg je met de Sonos Roam het complete pakket; een volwaardige Sonos-speaker. Het is, mede door integratie met het Sonos-ecosysteem, een van de breedst inzetbare draadloze speakers. Met Wifi, bluetooth, AirPlay 2 en Google Home-integratie kun je alle kanten op. In huis in combinatie met andere Sonos (of Airplay 2) speakers, en buitenshuis als draagbare bluetooth-speaker. Daar bovenop krijg je nog Trueplay, de mogelijkheid om draadloos op te laden en een behuizing die tegen water en stof kan. Ook de audioweergave is simpelweg goed te noemen. De Roam biedt een comfortabele luisterervaring, zowel tijdens een rustige lentedag in de tuin als tijdens een feestje bij het zwembad.

Toch is de Roam geen spannende speaker. Op het gebied van design bieden speakers van JBL en Sony wat meer toeters en bellen, en ook zijn ze wat robuuster vormgegeven. De Roam is een simpele, misschien ietwat saaie speaker. Ook wat de audioweergave betreft kun je wat meer power en dynamiek krijgen bij andere speakers in deze prijsklasse, maar dan lever je weer in op de mogelijkheden. Het is maar net wat je zoekt. Een pure bluetooth-speaker met een goed geluid? Kijk dan eens naar Ultimate Ears, Sony of JBL. WiFi, bluetooth, Airplay 2, Google Assistant, draadloos opladen én alle voordelen van het Sonos-ecosysteem? Dan is de Roam een hele goede keuze met een nette prijs. Het is sowieso de goedkoopste optie om kennis te maken met het Sonos-ecosysteem en een eerste stap richting een multiroomsysteem. Aan de andere kant is het voor Sonos-gebruikers de perfecte uitbreiding.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Roam

Reacties (0)