Review: PLiXiR Elite Balanced DC Power Supply

20 december 2022 8 Minuten 0 Reacties
PliXir_MELCO_PSU_Q1016 183
FWD award

De PLiXiR Elite Balanced DC Power Supply is niet zo maar de zoveelste netvoeding op rij. Integendeel, de Elite BDC is het paradepaardje van PLiXiR op het gebied van lineaire voedingen. En daar hebben ze bij PLiXiR goede redenen voor.

PLiXiR is het geesteskind van ingenieur James Soh uit Singapore, een fervent muziekliefhebber en volleerd tubaspeler. Niettemin ligt zijn echte interesse in het domein van digitale audiosystemen. Zijn passie voor het omzetten van digitale signalen in geluid leverde hem een indrukwekkende carrière op. Zo maakte hij bij Philips in Singapore deel uit van het ontwerpteam voor de eerste SACD-speler, ontwierp hij bij Behringer een serie gitaarversterkers en richtte hij zich bij Cirrus Logic op het applicatieontwerp en de ondersteuning van geavanceerde audiocodec-technologie en complexe digitale audio DSP-systemen.

PLiXiR Power Supplies

PLiXiR is in Singapore uitgegroeid tot de absolute specialist inzake power supplies. Sinds kort worden de producten van PLiXiR ook overzee gedistribueerd. Een primeur voor Singapore en voor Martin Wijbenga en Gerard Buist die met Audio Essence de distributie in Nederland opgestart hebben.

Het assortiment

Het uitgebreide assortiment van PLiXiR is opgebouwd uit drie productfamilies: BAC Power Conditioning, Conventional Power Cable Design en BDC Linear Power Supplies. De families BAC Power Conditioning en BDC Linear Power Supllies worden onderverdeeld in Elementa, Cube en Elite series. Er is een wereld van verschil tussen de PLiXiR Elementa, Cube en Elite BAC. De transformatoren van de producten uit deze series zijn allemaal verschillend van ontwerp, afhankelijk het doel waarvoor ze ingezet zullen worden. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal gebalanceerd.

PLiXiR Elite Balanced DC Power Supply

Eén van die producten die we vandaag voor u aan de tand voelen is de PLiXiR Elite BDC Power Supply. Een gebalanceerde voeding die ontworpen is om alle soorten ruis die aanwezig kunnen zijn in een gelijkstroomvoeding te reduceren. Met inbegrip van aardlusruis en dioderuis.

Gebalanceerd van begin tot einde

Naast een tweetraps spanningsregeling en een verhoogde filtercapaciteit, beschikt de Elite BDC over een gebalanceerde transformator en schakeling. De eerste trap voorregeling filtert het grootste deel van de ruis, met name de hoogfrequente ruis, en de warmte van de tweede trap spanningsregelaar. De tweetrapsregelaar fungeert als een soort poort om te voorkomen dat de stroomafwaartse ruis terugkeert naar de AC-voeding.

Enig in zijn soort

In vergelijking met een traditioneel ontwerp zorgt het specifieke ontwerp van deze transformator en schakeling voor een vermindering van ruisinjectie in het stroomcircuit van meer dan 50%. Dat maakt de PLiXiR Elite BDC volgens zijn ontwerpers enige in zijn soort. Het vermogen van de transformator is minstens dubbel zo groot als het vereiste vermogen.

Zware jongen

De PLiXir Elite BDC Power Supply is een flink uit de kluiten gewassen voeding die degelijkheid uitstraalt. Dat heeft het apparaat deels te danken aan de zware, 5 mm dikke, uit één stuk geëxtrudeerde aluminium behuizing. In combinatie met de dikke metalen boven- en bodemplaten levert dat een ultra-stijve behuizing op die de BDC power supply beschermt tegen de nadelige effecten van externe factoren zoals mechanische trillingen. Ook de bijzonder hoogwaardige componenten aan boord van de Elite BDC dragen een steentje bij, zoals de op maat gewikkelde gebalanceerde transformatoren met Noratel XQ eXtra Quiet ruisonderdrukkingstechnologie.

Bouwkwaliteit

Over de bouwkwaliteit van de Elite BDC kan geen twijfel bestaan. Dit product is duidelijk met vakmanschap gebouwd. De elektrische verbindingen zijn tot in de puntjes uitgevoerd met behulp van directe soldering, waardoor het gebruik van geluiddempende connectoren en verbindingen tot een minimum is beperkt. Het bouwen van een power conditioner op een dergelijke manier is arbeidsintensiever dan met conventionele methoden, maar het resultaat is de moeite waard.

De looks

Op het front van de strak vormgegeven behuizing van de Elite BDC prijkt het logo, niks meer. Zelfs geen LED lichtje om aan te geven dat het apparaat onder stroom staat. De aan/uitschakelaar is bijzonder handig geplaatst op de zijkant van het toestel. Achterop zit natuurlijk een AC-input om de Elite BDC met het stroomnet te verbinden.

PLiXiR Statement DC Power Cable

Rechts achteraan bevindt zich de DC-output. Een 4-pins connector met schroefdraad waarop een voedingskabel geschroefd wordt om je audioapparaten van gebalanceerde stroom te voorzien. Idealiter is dat de PLiXiR Statement DC Power Cable. Een high end kabel met verzilverd koper als geleider, dubbel geïsoleerd door een mylar folie en een dikke verzilverd koperen vlecht. De diëlektrische isolatie is gemaakt van teflon van militaire kwaliteit. Niet zomaar een stroomkabeltje dus. Maar met andere kabels van goede kwaliteit schiet je natuurlijk ook al een eind op.

De setup

De PLiXiR wordt voor de test ingezet met mijn 432 EVO streamer/mediaspeler en Lyngdorf TDAI-2170 versterker met bijhorende Lyngdorf MH-3 speakers en BW-2 subwoofers. De 432 EVO is een special edition die twee voedingen nodig heeft. Eén van 12 Volt DC en één van 5 Volt DC. Geen probleem want de PLiXiR Elite BDC is beschikbaar in 5, 9, 12, 15 en 19 volt DC en met aangepaste pluggen. De heren van Audio Essence hebben voor de juiste koppelingen gezorgd, met inbegrip van de Statement DC Power Cable.

Resultaten

Om de invloed van de PLiXiR Elite BDC’s in mijn set te beschrijven, moet ik helaas een aantal clichés gebruiken. Het is wat het is, maar de Elite BDC’s zorgden voor een merkbare rust in de muziekweergave. De gebalanceerde stroomvoorziening doet de 432 EVO hoorbaar deugd. De extreem lage ruisvloer zorgt voor transparantie en een uiterst nauwkeurige detaillering. Tegelijk wordt er een flinke portie dynamiek aan de weergave toegevoegd. De PLiXiR Statement DC Power Cable tilt de prestaties zo mogelijk op een nog hoger niveau. Dit is echt indrukwekkend. De dynamiek en de detaillering krijgen een extra dimensie.

Als het geheel meer is dan de som der delen

‘When the sum is greater than its parts’ is niet zomaar een slogan van PLiXiR. Hiermee bedoelen ze dat een echt gebalanceerd vermogen alleen kan worden bereikt als elke component in de keten speciaal is gebouwd om voor een dergelijke transmissie te zorgen. Anders gezegd: door de combinatie van de Elite BDC’s met Signature Balanced Power Cables ontstaat een totaaloplossing voor gebalanceerde stroomvoorziening die niet zo gauw zijn meerdere zal ontmoeten.

Dual output

De PLiXiR Elite BDC is ook verkrijgbaar als Elite BDC Dual Output. Deze versie is ontworpen om twee apparaten met dezelfde spanning te voeden, waarbij de som van de uitgangsstroom voor de twee apparaten niet hoger is dan de limiet van de PLiXiR voeding. Dit is een elegante en kosteneffectieve manier om twee apparaten met één PLiXiR voeding van stroom te voorzien.

Conclusie

Er is al veel gezegd en geschreven over power supplies en conditioners en iedereen heeft er zo zijn eigen mening over. Niettemin kan het niet ontkend worden dat de invloed van stroom op de prestaties van hifiapparatuur zeer groot is en niet onderschat mag worden. PLiXiR steekt zijn nek uit om als nieuwkomer op de Europese markt uit te pakken met een compleet gebalanceerd stroomvoorzieningssysteem. Dat de prestaties van de Elite BDC Power Supply staan als een Japanse reuzecederboom in het bos van Arashiyama is een feit. Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing voor een optimale stroomvoorziening voor je geliefde set, mag je zeker niet aan PLiXiR voorbijgaan. Distributeur Audio Essence zal tijdens het aanstaande Dutch Audio Event in Veldhoven met PLiXiR te vinden zijn in kamer 56. Een ideaal moment voor een kennismaking.

Geschreven door Edouard Hendrix

 PLiXiR Elite BAC 1000 Power Conditioner

De heren van Audio Essence waren zo vriendelijk om ook een Elite BAC 1000 Power Conditioner in mijn richting te sturen. Een heerlijk bakbeest van een power conditioner van 1000 Watt die in staat is om hifisystemen tot 150 Watt per kanaal van stroom te voorzien. Misschien meer hierover in een volgende editie van Music Emotion.

Prijzen:

Single output:

  • 2 ampère, max. 24 volt € 625,-
  • 4 ampère, max. 20 volt € 699,-
  • 6 ampère, max. 15 volt € 825,-

Dual output:

  • 4 ampère, max. 20 volt € 775,-
  • 6 ampère, max. 15 volt € 895,-

Audio Essence, www.audio-essence.nl

www.plixirpower.com

Reacties (0)