Review: Flux Hifi Vinyl Turbo + Vinyl Brush + Vinyl Sleeves

02 september 2021 5 Minuten 0 Reacties
Flux_FLYER
FWD award

Platenpoetsmachines en platenborstels vind je in alle geuren en kleuren en in alle prijsklassen. Niet eenvoudig om dan nog origineel uit de hoek te komen met nieuwe producten die hetzelfde doen. Flux Hifi verraste ons eerder al met de Sonic Stylus Cleaner. We zijn benieuwd of dat met de Vinyl Turbo en de Vinyl Brush ook lukt.

Another one bites the dust

Onder het motto ‘clean your sound’, ontwerpen en fabriceren Nedjeljko en Andrea Topalovic uit het Duitse Pforzheim met Flux Hifi accessoires voor het reinigen en onderhouden van elpees en platenspelers. Betaalbare en betrouwbare producten die hun mannetje staan tussen de groten in de sector.

De Flux Vinyl Turbo heeft een verkoopadviesprijs van 229 euro. Een extra setje stoffilters kost 29,90 euro en een nieuwe skid 19,90 euro. De Flux Vinyl brush heeft een verkoopadviesprijs van 49,90 euro. De Flux Vinyl Sleeves (50 stuks) gaan over de toonbank voor 34,90 euro.

Flux Hifi Vinyl Turbo

De Flux Hifi Vinyl Turbo platenreiniger is een combinatie van een manuele platenborstel en een elektrische platenwasser. Met dat verschil dat de Vinyl Turbo geen reinigingsvloeistof gebruikt. Het principe is eenvoudig: de antistatische carbonvezelborstels vegen het vuil uit de platenvoegen, de ingebouwde stofzuiger zuigt het vuil op en slaat het op in een stoffilter. Het volstaat om de stoffilter die je aan de zijkant van de Vinyl Turbo losschroeft regelmatig onder de kraan schoon te spoelen.

Gebruik

De Vinyl Turbo is een compact apparaatje dat goed in de hand ligt. Je gebruikt hem zoals een traditionele platenborstel. Terwijl je de Vinyl Turbo verticaal over de vinylplaat beweegt, bij voorkeur vanuit het centrum naar de buitenrand van de vinylplaat, druk je met je duim op de zijdelingse knop om de stofzuiger te activeren. Dankzij de geleidende ‘skid’ gebeurt de reiniging in een vloeiende beweging. Na twee of drie rondjes is de vinylplaat gereinigd. Sterk vervuilde platen kunnen natuurlijk een paar extra rondjes gebruiken.

In de praktijk

We trekken een elpee uit het platenrek en laten hem een paar uur open en bloot op de platenspeler liggen. Met pijn in het hart, maar de elpee moet stof verzamelen. We halen de Vinyl Turbo langzaam over de elpee die overigens gewoon op de platenspeler rondjes draait. De Vinyl Turbo doet zijn werk verrassend stil maar wel grondig. De elpee is echt zuiver.

 Conclusie

De in Duitsland ontwikkelde en gefabriceerde Vinyl Turbo doet wat van hem verwacht wordt: vinylplaten reinigen op een eenvoudige en efficiënte manier. Zonder veel herrie en gedoe met reinigingsvloeistoffen. Met de vervangbare stoffilters en skids en drie jaar waarborg haal je met de Vinyl Turbo een uitstekend alternatief voor dure platenwassers is huis.

Flux Hifi Vinyl Brush

De Vinyl Brush is een manuele platenborstel zoals de meeste platenborstels met carbonvezels. Met dat verschil dat de Vinyl Brush in een kunststoffen harnasje gestoken werd. Onderaan dat gewelfde harnasje zitten links en rechts van de antistatische carbonborstel een fluwelen strip. Die fluwelen strips herinneren aan de fluwelen platenborstels van weleer. Flux Hifi kent zijn klassiekers.

Gebruik

Onze elpee die we zo net reinigden met de Vinyl Turbo laten we met nog meer pijn in het hart opnieuw stof vergaren. We halen de Vinyl Brush, terwijl de plaat draait, met een kantelende beweging over de elpee, eerst met de fluwelen strip, dan met de carbonborstel en opnieuw met de fluwelen strip. De Vinyl Brush levert een vlekkeloos zuivere elpee af. Eenvoudiger kan niet.

 Conclusie

Door het combineren van de carbonborstel en de fluwelen strips is de Vinyl Brush een gebruiksvriendelijke platenborstel. Net zoals de Vinyl Turbo doet hij vlekkeloos wat van hem verwacht wordt: vinylplaten reinigen op een eenvoudige en efficiënte manier.

Flux Hifi Vinyl Sleeves

Goed gereinigde elpees horen thuis in degelijke elpeehoezen. Bij Flux Hifi weten ze dat we een grondige hekel hebben aan flinterdunne hoesjes die zo gemakkelijk verfrommelen dat het een heel gedoe is om een elpee in zijn platenhoes te stoppen. De Flux Hifi Vinyl Sleeves zijn solide en vlot glijdende platenhoezen die niet verfrommelen. Dat komt omdat ze opgebouwd zijn uit meerdere lagen. Tussen de papieren lagen is een antistatische dempingslaag aangebracht. Met deze elpeehoezen zijn je elpees pas echt goed beschermd.

Algemene conclusie

Flux Hifi heeft ons opnieuw aangenaam verrast. Of je de Flux Hifi Vinyl Turbo of de Vinyl Brush gebruikt, doet er niet echt toe. Beide platenreinigers doen hun werk meer dan behoorlijk. De Vinyl Turbo biedt een goedkoop alternatief voor de veel duurdere elektronische platenpoetsmachines. De Vinyl Brush is beter dan de gemiddelde platenborstel. We zouden hem aanraden voor dagelijks gebruik. Voor platen die een grondigere beurt nodig hebben, bevelen we de Vinyl Turbo aan. Een moeilijke keuze? Gezien de prijs van de Vinyl Turbo en de Vinyl Brush kun je ze gerust beiden aanschaffen, zo lang je de gereinigde elpees maar opbergt in de Flux Hifi Vinyl Sleeves. En denk eraan: een goed gereinigde elpee komt ook de levensduur van je stylus ten goede. Kortom, met Flux Hifi haal je alles in huis wat je nodig hebt om lang van je platencollectie te genieten.

Dit artikel is geschreven door Edouard Hendrix.

Reacties (0)