Review: Audiovector R3 Arreté – De nieuwe benchmark in zijn prijsklasse

24 februari 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Audiovector_R3 Arreté 2
FWD award

Eind 2019 introduceerde het Deense Audiovector de nieuwe R1 en R3-serie luidsprekers. Na een aantal evolutionaire versies vanuit de oorspronkelijke S-serie luidsprekers is deze R-serie meer een revolutie. Ogenschijnlijk is er niet zo heel veel veranderd maar schijn bedriegt, later meer over de specifieke verschillen. Importeur Top Hifi heeft geregeld dat ik de topversie R3 Arreté kan beluisteren bij de firma Hans Audio in Hoorn. Dit heeft voor- en nadelen, maar gezien het feit dat ik goed bekend ben met Audiovector, en de R3 Arreté in het bijzonder, is een frisse blik van een ter zake kundige winkelier vaak verrassend. Een luisterafspraak is snel gemaakt en zo komt het dat ik op een vroege zaterdagmorgen in de auto stap richting Hoorn.

De winkel van Hans Audio is gevestigd op een steenworp afstand van het station, net buiten het echte winkelgebied. Aan de buitenkant kan ik lastig inschatten hoe groot de winkel daadwerkelijk is maar eenmaal binnen word ik aangenaam verrast. Recht tegenover de ingang staat een ruime balie aan de wanden links en rechts staan diverse schappen met apparatuur opgesteld en in het midden een vrijstaand rack met verschillende apparaten. Aan de linkerkant is een zitje gecreëerd waar speakers beluisterd kunnen worden. Verder twee luisterruimtes die afgesloten kunnen worden om in alle rust te kunnen luisteren. In de grootste van de twee, 4 bij 6,5 meter en een hoogte van 4 meter, staat de set die ik ga beluisteren opgesteld. Hans, u raadt het al de naamgever van de winkel, en Niels hebben hun best gedaan een afgewogen combi neer te zetten die het beste van de Audiovector R3 Arreté speakers naar boven haalt. Terwijl Hans in de winkel de klanten te woord staat neem ik met Niels kort de geschiedenis van de winkel door voor ik in alle rust ga luisteren.

Hans Audio

De winkel bestaat inmiddels ruim negen jaar waarvan zes jaar op de huidige locatie. “We groeiden met de verhuizing destijds van vijfendertig naar honderdvijfenzeventig vierkante meter, een reuze spannende stap voor ons” vertelt Niels. “Inmiddels zijn we op een punt aangeland dat we eigenlijk weer uit ons jasje gegroeid zijn, we hebben dus niets te klagen” gaat Niels verder. Hans en Niels leerden elkaar kennen toen ze beide actief waren in de verkoop van mooie gebruikte audioapparatuur. Niet heel moeilijk te verzinnen dat één van de twee opereerde onder de naam 2eHans Audio. Uiteindelijk leidde het tot het samen starten van een winkel. Gebruikte apparatuur maakt ook heden ten dage nog deel uit van het assortiment dat verder veel mooie merken omvat die nieuw verkocht worden. Merken die met zorg gekozen zijn en niet op elke hoek van de straat verkrijgbaar zijn. Met als resultaat dat klanten tot ver over de grens de winkel weten te vinden.

Natuurlijk hebben beide heren bij het opstellen van de set die ik ga beluisteren gebruik gemaakt van de wat minder gangbare merken. Als versterker hebben ze gekozen voor het Italiaanse merk Audio Analoque, om precies te zijn de Puccini Anniversary. De versterker levert 2 x 80 Watt vermogen en is in principe ruim voldoende om de Audiovector R3 Arreté luidspreker aan te sturen. Een Lumin T2 netwerkspeler als bron, bediend door de fraaie ROON software. Luidsprekerkabels zijn van het merk Airtight, een bewuste keuze aangezien de interne bekabeling van de versterker van hetzelfde merk is, de standaard bruggetjes tussen de bi-wire aansluitingen van de speaker zijn vervangen door Airtight jumpers. De speakers staan vrij in de, bescheiden akoestisch aangepaste, ruimte opgesteld. Kortom alle ingrediënten voor een lekkere luisterochtend zijn aanwezig. Niels zorgt nog voor een kop verse koffie en laat me daarna alleen zodat ik ongestoord muziek kan beluisteren.

R3 Arreté 

Alvorens mijn luisterervaringen met u als lezer te delen eerst wat meer over de Audiovector R-serie en de R3 Arreté in het bijzonder. Op het eerste gezicht lijkt de R3 exact op de oude SR-serie. Nader bekeken blijken er een groot aantal verschillen te zijn en is eigenlijk alleen de kast overgenomen. Meest opvallend uiterlijk verschil is de voet die voorheen uit drie lagen bestond en nu uit twee met daartussen geperforeerd metaal. Dit verbeterd de air flow van de naar de vloer afstralende basreflex poort. Daarnaast is de voet van de Arreté versie voorzien van een soort veer die voor extra ontkoppeling zorgt. Alle drivers zijn nieuw, de basis versie Signature is uitgerust met een conventionele dome tweeter, de Avantgarde en Arreté maken gebruik van een AMT bandtweeter, welke in huis gefabriceerd wordt. De mid-laag units worden ontworpen door Audiovector zelf en door Scanspeak gefabriceerd. Deze 6,5” drivers zijn gemaakt van Carbon en specifiek afgestemd voor hun taak. De voice coils zijn gemaakt van titanium. Aan de achterzijde zijn de  aansluitingen te vinden, voorheen maakte Audiovector gebruik van tri-wire aansluitingen. De switch naar bi-wire maakt het de gebruiker makkelijker een bi-wire luidsprekerkabel of jumpers te gebruiken. De crossovers zijn natuurlijk ook volledig vernieuwd. Audiovector geeft voor de Arreté versie een frequentiebereik op van 23Hz tot 53kHz op waarbij vooral de laagweergave opvallend diep lijkt te gaan afgezet tegen het formaat van de luidspreker. De topversie Arreté heeft bovendien een aansluitpaneel gemaakt van Carbon en beschikt over een vijfde aansluitterminal bedoeld voor de speciale Freedom Grounding kabel. Maar wat doet Freedom Grounding? Audiovector zegt dat de vervorming die veroorzaakt wordt door de beweging van de drivers  invloed heeft op de controle, resolutie en microdynamiek. De electriciteit die wordt opgebouwd in de coils van de drivers wordt door een nieuw en afzonderlijk aardingscircuit geleid dat vervolgens naar de aarde van een verdeeldoos of wandcontactdoos afgevoerd wordt. De speciale kabel wordt door Audiovector in huis geproduceerd, gemaakt van koper en cryogeen behandeld. Voor uitgebreide info en alle technische details kun je de website www.audiovector.com bezoeken.

De playlist

Gezien het grote aantal onbekende variabelen grijp ik terug naar bekende muziek die ik thuis met regelmaat beluister op mijn eigen set. Enige overeenkomst met de door Hans Audio opgestelde set is de Audiovector R3 Arreté speaker. The Corrs mogen het spits afbijten met hun Unplugged album. De samenzang tussen de zusjes Corr is een goede proeve van bekwaamheid voor de opgestelde set. In het nummer No Frontiers luistert het heel nauw maar dat blijkt geen enkel probleem. De Audio Analoque versterker presenteert een duidelijk ander geluid dan mijn eigen Devialet versterker. De nadruk komt wat meer op het middengebied te liggen, het is een fractie warmer. In combinatie met het zeer neutrale en schone geluid van de Audiovector R3 Arreté ontstaat een weergave waarin stemmen excelleren. Het middengebied is heel mooi gelaagd en gedetailleerd waardoor de verschillende stemmen hun specifieke karakter behouden zodat ze individueel te volgen zijn zonder dat de samenhang ondermijnd wordt. De stage is breed en diep, dit wordt mede bewerkstelligd door de vrije opstelling in de ruimte maar het SEC, Soundstage Enhancement Concept, levert zeker ook een bijdrage. Het komt er op neer dat de AMT tweeter niet alleen naar voren maar tevens naar achter, binnen een bepaald frequentiebereik, kan afstralen. Het podium wordt realistisch weergegeven, instrumenten hebben een eigen plek met daaromheen veel lucht. De laagweergave is strak, doortekend en bovenal erg snel. Dit combineert uitstekend met de supersnelle Air Motion tweeter. Ondanks zijn relatief bescheiden fysieke voorkomen weet deze R3 Arreté de ruimte met gemak te vullen met een stevige en volle weergave. Dat wordt bevestigd bij het beluisteren van Back to Black door Amy Winehouse, de basdrum kickt er lekker in en zorgt samen met de basgitaar voor een stevig fundament. Wanneer we spreken van stemmen met een uitgesproken karakter dan is Amy er zeker één van. De speakers laten in combinatie met de Italiaanse versterker haar stem nog meer voor het voetlicht komen. Op deze manier kruipt de song echt onder je huid en voel je mee met de pijn die Amy bezingt.

Freedom Grounding kabel

Terug naar een live opname, Going To A Town is oorspronkelijk van Rufus Wainright maar wordt op meesterlijke wijze gecoverd door George Michael. Het album Symphonica bevat live registraties opgenomen in verschillende zalen en zijn allemaal van grote klasse. Wederom weet deze Italiaans/Deense combinatie het middengebied van net dat toefje glans te voorzien waardoor de stem van George echt het middelpunt van de muziek wordt. De verstaanbaarheid van de tekst is uitstekend te noemen wat er samen met de emotievolle stem van George voor zorgt dat de bittere boodschap extra hard binnenkomt. De opbouw van de stage is fraai breed en diep met een perfect losse plaatsing van de diverse instrumenten en het achtergrondkoor. Ik begrijp waarom Hans Audio zo hoog opgeeft over de Audio Analoque versterker. Kracht gecombineerd met een gloedvol, maar zeker niet te gekleurd, middengebied en subtiel transparant. Het is de verdienste van de Audiovector R3 Arreté luidspreker om dit karakter zo transparant mogelijk te vertalen naar muziek. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat de speakers genadeloos in staat zijn de kwaliteit van het bronmateriaal en het karakter van de aangesloten apparatuur door te geven.

Zoals veel lezers inmiddels wel weten ben ik groot fan van Bruce Springsteen en deze mag dan ook niet ontbreken in mijn afspeellijst vandaag. Ik kies voor 57 Channels omdat de stem van Bruce hier heel aanwezig is en de basgitaar de track draagt. Geen enkel probleem, de R3 Arreté vult de ruimte met groots gemak met stevig en diep doorlopend laag. Wat opvalt, is hoe snel de laagweergave is en daarmee volledig in de pas loopt met de ultrasnelle AMT tweeter. Wat ik vergeet te vertellen is, dat ik tot nu toe geluisterd heb met de Freedom Grounding kabel aangesloten. Wanneer ik deze uit de speakers trek en de track opnieuw start vallen direct een aantal zaken op. Allereerst lijkt, ondanks dat de volumeregelaar onaangeroerd is gebleven, de muziek zachter te spelen. De laagweergave, nog steeds erg goed, wordt minder strak en de overall detaillering doet een stapje terug. De muziek wordt minder dynamisch wat goed te horen is in de zang van Bruce. Het stereobeeld is wat kleiner geworden en heeft een stapje naar achter gedaan. Het is zonneklaar dat deze Freedom Grounding techniek geen gimmick is maar een regelrechte must have. Afgezet tegen de prijs van een set R3 Arreté speakers is de extra uitgave van 699 euro voor de Freedom Grounding kabels waarschijnlijk niet echt een obstakel meer. De rest van de sessie blijft de Freedom Grounding kabel aangesloten. Giorgio By Moroder is een track op het album Random Access Memory van het Franse duo Daft Punk. In het eerste deel van het nummer vertelt Giorgio over zijn beginjaren in de muziek. De combinatie zet met groot gemak een levensecht beeld neer in de luisterruimte waarbij de stem daadwerkelijk op de juiste hoogte wordt weergegeven. Dit wekt de illusie dat Giorgio daadwerkelijk voor je in de ruimte staat. Als de pompende bas invalt heb ik de neiging het volume nog een tandje verder op te schroeven, zo super strak en stevig klinkt het in het laag.

Nuance

Na deze opzwepende muziek wordt het tijd voor wat subtiliteit en breekbaarheid. De zoekfunctie in ROON is ongeëvenaard en binnen een paar seconden speelt de Misa Criolla met in de hoofdrol José Carreras. Deze Philips Classics opname is schitterend en de Audiovector R3 Arreté luidspreker heeft er geen enkele moeite mee om dit te laten horen. Je hoort de opname ruimte, een kleine kapel, overduidelijk. De plaatsing van het koor en daarachter de grote trom, het is alsof ik live aanwezig ben bij de opname. Wanneer José inzet staan mijn armen vol kippenvel en loopt een kleine rilling over mijn rug. Zijn stem wordt zo breekbaar en vol emotie weergeven dat ik er stil van wordt. Er zit zoveel nuance in wat er voor zorgt dat ik me volledig laat meevoeren met de muziek. Het koor gaat van fluisterstil tot bijna vol gas maar blijft een verzameling individuele stemmen, zonder dat de luidere passages een brei wordt. Verschillende andere tracks passeren de revue met telkens dezelfde resultaten. Of het nu het fantastische stereobeeld en de perfecte plaatsing is in Lana del Rey’s Videogames of de breekbare, tere stem van Johnny Cash die in zijn nadagen de prachtige American Recordings opnam.

Votes please 

De stap die Audiovector gemaakt heeft van de SR-serie naar deze nieuwe R-serie is groot. De laagweergave is topklasse, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat de R3 Arreté relatief bescheiden van formaat is. Toevoegen van de Freedom Grounding kabel is een must, dit laat de Arreté echt op de toppen van zijn kunnen presteren. Met deze R-serie is de integratie tussen de supersnelle en uiterst gedetailleerde AMT tweeter en mid- laagdrivers tot in de perfectie geslaagd. Het typische Audiovector geluid is nog meer aanwezig. De weergave kenmerkt zich door snelheid, vrijheid en speelvreugde. De afwerking van de speakers staat op eenzelfde hoog niveau als de weergavekwaliteit. De combinatie van Gun Metal voor de baffle, voet en achterzijde met één van de soorten houtfineer of lak voor de kast is erg geslaagd. Indien gewenst kan de kast tegen meerprijs in elke RAL kleur gespoten worden. Goed nieuws voor eigenaren van oudere S, Si of SR-serie luidsprekers, deze kunnen allemaal opgewaardeerd worden naar deze nieuwe R-serie specificaties. Met deze R3 Arreté zet Audiovector een luidspreker in de markt die echte high-end prestaties levert tegen een allenzins aanvaardbare prijs en qua fysiek voorkomen perfect past in de gemiddelde huiskamer. Audiovector luidsprekers zijn door het upgrade programma ook nog eens een waardevaste investering, iets wat slechts weinig of geen andere luidsprekermerken bieden. Voor mij is deze R3 Arreté de nieuwe benchmark in zijn prijsklasse!

Hans Audio zorgde, met hun expertise, voor een mooie mix van electronica om de R3 Arreté te laten schitteren. Niels en Hans, bedankt voor de gastvrijheid en beschikbaar stellen van de luisterruimte!

Prijs

  • Audiovector  R3 Arreté vanaf € 9.750, – per paar
  • Audiovector Freedom Grounding cable € 650, –

Top Hifi, www.tophifi.nl

Reacties (0)