Ruim veertig jaar na de oprichting in 1980 komt Audiolab voor het eerst met een all-in-one speler op de markt. Dat mag best opvallend genoemd worden. Want nadat concurrerende merken al eerder afscheid hadden genomen van cd-spelers aan boord of überhaupt van losse schijfafspelers, leek het even dat Audiolab diezelfde weg had ingeslagen. In 2020 kwam het gerenommeerde merk van losse hificomponenten immers met de Audiolab 6000A, een geïntegreerde versterker met een woud aan digitale en analoge aansluitingen op de achterkant en de 6000N Play, een wireless audio player. Maar toen kwam daar toch ook nog de 6000CDT, een digitale cd-transporter. Hè, gelukkig, toch nog zo’n ‘ouderwetse’ afspeler van die zilveren schijfjes. En nu heeft Audiolab ook besloten om die mogelijkheid van je cd-collectie te kunnen afspelen, mee te nemen in de nieuwe Audiolab Omnia. Zelden een nieuw apparaat zo’n goeie naam zien krijgen. Het Latijnse ‘Omnia’ betekent immers alles. Daarmee wordt de lat lekker hoog gelegd. Wij zijn benieuwd naar wat deze all-in-one dan wel allemaal kan en op welk niveau die weet te presteren.
Na het succes van de in 2020 uitgebrachte Audiolab 6000A PLAY die alom lovende kritieken wisten te oogsten, komt het van oorsprong Britse audiobedrijf nu met de Audiolab Omnia. Dat is een zogeheten all-in-one speler. Wij zijn benieuwd of Audiolab met deze ‘alleskunner’ de lat weer hoger heeft weten te leggen.
Met één kastje alles in huis
Echte hifi-puristen begrijpen soms nog steeds niet waarom mensen toch kiezen voor een alles-in-één systeem in plaats van losse componenten. Die laatsten presteren als som-der-delen immers altijd beter in zijn geheel. Terwijl ik de net binnengekomen Omnia aan het uitpakken ben en wil installeren op de daarvoor gereserveerde plek, moet ik eerst nog mijn eigen installatie weghalen. Dat betreft een cd-speler, voorversterker en loeizware eindversterker. Mijn rug begint alweer te protesteren, bij zoveel sjor- en tilwerk, naast het vervelende gepriegel om alle kabels te ‘ontvlechten’. Wat een genot dan om vervolgens de amper 10 kilogram wegende Omnia op zijn plaats te zetten en simpel te connecten met de luidsprekerkabels. Ik snap het wel waarom zoveel mensen vallen voor een alles-in één-systeem, in plaats van al die losse componenten die dan weer met een wirwar aan kabels met elkaar verbonden moeten worden. Ook nog vaak ergens achteraf in een donkere kast, waar je amper bij kan en nauwelijks de juiste aansluitmogelijkheden kunt vinden.
What you see…
Goed, alles staat gereed en op de juiste plek. De Omnia ziet er prachtig uit, ik kan niet anders zeggen. Het design is strak met mooie, afgeronde hoeken. Centraal in het midden zit een bijna vierkant display. Bij het aansluiten van de netspanning en het inschakelen, komt er een stijlvol ontworpen logo van Audiolab op het scherm. Voor diegenen die dat nu al willen zien, het staat ook pontificaal op de website van Audiolab bij de productpresentatie van de Omnia. Het display is naar keuze in te stellen. Zo kun je ook kiezen voor een weergave van de klassieke VU-meters. Mooi! Verder zit aan de linkerkant van de display alleen de gleuf van de – smalle – cd-lade. Ter rechterzijde bevinden zich vijf kleine druktoetsen, voor, van links naar rechts, selectie ingangsbron, cd-inlaad, een play- en pauzeknop voor de cd-speler en twee buttons voor volumeverlaging dan wel -verhoging. Geheel rechts zit dan de wel grote powerknop. Qua design is het echt fraai en verantwoord, maar praktisch zou het natuurlijk veel handiger zijn om de knopjes die betrekking hebben op het cd-gedeelte ook aan de linkerzijde te plaatsen, onder de cd-lade. Maar goed, design telt tegenwoordig zwaar, zeker bij zo’n alles-in-een-package. En ja, wie gebruikt nog die knoppen op zo’n toestel als alles gewoon supermakkelijk op de bijgeleverde afstandsbediening zit? Geheel in lijn der symmetrie zit dan precies midden onder de display het oog voor genoemde afstandsbediening. De enige die die symmetrie dan weer verbreekt, is de aansluiting voor de koptelefoon, rechtsonder van het midden. Maar: ik ben er blij mee dat die zo zichtbaar op de voorkant zit.
From behind…
Zo veel rust als de voorkant van deze Omnia uitstraalt, zoveel ‘drukte’ vinden we op de achterkant. Het is dringen geblazen, om daar nog een plekje te bemachtigen. Van links naar rechts: powerswitch, netwerkaansluiting, WiFi-antenne, de vier luidsprekeraansluitingen (gelukkig wel genoeg ruimte voor vrijgehouden!), een USB voor firmware update, een ethernetpoort, een USB HDD input, een optical en coax input, twee optical en twee coax outputs, een pc USB input, dan nog een achttal analoge inputs om tenslotte geheel rechts af te sluiten met een bluetooth antenne. Je moet het maar allemaal kwijt kunnen op zo’n relatief klein toestel.
Is dit alles (in-één)?
Dit is denk ik wel de meest complete alles-in-één-speler die ik tot nu toe in huis heb gehad. Ja, je kunt er natuurlijk geen cassettebandjes of rechtstreeks langspeelplaten mee afspelen. Maar hé, er is wel een Low Noise Moving Magnet Phono stage aan boord, dus je platenspeler kan weer z’n werk doen. Die cd-speler heb ik al lang en breed genoemd, maar ik vind het prachtig dat die er bij zit. Juist in de week dat bekend werd gemaakt dat de cd-schijf bezig is met een comeback. Nou ja, volgens mij is die bij echte muziekliefhebbers nooit weggeweest. Muggenzifters zullen nu gaan roepen dat de weergave van sacd niet mogelijk is met deze Omnia. Klopt. Jammer dan. Wat hebben we verder? Eigenlijk te veel om te noemen. In grote lijnen is de Omnia zowel een geïntegreerde versterker, cd-speler, wireless streaming player, DAC, koptelefoon versterker als wel een voorversterker. Wat betreft die wireless streaming: we vinden hier de DTS Play-Fi technologie, waarmee je je muziek kunt streamen over je draadloze netwerk in hi-res. Het geheel kan ook nog uitgebreid worden naar een multiroom systeem. De meest bekende streamingdiensten worden allemaal ondersteund: Spotify, Tidal, Qobuz, Amazon en nog meer. En, oh ja, last but not least, natuurlijk is er bluetooth aan boord, bluetooth 5.0.
Ready to roll?
Een mens en zelfs een echte muziekliefhebber (zijn toch ook mensen…?) zou voor minder door de bomen het bos niet meer zien. Maar dan moet ik bekennen dat ik dit nou juist het leuke aan deze Omnia van Audiolab vindt: je hoeft het niet allemaal te gebruiken. Neem wat je nodig vindt. Later kun je altijd nog verder op ‘ontdekkingstocht’ met dit apparaat. En kun je met plug-and-play van start gaan. Zelfs zonder de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen, kun je de Omnia aan de praat krijgen. In mijn geval begin ik dan heel gewoon met het nieuwsbericht via Radio 1 van NPO. Klinkt behoorlijk suf misschien, maar dan kan ik meteen horen hoe ‘gesproken geluid’ wordt weergegeven. In dit geval doe ik het via het digitale geluid via het Ziggo-kastje via de Optical ingang. De geluidsweergave is vrij direct, met een klein beetje kleuring, niks mis mee. Ik ga direct verder met wat opgenomen tv-programma’s. Niet te missen dezer dagen, het optreden van Stromae bij Mathijs Gaat Door. Via diezelfde Optical ingang, die trouwens via de afstandsbediening best wel lastig te vinden is. Je moet alle ingangen langs ‘steppen’ en van op afstand kun je niet echt goed zien waar je precies zit. Als er uiteindelijk muziek door de speakers komt, weet je uiteindelijk dat je goed zit. Stromae dus. Prachtige stemweergave. Als vervolgens de muziekinstrumenten erbij komen, vooral synthesizers in dit geval, blijft het muzikale plaatje goed. De basweergave is behoorlijk, waarbij de daarvoor aanzienlijk aanwezige stem van Stromae een beetje naar achteren ‘verdwijnt’.
Ready to rock
Wat betreft de inhoudelijke zaken omtrent de versterker, verwijs ik graag naar de review van de Audiolab 6000A (zie het ME nummer van jul/aug. 2020). We hebben hier tenslotte met dezelfde machinekamer te maken. Met een vermogen van 2 x 50 Watt bij 8 Ohm was ik in het begin een beetje bang met een versterker te maken hebben die niet echt over zou hebben qua vermogen, maar dat viel reuze mee. Dan komt nu wel het moment om hier te melden dat ik niet geheel onbevooroordeeld met het merk Audiolab ben. In de positieve zin: hier speelt al jaren een set van Audiolab. Om precies te zijn de Audiolab voorversterker 8000AV in combinatie met de bijpassende eindversterker. Die laatste kan maar liefst 7 x 100 Watt maximaal leveren bij 8 Ohm. Het geheel wordt dan ook nog aangevuld met een Tag Mclaren cd speler. De kenners weten dat dit ook ‘gewoon’ een Audiolab apparaat betreft. Op een geven moment is het Britse Audiolab overgenomen door Tag McLaren Audio. Onder die naam zijn vervolgens een tijd lang apparaten van Audiolab uitgebracht. Sinds 2004 is de naam Audiolab weer heringevoerd. Waar had ik het ook al weer over? Juist ja, het versterkervermogen. Welnu, die is bij de Omnia ruim voldoende. Ik heb bijna niet op vol vermogen getest, omdat dat simpelweg helemaal niet nodig was. Behalve die éne keer dat ik de afstandsbediening verkeerd om in mijn hand hield… kan iemand alstublieft daar iets op vinden, dat je in het halfdonker te allen tijde direct kunt zien welke de voorkant van een afstandsbediening is? De meeste tijd heb ik met de ingebouwde cd-speler gewerkt als bron, omdat ik ‘toevallig’ net een stapel nieuwe cd’s in huis te verstouwen had. Haevn, London Grammar, Paper Kites, veel kwam voorbij. Punt van kritiek: het display van de Omnia geeft geen weergave van de hoes met bijbehorende informatie over artiest en track 9 ook niet bij het streamen). Dat vind ik een gemiste kans.
Maar het belangrijkste: de cd-weergave is meer dan in orde. Hoewel de fragiele cd-lade doet vermoeden dat er een beetje is bezuinigd op het cd-gedeelte, komt dat absoluut niet naar voren bij de geluidsweergave. Die is gewoon helemaal op het niveau dat je van Audiolab mag en kan verwachten. Toch kon ik het niet laten om mijn eigen cd-speler via de eigen voorversterker aan te sluiten op de Omnia. Eerst heb ik een ‘gouwe-ouwe’ op mijn eigen speler afgespeeld. Laurie Freelove met Smells like Truth. Een prachtig opgenomen cd met die bijzondere stem van Freelove, waarbij het lijkt alsof er een braam op haar stem zit. Maar die zorgt juist voor dat heerlijk scherpe randje. Daarna gewisseld naar de Omnia. Wat ik vervolgens moest vaststellen? Eerlijk? De cd-speler van Omnia presteerde beter naar mijn smaak. Wel iets meer inkleuring, maar ook was er meer gelaagdheid en zelfs wat meer laag te horen. Prima hoor!
Streaming
Zoals gezegd heeft de Omnia met de DTS Play-Fi technologie een erg fijne mogelijkheid aan boord om je muziek mee te streamen in hi res kwaliteit. Mocht je dat toch te ingewikkeld te vinden, of gewoon tevreden te zijn met bluetooth geluid, dan is hier ook geen man of vrouw over boord. Met bluetooth aptX 5.0 zet de Omnia ook al het juiste beentje voor. Zo kun je in no-time je muziek van je mobiel via bijvoorbeeld Spotify via bluetooth naar de Omnia sturen. En eerlijk is eerlijk: die bluetooth 5.0 versie klinkt gewoon akelig goed.
Samengevat
De Audiolab Omnia is een all-in-one die bijna alles kan en veel aan boord heeft. Qua design heeft het een no-nonsens en strak ontwerp meegekregen, hetgeen we ook van Audiolab gewend zijn. Alleen de grote volumeknop moeten we hier missen. De versterker biedt voldoende vermogen. Mocht je toch behoefte hebben aan nog meer power, dan kun je de Omnia ook als voorversterker, streamer en DAC inzetten en er een krachtige eindversterker aan koppelen. Wat de Omnia interessant maakt voor een breed publiek is zijn brede scala aan mogelijkheden. Als ‘gemiddelde’ gebruiker hoef je die niet allemaal aan te wenden om gelijk veel plezier aan dit apparaat te beleven. Mocht je meer willen: dan kun je met de Omnia een ontdekkingsreis maken naar de verschillende mogelijkheden om alles uit dit kastje te halen en muziekbeleving op een hoog niveau mee te maken.
Prijs
Audiolab Omnia (in zilver of zwart) € 1.849,-
Mika Distribution, verkoop@mika.nl, www.audiolabstore.nl
Reacties (0)