In het najaar kun je terecht in het AudioExpert Kasteel in Nederhemert. De bedoeling is om in een unieke omgeving je van het allerbeste op vlak van hifi en surround te laten genieten. We namen alvast een voorproefje.
Nederland is wel meer hifi-winkels rijk, maar wat AudioExpert in Nederhemert creëerde mag behoorlijk uniek worden genoemd. In een prachtige kasteelsetting werd met behulp van McIntosh- en Sonus faber-importeur Fine Sounds een exclusieve collectie luisterkamers én een high-end thuisbioscoop gebouwd. In het najaar kunnen bezoekers er terecht om de beste hi-fi op een nog nooit geziene manier te beleven. Wij kregen alvast een eerste preview, een uitgebreid verslag volgt na de plechtige opening op het einde van de zomer.
“We wilden naast onze winkel in ’s-Hertogenbosch een plek maken waar muziekliefhebbers op invitatie producten konden beluisteren in de beste omstandigheden”, horen we van AudioExpert-eigenaars Peter en Ronnie. Die missie lijkt echt wel geslaagd. Zodra je door de automatische poort de kasteeldreef oprijdt en het kasteelgebouw in de verte ziet opduiken, overvalt je een exclusief gevoel. Het is een sensatie die bij elke kamer die je betreedt, wordt versterkt. De heren hebben het slim aangepakt, door niet enkel te zorgen voor veel mooie audioapparatuur. De kamers zijn piekfijn ingericht, met een stijlvolle aankleding en elegante designmeubelen van bekende namen als Eames, Fritz Hanssen en Walter Knoll. De comfortabele Axel XL-bank van Montis kunnen we in elk geval aanraden.
Prachtige locatie
Het kasteel zelf is al het bezoek waard. Het gebouw bestaat grotendeels uit een 14de-eeuwse constructie die doorheen de eeuwen werd aangevuld en gerenoveerd. Een grote brand, veroorzaakt door beschietingen aan het einde van WOII, bracht veel schade aan, waarna er meer hedendaagse delen werden toegevoegd. Het eindresultaat is een chic gebouw dat er heel authentiek uitziet, maar binnen toch ook veel modernere elementen bevat. Er zijn vooral veel kamers, te bereiken via een wirwar van gangen en trappen. Sfeervol, dat wel.
De exclusieve locatie op het platteland en die vele kamers waren ongetwijfeld hoofdredenen voor AudioExpert om dit project te starten. Er is plaats om veel fraaie systemen op te bouwen en ook voor een goede akoestiek te zorgen. Dat is al wat lastiger elders. In doorsnee winkels is het immers uitdagend om de grote vlaggenschepen van luidsprekermerken correct op te stellen. Voor een winkel is een demonstratie geven van deze topmodellen al snel een grote investering. “We willen ook de hand reiken aan heel de audiowereld. Als een andere dealer een klant heeft die bijvoorbeeld kostbare (en vaak loodzware) speakers wil beluisteren, dan kan hij dat ook hier doen”, luidt het.
Aan het hele project werkte van het eerste moment Fine Sounds enthousiast mee. Zo kon de importeur zijn stempel drukken, al is de samenwerking niet exclusief. Er zijn inderdaad meerdere kamers waar de knapste luidsprekers van de fabrikant uit het Noord-Italiaanse Vicenza opgesteld staan, zoals de Aida, de IL Cremonese Extrema en de adembenemende Amati G5. Hiervan kregen we uitstekende demonstraties geregeld door Rob Hullekes van Fine Sounds te horen. Een blikvanger was toch echt de Aida, met MU-2 van Grimm en de geweldige Mola Mola Tambaqui DAC die een McIntosh C12000 en twee MC451-monoblokken van muziek voorzagen. Spannend nieuws is dat zelfs de recent voorgestelde Stradivari in het kasteel een plekje zal krijgen – daar kijken we wel naar uit. Maar dat is nog even wachten, want deze iconische platte speaker is nog maar net in productie genomen. Dat het niet altijd om de luxueuste toestellen uit het assortiment moet gaan, blijkt ook als we weer een andere ruimte betreden en een mooie Omnia alles-in-één-speaker in de fraaie Graphite-afwerking ontdekken.
Breed assortiment
De bedoeling is wel dat bezoekers er terecht kunnen voor een breed assortiment aan betere audio, zowel in de hogere middenklasse als de ware high-end. Ook andere merken doen daarom mee aan het kasteelverhaal. Terwijl we een rondleiding kregen, kwamen we zo voorbij een kamer met de KEF Blade META’s en de spectaculaire Hegel P30A en H30A. Een verdieping hoger stuitten we dan weer op de fonkelnieuwe Signature-editie van de Bowers & Wilkins 801 D4, met een voor- en eindtrap van Classé. Een andere ruimte stond dan weer in teken van Yamaha. Onder meer de high-end 5000-reeks viel te bewonderen. De nostalgische C5000-M5000-combinatie bijvoorbeeld, met de machtige GT-5000-draaitafel. Accuphase, Aurender, Grimm Audio, Klipsch, Rega en Zanden tekenen ook al present. En daarmee is het rijtje niet compleet, want tegen de opening eind augustus zullen nog meer merken zich vestigen in het kasteel. Op de Facebook-pagina zagen we na ons bezoek bijvoorbeeld de topmodellen van Dynaudio geleverd worden.
In het kasteel is niet enkel hifi te vinden. Zo bracht Fine Sounds de high-end thuisbioscoop die het nog recent opbouwde op de ISE-beurs in Barcelona naar Nederland. Het weer opbouwen en inregelen was een hele klus, maar de demonstratie die wij bijwoonden was zeer indrukwekkend. Ook omdat het mooi de synergie tussen McIntosh en Sonus faber demonstreerde in het home theatre-segment. En dat terwijl de twee merken in de eerste plaats vaak gezien worden als ‘hifi’. Dat is sowieso een te enge visie, want beiden zijn al langer sterker aanwezig in het CI-gebeuren.
Achter de schermen van de thuisbioscoop in Nederhemert ontdekten we een machtige toren die het geheel controleerde. Het ‘brein’ wordt gevormd door een 16-kanaals McIntosh Mx180 processor die op zijn beurt zeven Mi502 stereoversterkers en zeven Mc611-monoblokken aanstuurt. De surroundbubbel geleverd door drie Arena 30-speakers, acht Arena 2-weergevers en twaalf (!) Arena S15-subwoofers was wel heel geslaagd. Een betere ondersteuning voor het beeld geprojecteerd door de Sony VPL-GTZ380 hadden we niet kunnen bedenken. De Fine Sounds-bioscoop is ongetwijfeld de indrukwekkendste home cinema-opstelling in het kasteel, maar ook niet de enige. In weer een andere kamer genoten we van Avatar-fragmenten in een meer doorsnee opstelling – nou ja – met een Denon AVC-A1H en speakers uit de Bowers & Wilkins 700 S3-reeks.
Het is een lang traject geweest en er kwamen immense investeringen aan te pas, maar het resultaat mag er zijn. Over het finale resultaat en de plechtige opening lees je op FWD in het najaar meer, incluis interviews met de toplui van McIntosh en Sonus faber.
Reacties (0)