Moet je goedkope of dure kabels voor audio en video kopen?

09 juni 2013 6 Minuten 7 Reacties
home-cinema-kabels

We krijgen vaak de vraag of het nu verstandig is om dure kabels aan te schaffen voor het koppelen van alle componenten in een home cinema systeem. Hoewel het per component en per kabel kan verschillen is het over het algemeen vaak niet zo dat duurdere kabels ook een veel betere audio- of beeldkwaliteit bieden.

In dit artikel zetten we een paar kabels onder elkaar en beantwoorden we de vraag of een dure kabel een verstandige keuze is.

Voordat we de verschillende kabels en het wel of niet kopen van dure kabels behandelen wil ik wel de kanttekening maken dat dit artikel niet gericht is op diegenen die een home cinema systeem van duizenden euro’s aanschaffen en daarmee een andere ‘mindset’ hebben wanneer het aankomt op accessoires. Wanneer je grof geld betaalt voor een home cinema systeem dan wil je vanzelfsprekend met de kabels en andere accessoires geen risico lopen, heb je daar ook een aanzienlijk budget voor en is een dure kabel vaak een keuze die zonder nadenken gemaakt kan en mag worden.

HDMI-kabels

De meeste vragen die we krijgen gaan over HDMI-kabels en gelukkig is dit ook de vraag die het meest eenvoudig te beantwoorden is. Diverse tests hebben reeds uitgewezen dat voor de gemiddelde consument een kabel van 5 of 10 euro hetzelfde effect heeft als een kabel van 50 of 100 euro. Laat je dus niets wijsmaken in de winkel, ook een goedkope kabel kan je een goede beeld- en audiokwaliteit bieden.

De reden hiervoor is dat het signaal digitaal is en wel of niet door een kabel gestuurd kan worden. De kabel zelf heeft geen invloed op de kwaliteit. Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat wanneer je langere kabels gaat gebruiken, zo’n 5 meter of langer, dat je beter iets meer kunt uitgeven. Eigenlijk moet je al meer uitgeven want lange en goedkope HDMI-kabels zijn er niet veel. Neem dan een kabel die beschikt over materialen van hogere kwaliteit voor een minimale weerstand in de kabel. Dan ben je er zeker van dat ook over een lange afstand het signaal stand houdt. Het is dus niet zo dat je met een goedkope kabel over een langere afstand slechter beeld hebt. Het signaal krijgt onderweg simpelweg teveel weerstand waardoor het ontvangende component, vaak een tv, er niks mee kan en er dus geen beeld getoond wordt.

Digitale audiokabels

Hier geldt nagenoeg dezelfde conclusie voor als voor HDMI, maar voor optische kabels (ook wel Toslink genoemd) geldt dat je wel kunt letten op de bouwkwaliteit. Deze kabels zijn namelijk wat gevoeliger voor breuken wanneer je door wat bochten moet en ook de aansluiting wil nog wel eens sneller breken dan een andere kabel. Maar, ook hier geldt; geef niet meer dan een paar tientjes uit voor een kabel. Een goede optische kabel, gemaakt van goede materialen en met een solide aansluiting, is ook voor 20 euro te koop.

Ook voor digitaal coaxiale kabels hoef je geen 100 euro uit te geven en krijg je met korte afstanden dezelfde kwaliteit van een 15 euro kabel als van een 70 euro kabel. Ga je echter langer dan 5 meter dan is het aan te raden een kabel te kiezen met een betere afscherming zodat het signaal van hoogwaardige kwaliteit blijft. Ook is het verstandig te kijken naar de kwaliteit van de connector. Wanneer je wel eens wat kabels of componenten verschuift kan de connector van een goedkopere kabel sneller kapot gaan. Een vergulde aansluiting valt daarnaast aan te bevelen, omdat dit er voor zal zorgen dat de koperen aansluiting zelf in ieder geval niet zal gaan roesten.

Analoge audiokabels en speakerkabels

Voor wat betreft analoge kabels zijn de meningen nogal verdeeld, en dan hebben we het over zowel speakerkabels als over analoge audiokabels waarmee componenten met elkaar verbindt. Zonder teveel in de technische details te treden zijn er er nogal wat verschillen die je kunt vinden tussen dure en goedkope analoge kabels. Deze hebben te maken met onder meer de weerstand, de inductie en de afscherming. Op deze punten kunnen verschillen in kwaliteit tussen de ene en de andere kabel ontstaan, maar hoor je deze verschillen ook? Het antwoord hierop ligt vaak aan de persoon zelf, het referentiekader en het home cinema systeem.

Wanneer je een home cinema systeem hebt dat bij elkaar 500 of 1.000 euro kost dan is de kans klein dat je het verschil tussen een goedkope en een dure analoge kabel hoort, als er al verschil is. Heb je echter een systeem waarvoor je 500 euro per speaker betaald hebt en een dure versterker in geplaatst hebt, dan zou je het verschil tussen een kabel van 10 euro en een kabel van 200 euro kunnen horen. Vooral ook omdat je niet zonder reden een dergelijk duur systeem aanschaft. Je referentiekader is dan al een stuk uitgebreider dan wanneer je een simpel systeem koopt en je eisen voor kwaliteit liggen hoger.

Al met al bestaat er de kans dat je het verschil tussen een goedkope en een dure kabel hoort, wanneer getest met het juiste (meestal dure) home cinema systeem en met het juiste referentiekader. Vergelijk het met wijn: moet je 50 euro uitgeven voor een goede fles wijn? Nee, tenzij je een echte wijnkenner bent. De meesten onder ons kunnen van een fles van 10 euro net zoveel genieten en zelfs het verschil niet proeven. Kortom, voor de gemiddelde consument met een home cinema systeem van minder dan 1.000 euro is een goedkope kabel in de meeste gevallen een prima keuze. Ben je een zogenaamde ‘audiofiel’ dan zal elk detail je opvallen en is het verstandig ook in kabels de juiste keuze te maken.

Ook hierbij moet weer gezegd worden dat wanneer je met lange kabels gaat werken een paar euro extra uitgeven voor een goede afscherming vaak de betere keuze is. Met name voor speakerkabels geldt dan je beter een wat dikkere kabel kunt kopen als je door wat muren moet of een lange afstand (mogelijk zelfs onder de vloer) moet overbruggen. Een vergulde aansluiting voor de audiokabels valt daarnaast wederom aan te bevelen om roest te voorkomen.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de inrichting en het aansluiten van je home cinema systeem kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen in onderstaande artikelen.

Welke soorten kabels zijn er?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
HDMI (versies en kabels)
Audiokabels voor een optimaal geluid
Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en digitaal coaxiaal?

Reacties (7)