Review: Slimme Innr filamentlampen met E27-fitting (RF 263 en RF 265)

18 augustus 2019 7 Minuten 0 Reacties
Innr filament lamp review 1

In deze review kijken we naar de nieuwe filamentlampen van het Nederlandse Innr, voorzien van een E27-fitting. Deze lampen kunnen met de Hue Bridge gekoppeld worden.

De concurrentie op de markt voor slimme verlichting wordt alsmaar heviger, zeker ook in Nederland. Philips mag met Hue dan marktleider zijn maar het bedrijf krijgt concurrentie van onder andere Innr. Dit Nederlandse bedrijf heeft al een aardig assortiment met slimme lampen en heeft daar onlangs de eerste filamentlampen aan toegevoegd. In deze review kijken we naar deze nieuwe filamentlampen, voorzien van een E27-fitting.

Wat zijn de Innr slimme filamentlampen?

De nieuwe, glazen filamentlampen van Innr zijn gemaakt naar het model van de klassieke gloeilampen die in Europa worden gebruikt. Omwille van het hoge energieverbruik worden gloeilampen niet meer geproduceerd, maar toch zien we die klassieke gloeilamp de laatste jaren graag terug in ons interieur. Dat is de reden voor de opkomst van de slimme filament ledlampen, mat armaturen waarin de lamp goed zichtbaar is.

Beide nieuwe releases van de filamentlampen zijn dimbaar via de Innr-app, hebben een heldere glazen bol en besparen tot 80 procent elektriciteit in vergelijking met conventionele gloeilampen. Beide types zijn verkrijgbaar in een enkele en een dubbele verpakking. De lampen hebben een stralingshoek van 320 graden en een levensduur van ongeveer 15.000 branduren.

De variant RF 263 heeft een gouden coating. Om deze reden wordt dit product op de markt gebracht met de toevoeging ‘Vintage’ (kaarslicht). De Vintage geeft een wittint van 2.200K, de output is 350lm, hij verbruikt 4.2W en de lamp heeft energieklasse A+. De variant RF 265 heeft helder wit glas en heet ‘White’. Deze versie geeft een wittint van 2.700K, de output is 806lm, hij verbruikt 6.3W en de lamp heeft energieklasse A++.

De lampen kunnen worden aangestuurd via het Zigbee 3.0-protocol en zijn daarom geschikt voor gebruik met bijvoorbeeld de Innr Bridge, Philips Hue Bridge, Samsung SmartThings Bridge, Amazon Echo Show of Plus (2e gen).  Beide E27-lampen zijn sinds begin augustus verkrijgbaar. De RF 263 Vintage kost 16,99 euro, terwijl de RF 265 White wordt verkocht voor 17,99 euro.

Design

Het design hebben we hierboven al kort behandeld en het is ook niet heel spannend. De naam van de lampen – filamentlampen – zegt het immers al. Ze zijn voorzien van een helder witte glazen bol of een glazen bol met gouden coating. De eerstgenoemde geeft dus een wat witter, functioneel licht, terwijl de tweede lamp een warmer en sfeervol licht geeft. De glazen bol is van goede kwaliteit en de led’s binnenin doen niet denken aan een moderne led-lamp maar aan een klassieke gloeilamp met een moderne twist. Dat is dan ook het hele doel van deze filamentlampen.

Ze zijn onderdeel van het interieur en niet per se bedoeld om onder of achter een kap weg te werken. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze hoe je de lamp gebruikt maar deze filamentlampen zijn met name bedoeld om bloot in een fitting draaien of in een doorzichtige kap/bol te plaatsen. Ze zien er strak afgewerkt uit en passen perfect bij de interieurtrends van vandaag de dag.

Wat betreft het design toch een minpuntje, of eerder iets waar je rekening mee moet houden. De glazen bol is nogal gevoelig, niet alleen voor viezigheid en vingerafdrukken maar ook voor kleine krasjes. Ga er dus zuinig mee om en gebruik een microvezeldoekje om de lamp schoon te maken.

Installatie en gebruik

Wat betreft de installatie heb je genoeg keuze. De lampen beschikken namelijk over de ZigBee-standaard waardoor ze met hubs en bridges gekoppeld kunnen worden die deze standaard ondersteunen. Denk hierbij aan de bridge van Innr zelf, de Philips Hue Bridge, Samsung SmartThings, Amazon Echo en de Homey. Er is ook een stand-alone Innr afstandsbediening en als je de lampen met de Hue Bridge koppelt kun je ook de accessoires van Hue gebruiken. Wij hebben voor installatie middels de reeds geplaatste Hue Bridge gekozen.

Het installeren en toevoegen van de Innr filamentlampen gaat net zo makkelijk als een Hue-lamp. Je plaatst de lamp in de fitting en zorgt dat deze aanstaat. Vervolgens open je de Hue-app en laat je naar nieuwe lampen zoeken. Het kan even duren, maar vervolgens verschijnen de nieuwe lampen in de lijst, kun je de namen aanpassen en kun je ze in een specifieke ruimte plaatsen. Een kind kan de was doen.

Aangezien de Innr-lampen nu in de Hue-app geplaatst zijn, zijn ze ook als Hue-lampen te bedienen. Houd er wel rekening mee dat dit lampen met één wittint zijn; je kunt ze qua helderheid aanpassen naar eigen wens, maar de kleur van het licht blijft hetzelfde. Afgezien van dat kun je ze gebruiken in ruimtes samen met Hue-lampen, ze bedienen met de Hue-afstandsbediening of sensoren, en ze in scenes plaatsen samen met andere lampen. In onze eerdere reviews over Philips Hue lees je meer over alle mogelijkheden van de Hue-app.

Over het gebruik van de Innr-lampen hebben we dus weinig te klagen, al lijkt er wel iets meer vertraging op te reden wanneer we de Hue-lampen vervangen voor de Innr-lampen. Het is maar een kleine seconde, maar de Innr-lampen doen er iets langer over om input van de afstandsbediening te ontvangen en naar de ingestelde helderheid te gaan. Is dat erg? Nee, maar het valt wel op.

Kwaliteit

De kwaliteit van de Innr-lampen is te vergelijken met de kwaliteit van de producten van de marktleider; Philips Hue. En dat is positief want op het gebied van prijs weet Innr vaak onder de Hue te duiken. De helderheid van de White-versie (RF 265) is hetzelfde als de Hue White Ambiance (806 lumen). De helderheid van de Vintage-versie (RF 263) ligt met 350 lumen een stuk lager maar is dan ook vooral bedoeld als sfeerlicht. Zoals gezegd heb je geen keuze in de tint van het licht, alleen de helderheid kan aangepast worden. Wil je wel met wittinten spelen dan moet je gaan voor een standaard led-lamp van Innr of een White Ambiance lamp van Hue.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen zijn de Innr filamentlampen zeer goede opties om je slimme verlichting uit te breiden met lampen die onderdeel van je interieur vormen. De filamentlampen zijn voorzien van een klassiek design met een moderne twist, zijn eenvoudig te koppelen aan en te gebruiken met diverse bestaande systemen (waaronder Philips Hue), bieden voldoende (sfeer)licht en hebben met prijzen van 17 en 18 euro een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Wat ons betreft zijn de Innr filamentlampen dus absolute aanraders.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Perfecte prijs-kwaliteitverhouding
  • Goede lichtkwaliteit
  • Compatibel met Hue (en andere hubs)
  • Voor huidige interieurtrends

Minpunten
  • Gevoelig voor krasjes en viezigheid

Reacties (0)