Review: Wiko View 2 Plus – complete smartphone-ervaring, maar niet zonder gebreken

12 december 2018 + 10 minuten 0 Reacties
wiko-view-2-plus-foto-1

De Wiko View 2 Plus is een smartphone met een prijskaartje van 249 euro. De telefoon biedt daarvoor redelijke specs aan, evenals een scherm met een brede notch. In deze recensie bekijken we of het toestel z'n prijs waard is.

Wiko bevindt zich op een interessante positie binnen de budgetmarkt. De telefoonmaker wil allerlei moderne trends naar goedkopere smartphones brengen en de Wiko View 2 Plus is daar het resultaat van. Een notch met daarin meer sensoren dan in het vorige model, een dubbele camera en een vingerafdrukscanner — het is allemaal aanwezig op dit model. Maar is dat, in combinatie met de specificaties, genoeg om mensen te overtuigen van zijn waarde? Of kunnen Nokia en Motorola de plannen van Wiko dwarsbomen?

Wiko View 2 Plus – specificaties

Wiko View 2 Plus
Scherm 5,93-inch, 1.512 bij 720 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 450
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Twaalf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Nieuwe budgetsmartphones bieden zelden zo’n prima specificatielijst aan zoals hierboven beschreven. De Qualcomm Snapdragon 450-processor mag dan alweer een paar maanden oud zijn, het is nog steeds een capabele chipset die voor voldoende snelheid zorgt. Ook is het enorm fijn om te zien dat er dit keer maar liefst 4 GB aan werkgeheugen in het apparaat zit, gekoppeld met 64 GB aan interne opslagruimte. Mocht dat laatste niet genoeg zijn, dan ben je in staat dat geheugen uit te breiden naar maar liefst 256 GB aan opslagruimte.

Met deze specs kun je het toestel prima vergelijken met bijvoorbeeld de Motorola Moto G6 en G6 Plus, waar de Wiko View 2 Pro qua prijs en hardware perfect tussen valt. Ook is de Nokia 6 (2018) nog altijd een prima vergelijkbare smartphone. In vergelijking met die toestellen presteert de View 2 Plus ongeveer hetzelfde: zolang je niet te veel vraagt van je smartphone, dan zul je ook geen vertragingen opmerken. Ben je dus niet iemand die vaak gamet of honderd apps tegelijkertijd open heeft staan, dan presteert het apparaat prima.

Wiko View 2 Plus – hardware en design

Het is duidelijk dat Wiko z’n best gedaan heeft om de Wiko View 2 Plus een modern uiterlijk mee te geven. Het design oogt dan ook van deze tijd, dankzij de brede notch aan de bovenkant. Daar waar de Wiko View 2 Pro, het model dat eerder dit jaar uitkwam, nog een ronde variant heeft, heeft dit model dus een brede versie. Daardoor is er nu meer ruimte voor sensoren aan de voorkant. Echter, die brede inkeping zorgt er ook voor dat je minder ruimte hebt voor je notificaties — een probleem dat we ook op high-end smartphones tegenkomen.

Daarnaast helpt die dikke kin aan de onderkant niet, maar je mag nou eenmaal niet hoge eisen hebben wanneer je minder dan 250 euro voor een smartphone betaalt. Dat gezegd hebbende kan het natuurlijk zo zijn dat je die rand niet mooi vindt, maar bekijk het positief: je hebt nu een plek om je duim op te laten rusten, zonder dat je meteen je touchscreen aanraakt. Verder is het toestel gemaakt van plastic en dat voel je ook, maar ook hier geldt hetzelfde argument. De dubbele camera en de vingerafdrukscanner sieren op de achterkant.

Display

Het scherm is 5,93-inch groot en beschikt over een resolutie van 1.512 bij 720 pixels. Dat lijkt misschien niet veel, maar levert toch een stevige pixeldichtheid op van 282 pixels per inch. Dat is niet de gewenste vierhonderd ppi, maar desondanks levert het scherm nette beelden af. Kleuren zijn uitgebreid en gevarieerd, animaties zijn redelijk soepel en teksten zijn goed leesbaar. Foto’s ogen gewoonweg scherp en hebben meer dan genoeg ruimte voor details. Verder hebben we weinig aan te merken op dit fijne display.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit komen we een groot scala aan dingen tegen. Naast de gebruikelijke sensoren en verbindingen (zoals wifi en bluetooth), komen we ook een micro-usb-poort tegen. Dit is misschien wel het grootste nadeel van deze smartphone, omdat het opladen redelijk lang duurt (langer dan bij smartphones met accu’s met een grotere capaciteit en usb-c). Verder zijn we wel blij om te zien dat Wiko heeft gedacht aan een koptelefoonaansluiting. Die treffen we namelijk aan op de bovenkant van de Wiko View 2 Plus.

Speaker

Er zit één speaker op dit model. Dat is niet zo vreemd, omdat het gros van de smartphones wordt uitgerust met één speaker. Wat zo opvalt aan deze speaker is dat die op de achterkant zit. Hij zit dus niet aan de onderkant. Bovendien is het ook gewoon een gleuf in plaats van iets dat op kleine speakergaten lijkt en daar zijn we toch niet zo van gecharmeerd. Ook is de kans dat je de opening blokkeert groot, vanwege zijn positie. Het geluid klinkt helder, maar alleen op lagere volumes. Zet je het toestel iets te hard, dan gaat het kraken.

Camera’s

De Wiko View 2 Plus is uitgerust met een set prima camerasensoren van Sony. In goed verlichte omgevingen kun je daardoor fijne foto’s maken die behoorlijk wat detail kunnen vastleggen. Echter, wanneer het ook maar een beetje donker wordt, dan lijkt de camera het toch wat moeilijker te krijgen. Een foto met bijvoorbeeld een lichtbron, zoals een raam, op de achtergrond zorgt er al gauw voor dat de objecten te donker worden vastgelegd, terwijl de lichtbron juist te fel in beeld wordt gebracht. Dat geldt ook voor de frontcamera.

Beschik je echter over een goed verlichte omgeving, dan komen de camerasensoren goed tot hun recht. Kleuren ogen diep en details komen goed tot hun recht. Bovendien kun je foto’s met het bokeh-effect maken en kun je middels een slider dat effect bijstellen. Daarnaast zijn er veel modi beschikbaar in de standaardcamera-app, zoals een beauty-, augmentedreality- en natuurlijk een videomodus. Duik je de instellingen in, dan kom je ook nog een panoroma- en professionele modus tegen, evenals een avondmodus.

Accuduur

Het toestel is uitgerust met een flinke accu van 4.000 mAh. Als je kijkt naar de energiezuinigheid van Android en dat koppelt aan het energiezuinige lcd-scherm op het apparaat, dan kunnen we concluderen dat het lang duurt voordat je deze accu leeggemaakt hebt. Zeker ook wanneer je besluit hier niet op te gaan gamen. Bij normaal gebruik kun je met gemak twee dagen volmaken zonder naar de oplader te hoeven grijpen. Doe je het nog wat rustiger aan dan kom je ook met gemak voorbij die 48 uur. Dit is een sterke eigenschap van de View 2 Plus.

Wiko View 2 Plus – software

Zoals gezegd dat de Wiko View 2 Plus dus op Android 8.1 Oreo, met daarboven op de eigen softwareschil van het bedrijf. Hierdoor is Wiko ook zelf verantwoordelijk voor het uitbrengen van de nodige updates en onduidelijk is nog in welke mate dit gaat gebeuren. Als we bijvoorbeeld naar de beveiligingspatch kijken, dan is die blijven hangen op 1 augustus 2018. Dat is nu meer dan vier maanden geleden en dat kan echt niet in smartphoneland. Het is niet voor niets dat Google maandelijkse beveiligingsupdates uitbrengt, natuurlijk.

Daarom stellen we hier dezelfde vraag als we destijds deden in de recensie van de Wiko View 2. Waarom kiest het Franse bedrijf niet voor Android One? Dan is Google verantwoordelijk voor het updatebeleid en ben je verzekerd van maandelijkse updates die tot 24 maanden na het uitbrengen van de smartphone zullen verschijnen. Verder zijn we wel blij om te zien dat Wiko weinig apps heeft meegeleverd (die niet van Google zijn dan) en is het fijn om te zien dat er weinig dingen zijn aangepast aan de structuur en indeling van Android.

Wiko View 2 Plus – in gebruik

Vooral door dat laatste zul je de Wiko View 2 Plus snel in gebruik kunnen nemen, wanneer je al ervaring hebt met ongerept Android. Bovendien ligt het toestel lekker in de hand. Het is echter wel zo dat je moet oppassen waar je hem neerlegt, aangezien beide kanten, maar vooral de voorkant, erg glad zijn. Daardoor kun je hem misschien van een tafel laten afglijden, bijvoorbeeld. De vingerafdrukscanner zit op een prima positie en is gelukkig goed bereikbaar. Datzelfde geldt voor alle knoppen en de koptelefoonaansluiting.

En ondanks het feit dat je met de Qualcomm Snapdragon 450 niet de snelste chipset in een telefoon in huis haalt, moeten we toch opmerken dat je daar vrij weinig last van hebt. Het menu en applicaties reageren snel. We zijn weinig tot geen haperingen tegengekomen. Nee, het is niet mogelijk grafisch zware games op dit toestel te spelen, maar de vraag is of dit heel erg is. Het belangrijkste element van dit toestel is dat die betaalbaar blijft en mensen een goede ervaring geeft en op die vlakken scoort Wiko wat ons betreft heel goed.

Wiko View 2 Plus – conclusie

Zorgen die goede elementen ervoor dat je met de Wiko View 2 Plus het beste budgettoestel van dit moment in huis haalt? Dat ligt aan waar je precies naar op zoek bent. Wil je zo veel mogelijk uit je smartphone halen maar daar geen hoofdprijs voor willen betalen? Dan kun je misschien beter de Motorola G6 Plus overwegen, bijvoorbeeld. Dat toestel heeft evenveel werk- en opslaggeheugen en een iets betere processor. Bovendien is dat toestel nu goedkoper dan dit model, maar is het ook hier de vraag hoe het met updates zit.

Qua prijs beide toestellen vergelijken is misschien niet zo eerlijk, aangezien de Moto G6 Plus al een paar maanden beschikbaar is en prijspunten voor nieuwe smartphones niet voor niets worden vastgesteld op een specifiek bedrag (want er moet ergens nog aan verdiend worden). Bovendien moet je het ook maar fijn vinden dat die G6-modellen worden uitgerust met een grote hoeveelheid applicaties waar je niet op zit te wachten, maar dat is een ander verhaal. Verder zijn de smartphones wel prima vergelijkbaar.

Heb je toch de Wiko View 2 Plus op het oog, weet dan dat je een smartphone in huis haalt met weinig vooraf geïnstalleerde applicaties, snelle software en prima specificaties. Daarnaast werkt de vingerafdruklezer prima, heb je een dubbele camera met redelijk veel functies en maakt die camera, bij voldoende licht, ook nog eens mooie foto’s. We hadden toch graag gezien dat Wiko had gekozen voor Android One, want nu weten we niet hoe het precies zit met Android-updates. De riante accu van 4.000 mAh maakt echter wel een hoop goed.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Riante accu
  • Prima display
  • Complete smartphone-ervaring

Minpunten
  • Geen Android One

  • Notch laat weinig ruimte over voor notificaties
  • Speaker is een gleuf

Reacties (0)