Network Audio Storage: Alles wat je moet weten over de NAS

03 maart 2018 7 Minuten 8 Reacties
NAS

Wil je overal in huis en met al je relevante apparaten eenvoudige toegang tot je audio- en videobestanden voor het streamen van je favoriete muziek en films? Dan is een NAS mogelijk iets voor jou. Wat is zo’n NAS of Network Attached Storage, wat kun je ermee en waar moet je bij de aanschaf op letten?

De NAS in 2018

In de moderne deeleconomie verandert ook onze behoefte aan producten en hun mogelijkheden. We gaan van een ‘owner’-gedreven economie naar ‘user’-georiënteerd, waarbij gebruik belangrijker wordt dan bezit. Nooit eerder reden er zoveel leasewagens in Nederland rond en het klantenbestand van Greenwheels, de mogelijkheid om per dag of zelfs per uur een auto te huren, groeit maandelijks met zo’n 1500 nieuwe leden.

De trend in audio- en videoland beweegt net zo goed van eigen bestanden vandaan: muziek streamen we via Spotify en Deezer en films kijken we op Netflix – wie heeft er nog een kast met cd’s en dvd’s? Toch zijn er nog meer dan voldoende mensen die een gulden middenweg verkiezen: wel eigen bestanden, die vervolgens niet fysiek in de boekenkast of in een rek naast de apparatuur te vinden zijn, maar opgeslagen in een digitale bibliotheek. Voor hen is een NAS ideaal, want de ruimte op je computer, laptop of smartphone is beperkt en een stevige map met muziek of films gaat bovendien ten koste van de werksnelheid van je computer.

Harde schijf met netwerkaansluiting

Een NAS is in feite meerdere apparaten in één. Natuurlijk een harde schijf voor al je opslagbehoeften, maar ook een netwerkdevice om daar vervolgens draadloos en gemakkelijk bij te kunnen. Vrij vertaald betekent Network Attached Storage dan ook opslagruimte die je aan je netwerk hangt.

NAS – Network Attached Storage: een apparaat met een externe harde schijf voorzien van netwerkfunctionaliteit voor opslag van data zoals audio en video die je overal in huis en vanaf elke apparaat wil kunnen bereiken.

Speel je naast een muziekdienst of internetradiostations graag nog albums uit eigen collectie, geef ze dan een plekje op een NAS. Je downloadt en streamt ze in één moeite door naar je speakers, en hetzelfde geldt voor videocontent voor al die persoonlijke favorieten die niét op Netflix en bij Videoland On Demand te vinden zijn. Heb je meteen een locatie voor het fotomateriaal van al die feestjes, weekendjes en vakanties die nu op je laptop digitaal stof te happen en daar meer dan de nodige ruimte innemen.

Aansluiten van een NAS

Een NAS wordt met een netwerkkabel direct aan de router aangesloten om verbinding te maken met je thuisnetwerk. Dat betekent dat je het apparaat, doorgaans toch vrij lomp in formaat en uiterlijk, vrij eenvoudig uit het zicht kunt plaatsen omdat je er in principe niet meer bij hoeft te kunnen. Bestanden toevoegen of delen doe je immers vanuit de computer of via je smartphone of tablet.

Een digitale kluis aan bestanden aangesloten op je eigen thuisnetwerk, dat is de meest eenvoudige toepassing van een NAS. Maar er zijn mogelijkheden om de functionaliteit uit te breiden, met name met betrekking tot de toegang. Zo zijn er afhankelijk van merk en type mogelijkheden om een online netwerk aan te maken en remote access te faciliteren, zodat je er buitenshuis ook bij kunt, of zelfs vrienden en familie toegang kunnen krijgen. Ook zijn er fysieke uitbreidingen mogelijk, wanneer het apparaat voorzien is van usb-poorten om bijvoorbeeld een printer, scanner of aanvullende harddisk aan te sluiten.

Voordelen van een NAS

Een Network Attached Storage is qua mogelijkheden niet veel meer dan een uitgeklede pc, hoofdzakelijk bedoeld om informatie op te slaan en te delen. Voor dat truukje kan het apparaat echter wel bogen op serieuze opslagruimte, waarmee het een soort harde schijf on steroids is: meer dan genoeg plek voor al je spulletjes, inclusief de nodige software om je op weg te helpen met het gemakkelijk verbinden, opslaan, overzetten en delen. Die software zorgt bovendien voor de belangrijke firmware-updates om de beveiliging up-to-date te houden.

Een NAS is naast een dedicated server voor muziek en film daarmee ook de ideale oplossing voor de opslag van foto’s, administratie, werkdocumenten en al die andere files en bestanden die op je laptop of desktop alleen maar in de weg staan. Bovendien kan het erg prettig zijn dat al je mediabestanden op één plek staan, vooral als je meerdere spelers en weergevers doorheen je huis hebt.

Een tweede voordeel is het feit dat een pc doorgaans wordt uitgeschakeld als je het apparaat niet gebruikt, terwijl je een NAS gewoon kunt laten draaien om altijd bij je bestanden te kunnen. Daarnaast zijn er tal van back-upmogelijkheden om die gegevens veilig te bewaren, inclusief automatische synchronisatie en een veilige achterdeur voor alles wat je écht niet kwijt wil raken. Een fabrikant als LaCie biedt bijvoorbeeld aanvullend op de harde schijfruimte ook compatibiliteit met een TimeMachine om gemakkelijk en automatisch back-ups te maken op een TimeMachine-locatie, met een gegarandeerde Data Recovery Service van 5 jaar.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Uiteraard is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: in hoeverre heb ik aanvullend op een pc of laptop behoefte aan een apparaat waar ik mijn digitale bestanden een plekje kan geven om altijd bij te kunnen, ook als die computer niet aan staat, en waar ik bovendien een back-up van mijn belangrijkste data aan toe kan vertrouwen. Vervolgens komt de vraag welke specifieke eisen je aan zo’n opslagunit wil stellen, en hoeveel ruimte aan digitale opslagcapaciteit je nodig hebt.

Een NAS komt daartoe in verschillende uitvoeringen. Naast het voorgaande met betrekking tot aansluit- en uitbreidingsmogelijkheden, zijn er bijvoorbeeld varianten met slechts één schijf, maar ook of een veelvoud daarvan. Uiteraard stijgt het prijsniveau met opslagcapaciteit en aanvullende mogelijkheden mee. Denk hier niet aan GB’s, maar aan TB’s of terabytes voor het betere opslagwerk.

RAID

Voordeel van een NAS met meerdere schijven is dat je gebruik kunt maken van het RAID-principe om je gegevens te beschermen tegen het falen van één van die schijven. RAID staat voor ‘redundant array of independent disk’ en is de benaming voor de methode van fysieke data-opslag verdeeld over één of meerdere schijven, waarbij je onderling de afweging maakt tussen meer snelheid (verwerkingskracht) of meer beveiliging (tegen gegevensverlies). Meer specifiek kun je de opslag managen, waarbij de software je laat switchen tussen een RAID 0- en RAID 1-opstellling. De eerste zorgt voor snellere prestaties, de tweede voor veiligere opslag.

Merken die gespecialiseerd zijn in opslagoplossingen, zijn onder meer Synology, Seagate, QNAP, Asustor en LaCie. Daarnaast zijn er meer dan een aantal hifi-apparaten die opslag in hun streamers en netwerkspelers combineren, zoals de NAD M50.2 en de Bluesound Vault, maar dat is een onderwerp op zich.

Meer informatie

Meer informatie over het aansluiten, het gebruik en de aanschaf van homecinema-apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

HansM

HansM
03 maart 2018 om 11:18

Kleine correctie DNLA moet zijn DLNA. Om de een of andere vreemde reden, schrijf ik dat altijd net verkeerd. 🙂 Ik heb geprobeerd de tekst aan te passen, maar dat lukte niet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Living_Network_Alliance

Inloggen
HansM

HansM
03 maart 2018 om 11:23

Nu gaat alles mis. Wil ik een kleine correctie maken op de tekst die ik net geschreven had, staat die correctie er wel maar is de hele tekst verdwenen.
Dus nogmaals:

Op zich leuk artikel. Maar het is meer een lange inleiding. Als je denkt: “nu begint het net interessant te worden”, is het artikel afgelopen. Een aantal dingen worden net aangeraakt, maar gaan er niet op in. Een paar opmerkingen en aanvullingen:

Bestanden op NAS
Laten we eerlijk zijn. Wat staat er in de meeste gevallen op een NAS? Dat is gedownloade muziek en films. Vroeger was dat in Nederland niet illegaal, tegenwoordig wel. Hoe kom je aan legaal gedownloade films? Netflix etc? Bij de meeste aanbieders kan je alleen streamen en kijken tegelijk. Je kunt het niet downloaden om later nog vaker te bekijken. Geript? Er zijn maar heel erg weinig mensen die bluray schijfjes kopen om ze zelf te rippen en dan de inhoud op hun NAS te zetten. Dat is ook best ingewikkeld en waarschijnlijk is het in de meeste gevallen ook niet toegestaan. Je mag van de wet een kopie maken voor eigen gebruik. Maar je mag een beveiliging niet breken/omzeilen waardoor je dus meestal geen kopie kunt maken. Een geripte film is ook heel erg groot waardoor je NAS erg snel vol zit en je over moet gaan naar een veel grotere (professionele) en dus ook heel veel duurdere NAS omgeving. Blijft dus over films gedownload via torrent sites of via nieuwsgroepen. Met muziek gaat het iets makkelijker omdat CD veel kleiner zijn en makkelijker te rippen. Ik ken verschillende mensen die hun hele CD verzameling geript hebben en op een NAS gezet hebben. Dat zijn overigens meestal echte muziek liefhebbers die hun CD’s dan vanwege de kwaliteit in FLAC opslaan en zeker niet in MP3.

RAID
De meeste NAS systemen met meer dan 1 schijf kunnen overweg met RAID. Een instelling op RAID 0 heeft voor een NAS meestal geen enkele zin. Dan zet het systeem de helft van de data op de ene schijf en de helft op de andere schijf (of verdeelt het over nog meer schijven) zodat je sneller kunt lezen en schrijven. De lees/schrijf snelheid van harde schijven is echter al hoger dan de meeste echte netwerksnelheden (zelfs bij Gigabit netwerk). Je systeem met RAID-0 nog sneller maken, heeft dus weinig zin want je netwerk kan die snelheden toch niet aan. Praktisch gezien is een snelheid van zo’n 70-80 Mbyte/sec een heel mooie waarde. De meeste schijven hebben een snelheid die rond de 130 Mbyte/sec ligt en kunnen dat dus prima aan. Daarbij moet je wel in de gaten houden dat verdelen van je data over twee schijven de kans op ellende ook verdubbeld. De kans dat een schijf kapot gaat is nu dubbel zo groot. Als 1 schijf kapot gaat, is alle data weg.

Natuurlijk kun je soms ook RAID-5 of RAID-10 systematiek gebruiken. Dan verdeel je de data ook over meerdere schijven (en heb je het theoretische voordeel van de snelheid) maar wordt op elke schijf ook nog een deel van de data van de andere schijven opgeslagen. Als 1 schijf dan kapot gaat, staat er op alle andere schijven nog voldoende data om de inhoud van die ene schijf te herstellen. Maar dat kost wel tijd. En je moet dan wel weten wat je doet. Je moet dan dus ook wel enige computer kennis hebben. Over het algemeen zijn oplossingen met RAID-10 op zich prima maar wel (heel) erg prijzig.

En het allerbelangrijkste: RAID is NIET hetzelfde als backup! Dat kan niet duidelijk genoeg gezegd worden. Een RAID is geen backup! Als je een bestand wist, als een bestand beschadigd raakt, als de NAS kapt gaat, gestolen wordt etc etc etc is er GEEN backup en ban je je data dus gewoon kwijt. Wil je dat voorkomen, moet je dus geregeld van de data op je NAS een backup maken. Dat betekent wel dat je dus een andere harde schijf ergens moet hebben van dezelfde omvang. In de cloud? Dan moet je daar dus ook meerdere terabytes opslagruimte hebben. En backuppen via de maximale uploadsnelheid van je internet abonnement…… 🙁
Een heel mooie, maar o zo ware, uitspraak die je daarbij niet moet vergeten:
There is no such thing as as cloud, just somebody else’s computer!

DNLA
Hoe worden de data op een NAS opgeslagen en hoe kan de NAS met de rest van je apparaten communiceren? Meestal kennen zowel de NAS als je receiver of TV het DNLA protocol. Dat betekent dat je TV eenvoudigweg de NAS kan zien in het netwerk en je op de TV een overzicht hebt van alle films die je in een soort van mappenstructuur ziet. Met de afstandsbediening selecteer je dan eenvoudigweg de film die je wilt zien en de TV speelt hem af. Werkt heel simpel en snel. Zorg er alleen voor dat het netwerk in je huis snel genoeg is. Via de wifi lukt het niet altijd om films in hoge resolutie met een hoge bandbreedte te laten zien. Als je netwerk niet snel genoeg is, gaat de film stotteren en blijft geregel even hangen. Heel irritant. Ideaal is als de TV niet via wifi maar via een kabel (gigabit) aangesloten is.

Als je meer wilt dan alleen de film selecteren en afspelen, moet je op de NAS en de TV aparte software installeren. Bijvoorbeeld een systeem als PLEX. Dat kan tegenwoordig ook steeds eenvoudiger in de vorm van een AP-je, maar het kan ook lastig zijn en veel tijd en kennis vragen (als er iets misgaat). Dan heb je echt wel even hulp nodig van iemand met wat meer IT kennis. Met zo’n AP op je TV (en NAS) zie je dan niet alleen een lijst met films, maar ook meer info: een film poster, omschrijving, acteurs, genre, speelduur, etc etc etc. Die info wordt dan eventueel automatisch via sites als IMDB gedownload. Op al die kenmerken kun je dan ook selecteren. Als je honderden films op je NAS hebt staan, kan dat handig zijn. Soms zorgt die software op je NAS er ook voor dat de film geconverteerd wordt voor het apparaat waarmee je de film wilt bekijken. Dat kan behalve een TV ook een telefoon of tablet zijn. Als de NAS ook die conversie moet doen, is het wel prettig als je een NAS hebt met een snelle processor en genoeg geheugen. Maar dat maakt de NAS wel weer (soms fors) duurder.

Alles bij elkaar veel info over het principe van een NAS. Je kunt eenvoudig en goedkoop beginnen (150-200 euro) en het zo duur maken als je wilt. En dat kan heel duur zijn (vele duizenden euro).

Ik kan nog wel veel neer schrijven. Maar ik laat het nu hierbij.

Inloggen
Rob

Rob
03 maart 2018 om 13:48

Dank, Hans!

Inloggen
Wim

Wim
04 maart 2018 om 10:03

Bedank Hans,
Veel mensen kopen juist een nas om foto’s op te slaan en deze mis ik in je intro, voor de rest een goed stuk.

Inloggen
Christiaan

Christiaan
05 maart 2018 om 00:52

Network “audio” storage als titel?

Inloggen
Rob

Rob
05 maart 2018 om 00:59

Sorry, dat zijn de HiFi.nl-roots 😉

Inloggen
Ronald

Ronald
08 maart 2018 om 13:45

Leuk artikel Hans! Een NAS biedt zoveel mogelijkheden tegenwoordig en al helemaal als ze makkelijk schaalbaar zijn. Die van mij heb ik nu gekoppeld met de Nederlandse cloudoplossing vboxxcloud, kan ik er gelijk overal bij 🙂 Wellicht handig voor een van jullie? Oordeel zelf maar: https://vboxxcloud.nl/

Inloggen
Joeri

Joeri
30 mei 2019 om 18:38

Beste Hans,

Is het ook mogelijk dat mijn vader met zijn receiver op mijn NAS kan komen? We zitten niet in hetzelfde netwerk want hij woont ergens anders.

Ik hoor het graag.

Inloggen