Homecinema

Integratie bestaande stereo met 5.1 opstelling?

Ik ben een tevreden bezitter van een stereo opstelling bestaande uit  een NAD  M51 (DAC/voorversterker) en Kharma DB7 speakers met ingebouwde Matrix (150w) eindtrappen. De M51 gebruik ik dus ook als voorversterker voor de eindtrappen. De audiobronnen zijn een streamer (coaxial) en een  Samsung Smart TV (optical). De NAD heeft nog 2 HDMI ingangen en 1 HDMI (pass through) uitgang. Een CD/DVD blueray speler gebruik ik niet meer maar misschien in de toekomst wel.

Steeds vaker kijk ik video/Netflix. Voor die gevallen wil ik graag naar een  5.1 opstelling maar dan wel met integratie van die forse Kharma speakers en deze staan al  links en rechts van de smart TV.

Iemand adviseerde me dat ik een  5.1 receiver met een extra audio pass through zou kunnen aanschaffen. De HDMI ARC zou van de receiver naar de smart TV moeten. Deze audio pass through gaat naar de NAD,  Het linksvoor (LV)en rechtsvoor (RV) signaal wordt dan via de Kharma’s afgespeeld. Via de 5.1 receiver kun je dan de 4 andere speakers  (center, sub en LA en RA) afspelen. Je zult de volumebalans tussen beide apparaten moeten vinden maar dat zou ik op de koop toe moeten nemen.

Hier zijn toch wel investeringen mee gemoeid. Misschien is er iemand die ervaring heeft of de juiste kennis heeft. Ik heb een aantal vragen:

Klopt dit advies?  Hoe kun je dat het beste doen mede  met oog op gebruiksgemak?

Bij een 5.1 systeem is de centerspeaker dominant.  Het audio pass through signaal wordt (waarschijnlijk?) in de NAD als stereosignaal geïnterpreteerd en over de beide Kharma’s afgespeeld.  Is dit hinderlijk in je 5.1. beleving of is dan het hele 5.1. principe over boord gezet?

Ik probeer in de woonkamer extra kasten/speakers te vermijden. Is een subwoofer nodig? Kan ik de Kharma’s daarvoor gebruiken? 

Is er een dergelijk systeem op te stellen met actieve speakers? Liefst draadloos, dan heb ik de gezinsleden mee…….. Ik lees wel  over de WISA standaard maar ik bemerk weinig ontwikkeling

Een antwoord toevoegen

Je mag geen antwoorden toevoegen!

Antwoorden (4)

Jamie Biesemans
02 januari 2019 om 17:48

Hallo Rickenbacker,

Bedankt voor de stimulerende vragen - die overigens best moeilijker zijn dan ze eerst lijken!

Wat je meestal bij een scenario zoals dit nodig hebt, is een AV-receiver met analoge pre-outs voor de stereokanalen. Dat is niet ongewoon, maar je spreekt dan wel over een hoger model bij merken als Denon, Marantz, Yamaha of Onkyo. Denk bijvoorbeeld aan de Yamaha RX-A1080 die we recent hier getest hebben. Wil je bij NAD blijven, dan is dit ook mogelijk met de T 758 V3 (ook op deze website getest).

De opstelling is dan: TV via HMDI-ARC & Blu-rayspeler via HDMI gekoppeld aan de AV-receiver. En dan met een cinch-kabel van de L en R preouts naar de stereoversterker. Het hangt van het merk af hoe je de receiver juist instelt, maar je zal hem moeten configureren voor 5.1.

De twee achterste kanalen en de centerspeaker koppel je aan de gepaste luidsprekerterminals van de AV-receiver. Dit alles met luidsprekerkabel.

Wil je draadloos werken, dan heb je niet enorm veel opties. Yamaha heeft MusicCast Surround, waardoor de achterste kanalen draadloos kunnen. Check de recensie van de RX-A1080, daarin bespreken we deze functie uitgebreid. De centerspeaker zal echter zeker met kabel moeten.

Je vraag over de subwoofer is wel interessant. We moeten hier wat veronderstellingen maken, want deze opstelling hebben we nog nooit gebouwd. Als je de AV-receiver instelt op 5.0 zal de LFE-informatie mee naar de L&R-kanalen worden gestuurd en afgespeeld worden door de subs in je Kharma's. De vraag is of dit alle laaginformatie gaat zijn... De kans is reëel dat het volstaat. Indien niet, kun je nog altijd achteraf een subwoofer toevoegen en verbinden met je receiver. Om muziek te luisteren, kies je dan wel best gewoon 'stereo'; dan wordt de aparte subwoofer uitgeschakeld en dan zullen de subwoofers in de Kharma's meespelen.

MAAR... je stereoversterker is eigenlijk een volledig digitale DAC/voorversterker. Het bezit geen analoge inputs - en dat maakt het wel echt ingewikkelder. Ik heb geen kennis van een AV-receiver met digitale uitgangen, wat de oplossing zou zijn.  Er zijn misschien wat dingen te bedenken om dit op te lossen, maar wellicht is de snelste en gemakkelijkste oplossing toch die M51 vervangen door een betere AV-receiver met een goed DAC-gedeelte. Eén voordeel daarbij is dat je het afregelen van het volume per kanaal makkelijker is. Je gaat wellicht gewoon het kamercorrectiesysteem in de receiver kunnen gebruiken. In het geval van NAD-receivers is dat Dirac, wat zeer goed werkt.

Benieuwd of een andere lezer een ander scenario kan bedenken!

Jamie

 

 

 

 

 

 

0

rickenbacker
04 januari 2019 om 15:32

Hallo Jamie

Veel dank voor heldere uiteenzetting.

Je hebt absoluut richting gegeven aan een oplossing.  Het is me duidelijk dat een pass through (audio/HDMI) naar de voorversterker niet het juiste 5.1 klankbeeld geeft.  Ik moet echt de 6 kanalen scheiden.

Ideaal zou zijn indien er een digitale 5.1 scheiding te realiseren is en dat de RV en LV signalen direct op de voorversterker aan te sluiten zijn. Ik begrijp dat die optie er niet is. Of kent iemand een wel een mogelijkheid?

Als ik het goed begrijp heb ik eigenlijk met een nieuwe AVR een tweetal  keuzes:  De NAD DAC/voorversterker vervangen of een work arround met de NAD.

De NAD voorversterker gebruikt de XLR (balanced) output voor het signaal naar de eindtrappen. Ik zou dan een goede AVR (met DAC)  en een  XLR out (bijv. Yamaha RX-A 3070) moeten nemen.  Of ik zou een andere DAC voorversterker maar met analoge input en AVR met pre out moeten aanschaffen. Beide oplossingen zijn nogal kostbaar en eigenlijk hoop ik op een goedkopere optie.

Het kiezen voor een AVR met pre-out lijkt me vooralsnog een goedkopere opzet maar dan is er het probleem met het analoge output signaal dat de NAD zou moeten verwerken.

 Wat zou er gebeuren als ik tussen een AVR (met preout) en NAD voorversterker  een analoog-digitaal converter plaats? Ik heb ze gezien van een paar tientjes maar misschien zijn er goede converters verkrijgbaar.

Heeft daar iemand ervaring mee?  is dit een absolute afrader…….?  Is er een alternatief?

0

Anoniem
24 januari 2019 om 17:26

een surround versterker met dubbel subwoefer uitgang zou helpen. en dan maar de kabels wisselen als je een film wil kijken.

Een andere optie is. Misschien is er een digitale split kabel te fixen? Er zijn wel lokale kabel makers die bijvoorbeeld een coax split y kabel kunnen maken. Dan heb je 2 keer je digitale signaal. 1 keer naar de nad en het andere signaal naar een goed kope surround reciever. Misschien is er ergens een hdmi splitter met digitale out te vinden? er zijn heel veel omzet apparaatjes die niet duur zijn. Geluid kwaliteit is misschien niet geweldig. maar voor films misschien oke voor je.

0

rickenbacker
12 mei 2019 om 18:26

Hallo Jamie

Even een tijdje rustig geweest op dit audiofront. Ik heb een oplossing gevonden als volgt:

Ik heb een AVR met pre-out (Marantz 5013) aangeschaft. Om tussen de audio (DAC) en AVR (pre-out) signalen te schakelen met de eindtrappen maak ik gebruik van een XLR RCA audio switch (Little Bear of Nobsound). Deze kost bij Ali Express een paar tientjes. Helaas is er dus een extra handeling gekomen om van audio naar AVR te switchen en vice versa maar het werkt perfect. Het is niet anders.

Op dit moment heb ik nog geen subwoofer aangesloten en de Marantz kun je zo instellen. De Kharma's hebben een goed laag bereik maar een beetje meer diepte is wel een verrijking en dus denk ik er over om een subwoofer er bij te zetten.

Wat niet goed werkt is het audio kalibratie systeem van Maranzt (Audissey) in deze opstelling. Maar dit is prima te doen volgens je eigen inzichten.

Dank voor jullie adviezen

 

 

 

 

0