WiFi HaLow verbindt de slimme apparaten in huis

04 januari 2016 1 Minuut 0 Reacties
wifi-logo

De Wi-Fi Alliance heeft een nieuwe vorm van WiFi aangekondigd: WiFi HaLow. Deze variant verbruikt minder energie is dus geschikt voor smart devices en natuurlijk smart homes. Veel smart home-apparaten moeten immers maanden op één batterij meekunnen.

WiFi HaLow: nieuwe versie van WiFi verbindt smart home-apparaten

Mocht je je afvragen waarom veel fabrikanten niet voor WiFi kiezen als het om hun smart home-apparaten en verbindingen gaat, dan is het antwoord simpel: normale WiFi vergt te veel energie van een apparaat, waardoor batterijen veel te snel leeg gaan. Daarom presenteert de Wi-Fi Alliance nu een nieuwe vorm, genaamd WiFi HaLow. Deze nieuwe versie verbruikt niet alleen minder energie, het reist ook nog eens sneller door je huis en gaat veel beter door de muren heen. En dat is natuurlijk hartstikke handig voor het huis van de toekomst.

WiFi HaLow wordt straks een verlening van de 802.11ah-standaard. De eerste producten met een certificaat voor HaLow van de Alliance zullen in 2018 pas verschepen, maar de kans is groot dat er al eerder producten zónder dat logo worden uitgebracht. De bedoeling is dat HaLow in allerlei apparaten verschijnt, voor binnenshuis en daarbuiten, zoals camera’s, fitnesstrackers, thuissensoren en nog veel meer. Bestaande producten kunnen niet zomaar profiteren van HaLow: daarvoor hebben die toch echt nieuwe chips nodig.

Of HaLow een succes wordt, is nu moeilijk te zeggen – we moeten er immers nog ruim twee jaar op wachten. HaLow heeft als voordeel dat het gebouwd wordt of bestaande en krachtige techniek, maar als nadeel dat het niet in staat is veel data in één keer mee te sturen van apparaat naar apparaat. HaLow werkt op de 900MHz-frequentie: deze is dus sneller en heeft een beter bereik, maar is dus niet krachtiger. Wel is het zo dat fabrikanten zelf hun apparaten kunnen aanpassen voor meer data, wat ten koste van batterijduur zal gaan.

Reacties (0)