Smarthome voor jonge ouders: de betaalbare smartluier

14 februari 2020 2 Minuten 0 Reacties
smartluier

Onderzoekers op MIT hebben een rfid-sensor ontwikkeld voor in luiers. Kortom, een niet-Bluetooth smartluier. Dat scheelt veel geld.

Even je kind oppakken en snuffelen aan de achterkant. Het is al decennia dé manier om te checken of een schone luier nodig is. Dat moet aantrekkelijker kunnen, hebben onderzoekers op MIT gedacht. Ze ontwikkelden een kleine rfid-sensor die een melding uitstuurt wanneer de luier vochtig is. Het is smartluier die niet op Bluetooth werkt en dat scheelt in de portemonnee.

Voordelige luiers

Klinkt als een dure oplossing, maar dat blijkt mee te vallen. Volgens de onderzoekers is de minuscule sensor voor minder dan 2 cent te produceren. Bovendien is hij door zijn kleine formaat goed in een luier te plaatsen, zonder dat de baby hier last van heeft of de verpakking groter hoeft te worden gemaakt.

De luier werkt als volgt: de rfid-sensor die erin is geplaatst kan via radiogolven informatie doorsturen. De sensor in de luier neemt vochtigheid waar door een hydrogene gel die dikke wordt bij het aanraken van water. Vervolgens zorgt rfid-technologie dat via radiogolven een melding wordt gemaakt bij de ouders. Dat gaat niet direct: de rfid-sensor kan maar een signaal sturen tot één meter, dus daar moet een rfid-lezer aanwezig zijn.

Smartluiers verschonen

Die lezer zit vervolgens op het wifi-netwerk en via dat netwerk wordt dan een melding gestuurd naar de telefoon van de ouders. Hier stopt de smarttechnologie, want één van de ouders moet vervolgens wel opstaan en naar de baby gaan om hem of haar van een verse luier te voorzien. Daar zijn tot op heden nog geen slimme tech-oplossingen voor bedacht.

Hoewel het misschien overdreven lijkt, kan de smartluier ervoor zorgen dat ouders eerder worden gewezen op nattigheid, waardoor de baby zich hopelijk nog net niet oncomfortabel voelt en gaat huilen. Bovendien kan het helpen om mensen die voor het eerst ouders zijn geworden geen luiers te verspillen: er wordt immers alleen een melding gemaakt als de luier écht vies is. Aangezien je als jonge ouders al door genoeg dure luiers heen gaat, zou dit nieuwe type er hopelijk voor kunnen zorgen dat hier zuiniger en zekerder mee wordt omgegaan.

Smartluiers bestaan overigens al langer: Pampers heeft Lumi. Echter werken deze via een Bluetooth-sensor die je steeds van de luiers moet verwijderen en bovendien ook nog moet opladen. Nu is die ook tot meer in staat: de Bluetooth-sensor van Lumi zorgt namelijk dat er ook slaappatronen kunnen worden waargenomen.

Reacties (0)