Nederlander bedient smarthome liever met app dan slimme speaker

06 januari 2021 1 Minuut 1 Reacties
Google Nest Audio review totaal 1

Uit een nieuw onderzoek van Multiscope onder de naam Smart Home Monitor zijn 6.300 Nederlanders gevraagd naar het bedienen van het slimme huis. Hieruit blijkt dat 39 procent het smarthome liever bedienen met de smartphone dan met een slimme speaker.

De groei van smarthome-producten in Nederlandse huishoudens zet de afgelopen tijd sterk door, zo blijkt uit de Smart Home Monitor. Uit ander onderzoek van de Smart Home Society en onderzoeksbureau GfK bleek eerder al dat de impact van het coronavirus bij heeft gedragen aan de groei van smarthome in Nederland, zoals je kunt lezen in ons trendartikel smarthome.

De vraag naar een centraal besturingssysteem om al die slimme apparaten aan te sturen is volop aanwezig. Volgens 39 procent van de consumenten is de smartphone hiervoor het beste apparaat. Opvallend genoeg staat de slimme speaker pas op plaats vier met 6 procent, na de afstandsbediening (8 procent) en de tablet (7 procent).

Uit de Smart Home Monitor blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse consumenten nog niet echt warmloopt voor de slimme speaker met spraakassistent. Een derde (32 procent) staat zelfs negatief tegenover spraakcommando’s, 45 procent is neutraal en de groep die positief tegenover spraakcommando’s staat is met 22 procent het kleinst. Overigens bestaat de groep die positief staat tegenover stemcommando’s voornamelijk uit mannen tussen de 18 en 49 jaar.

Advertentie

Slimme thermostaat het populairste smarthome-product

Ondanks deze cijfers uit de Smart Home Monitor behoort de slimme speaker wel tot de populairste smarthome-producten om in huis te hebben (21 procent). De slimme thermostaat staat met 21 procent bovenaan. Ook slimme verlichting doet het goed met 17 procent.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Albert

Albert
06 januari 2021 om 13:02

Waar moet ik een smarthub zien? Is dat een centraal bedieningspaneel?
Ik vind smart pas echt smart als ik zelf geen commando’s meer hoef te geven, maar dat alles met routines gebeurt. Met een hub zoals Homey dus, of SmartThings of Home Assistant.

Inloggen