CES round-up: Wat brengt 2020 op het gebied van smarthome?

11 januari 2020 8 Minuten 0 Reacties
ces

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2020 verwachten op het gebied van smarthome?

De CES 2020 in Las Vegas zit er inmiddels weer op. De grootste elektronicabeurs ter wereld heeft ons weer diverse mooie nieuwe producten laten zien. Welke producten kunnen we het komende jaar allemaal verwachten? En wat zijn de trends van 2020?

De trends op het gebied van smarthome

Wat zijn de trends op het gebied van smarthome? Zoals je ook in het artikel Smarthome: Terugblik op 2019 en vooruitblik op 2020 hebt kunnen lezen kan de hardware eigenlijk op dit moment alles wat we van een smarthome mogen verwachten. De sterke basis is dan ook gelegd. We zullen het komende jaar dan ook met name verbeteringen zien op het gebied van software, gebruikersgemak, privacy en beveiliging. En vrijwel elk product krijgt ondersteuning voor één of meerdere virtuele assistenten. De keuze wordt vaak aan de gebruiker gelaten, door ondersteuning te bieden voor verschillende smarthome-platformen. Welk platform je dan ook gebruikt, grote kans dat het door jouw gekozen product hier ondersteuning voor biedt.

Daarnaast zullen steeds meer producten slim gemaakt worden, waarbij met name smart appliances in opkomst zijn. Dit zijn je normale huishoudelijke apparaten, maar dan met toegevoegde slimme functies. Het smarthome zal zich dan ook steeds meer gaan uitbreiden naar de tot nu toe vaak overgeslagen kamers in huis, zoals de keuken en de badkamer.

Bediening van het smarthome

Het zal je niet verbazen dat stembediening steeds belangrijker begint te worden. Voor ons in de Benelux is de Google Assistent de belangrijkste stemassistent. De komende tijd zal Google blijven werken aan het verbeteren van de Google Assistent. Zo kun je straks notities achterlaten op je Google Nest Hub, krijg je sneltoetsen tot je beschikking en moet je straks geplande acties kunnen instellen. Ook het installeren moet gemakkelijker gemaakt worden.

Samsung werkt ook nog altijd aan de Galaxy Home Mini. Wanneer zal deze slimme speaker met Bixby nu eindelijk verschijnen? Volgens Samsung-ceo Hyun-Suk Kim zal dit begin 2020 dan eindelijk gaan gebeuren.

Ook Amazon Alexa wordt niet vergeten. Royole lanceert een unieke smart speaker met de virtuele assistent. De Mirage Smart Speaker is namelijk rondom voorzien van een 360-graden display. Dit model is met 899 dollar stevig aan de prijs, biedt ondersteuning voor Amazon Alexa en komt voorlopig alleen in de Verenigde Staten op de markt.

Bediening stopt natuurlijk niet bij slimme assistenten. Fibaro heeft het Home Center 3 aangekondigd. Dit smarthomesysteem is nog weer sneller, krachtiger en uitgebreider dan de voorganger. Protocollen als Z-Wave, Zigbee, wifi en Nice worden ondersteund.

Veiligheid en beveiliging

Ieder jaar worden er diverse camera’s, sensoren en andere nieuwe producten op het gebied van veiligheid en beveiliging aangekondigd. Arlo komt met de Arlo Pro 3 Floodlight Camera. Dit model werkt op batterijen en is naast een 2k-camera ook voorzien van een schijnwerper. Fabrikant D-Link komt met een nieuwe generatie camera’s met AI-technologie. De AI moet ervoor zorgen dat de camera’s mensen van objecten kan onderscheiden en direct geluid kan analyseren. Ben jij een Apple HomeKit-gebruiker? Kijk dan eens naar de Eve Cam. Deze beveiligingscamera is vanaf de grond aan gebouwd voor Apple HomeKit en HomeKit Secure Video.

Ook zien we dat er steeds meer slimme deursloten worden gepresenteerd. De Somfy Door Keeper is niet alleen een slim deurslot, maar waarschuwt ook bij trillingen die wijzen op een poging tot inbraak. Vervolgens klinkt er gelijk een alarmsignaal. Ook Netatmo komt met een nieuw slim slot met ondersteuning voor Apple HomeKit. Naast de applicatie kun je ook gebruik maken van fysieke nfc-sleutels. Tot slot is daar de Yale Linus. Dit slimme deurslot biedt ondersteuning voor Google Assistent en bluetooth. Het bedrijf komt ook met een slimme kluis voor je waardevolle spullen en met een slot waarmee je kastjes kunt vergrendelen.

Het meest indrukwekkende in de categorie veiligheid en beveiliging is echter de Bee. De Bee is een zelfstandige observatiedrone voor in je tuin. Wellicht niet zo handig in ons dichtbevolkt landje (en de regels voor drones zijn ook streng), maar wel erg leuk. Door middel van sensoren in je tuin, Sunflowers genoemd, worden bewegingen en trillingen waargenomen. De Bee wordt hierdoor geactiveerd en zal kijken wat er aan de hand is. De observatiedrone maakt onderscheid tussen mensen, dieren en auto’s.

Verlichting

Slimme verlichting blijft razend populair. Voor veel mensen zijn slimme lampen de eerste stap op weg naar een slim huis. Het bedrijf Ring, bekend van de slimme videodeurbellen, komt het komende jaar ook met slimme lampen. De modellen met standaardmaten kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Ook komen er lampen die worden opgeladen middels een ingebouwd zonnepaneel. Nog meer lampen voor buiten zijn de nieuwe Philips Hue Outdoor lampen. Het bedrijf heeft een nieuwe reeks slimme muurlampen, padverlichting en laagspanningsarmaturen gepresenteerd tijdens de CES 2020.

Fabrikant Lifx komt tevens met nieuwe slimme lampen in de Edison-lijn. Deze slimme filamentlampen combineren het oude design van de gloeilamp met moderne aspecten zoals aansturing via de app. Nanoleaf komt met nieuwe lichtgevende panelen in de vorm van een hexagon en ook met gewone slimme lampen en accessoires.

Vind je veel slimme lampen te duur? Dan zijn de slimme lampen van Sengled mogen iets voor jou. Naast Google Assistant en Amazon Alexa zullen de nieuwe modellen ook Apple HomeKit ondersteunen.

Thuisnetwerk

Een smarthome begint met een goed netwerk. Zonder een goede verbinding zal alles lang niet zo soepel gaan verlopen binnen jouw slimme huis. Fabrikant D-Link heeft tijdens de CES 2020 verschillende nieuwe routers aangekondigd. Het gaat in totaal om maar liefst negen nieuwe modellen, waaronder de COVR X1872. Dit meshsysteem biedt ondersteuning voor wifi 6. Ook is er ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Ook TP-Link komt met nieuwe meshrouters met ondersteuning voor wifi 6. Deze nieuwe modellen ondersteunen tevens mu-mimowpa3 en Amazon Alexa.

Lenovo brengt de Connected Home Security uit. Deze tool kan je thuisnetwerk in de gaten houden en meldt wanneer er vreemd gedrag gedetecteerd wordt. Zit er dus stiekem iemand op je netwerk in huis, dan zul je dit met deze tool direct te weten komen.

Verschillende apparaten voor in huis

Smarthome is natuurlijk meer dan een slimme beveiligingscamera, slimme verlichting of een slimme stekker. Tal van apparaten voor in huis worden tegenwoordig slim gemaakt. Wat dacht je van een slimme kattenbak om de ontlasting van je kat te analyseren? Of wat dacht je van een accessoire waarmee iedereen een barbecue-koning wordt?

De meeste slimme speakers zijn niet zo geschikt voor een vochtige omgeving als de badkamer. Fabrikant Kohler komt daarom met een douchekop met ingebouwde Alexa-speaker. Zo kun je muziek luisteren terwijl je staat te schrobben. Bang voor waterschade hoef je niet te zijn dankzij het ip67-certificaat.

Ook de keuken wordt zeker niet vergeten. De keuken is één van de kamers in huis waar veel mensen nog niet over slimme producten beschikken. Daar lijkt binnenkort mogelijk verandering in te komen als we kijken naar de aangekondigde slimme producten voor in de keuken. Wat dacht je van een thermometer van Whirlpool die automatisch de temperatuur van de oven aanpast? Samsung en LG komen met slimme koelkasten met kunstmatige intelligentie. LG komt ook met een kas voor in huis. Het lijkt op een koelkast, maar ondertussen kun je je eigen groenten en fruit verbouwen. Het bedrijf is sowieso druk bezig met allerlei nieuwe producten, want er is tevens een nieuwe robotstofzuiger met dweilfunctie aangekondigd. Over robotstofzuigers gesproken; de robotstofzuigers van Roomba krijgen IFTTT-ondersteuning waardoor andere apparaten in huis ook de Roomba kunnen aansturen. Een leuk weetje is dat Roomba ook bekend heeft gemaakt om te werken aan een robotstofzuiger met armen. Deze kan dan ook bijvoorbeeld helpen met de was doen, afwassen of eten uitserveren.

Eén van de meest unieke producten die zijn aangekondigd op de CES 2020 is de Samsung Ballie. Deze rollende robot helpt in je smarthome op het gebied van veiligheid, fitness en communicatie. Alhoewel het nog niet gaat om een product dat binnenkort in de winkels zal verschijnen, lijkt de toekomst weer een stapje dichterbij. In de toekomst zullen we waarschijnlijk allemaal een kleine slimme robot in huis hebben.

Meer informatie

Wil je alle nieuwsberichten op het gebied van smarthome van de CES 2020 nog eens rustig nalezen? Bekijk dan het nieuwsoverzicht met alle aankondigingen bij het volledige nieuwsoverzicht.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)