De Yale Linus is de nieuwste innovatie van het bedrijf, dat ooit opgericht is door Linus Yale in 1840 in New York. Het slot is dan ook vernoemd naar de oprichter van de bekende slotenmaker, die inmiddels bekend staat om zijn digitale beveiligingsoplossingen. Camera’s, deursloten, kluizen; je vindt het allemaal in het assortiment.
De Yale Linus moet het leven van mensen gemakkelijker maken door het aanbieden van verschillende mogelijkheden. Het slot werkt met de toegankelijk Yale Access-app op Android en iOS, past op vrijwel elke deur (met een europrofielcilinder, hier zie je of je deur ondersteund wordt) en kan deuren automatisch op slot doen of juist openen. Bovendien kun je andere mensen eenvoudig toegang geven tot je huis. Een ander belangrijk punt is de integratie met diensten van derden, zoals bezorgdiensten en AirBnB.
Daarnaast is er de brede ondersteuning voor stemassistenten. Google Assistent wordt steeds groter in Nederland, daarom ligt hier veel nadruk op. Maar ook aan Apple HomeKit en Amazon Alexa is gedacht, waardoor je dus met elke noodzakelijke stemassistent je nieuwe deurslot bedient.
De Yale Linus: sleutelloos en elegant
Het Yale Linus-systeem bestaat uit drie onderdelen: het sleutelloze slot, een keypad voor aan de buitenkant van de deur en een bridge voor de benodigde internetverbinding.
Dat keypad is handig voor de momenten waarop je je sleutel niet bij je hebt. Ook kun je die pad gebruiken om anderen te voorzien van een tijdelijke code waarmee ze de deur openen, zoals de schoonmaker of de betrouwbare pakketbezorger. Zelf open je de deur met je smartphone of zelfs je Apple Watch-smartwatch. Wanneer je de bridge erbij haalt, dan kun je het slot ook op afstand openen voor iemand die voor de deur staat. Met bridge kun je ook verbinding maken met één van de drie grote stemassistenten van dit moment: Google Assistent, Siri en Alexa.
De Yale Linus werkt het beste met een smartphone, aangezien je toegang krijgt tot een aantal toffe functies. Zo kan de voordeur automatisch geopend worden dankzij geo-fencing. Wanneer het slot weet dat je voor de deur staat, dan gaat het automatisch open. Bovendien kun je de Linus zo instellen dat die zichzelf op slot draait zodra je de deur achter je dichttrekt of tot dertig minuten na het sluiten van de deur. Dat regel je allemaal via de intuïtieve en gratis Yale Access-app.
Wat we ook niet mogen vergeten: je oude sleutels hoef je niet weg te doen. Iedereen die dus al een sleutel van je voordeur heeft, kan daarna gewoon nog naar binnen. Geen moeilijk gedoe dus met sleutels terughalen. De Yale Linus sluit je namelijk aan op de bestaande cilinder in de deur, mits die een paniekfunctie heeft. Dat kun je als volgt controleren: steek aan twee zijden tegelijkertijd de sleutel in het slot en draai ze rond. Lukt dat, dan is je slot geschikt. De Linus zelf zit aan de binnenkant; aan de buitenkant kun je dus niet zien dat er een slim slot aanwezig is. Daarnaast is het zo dat de Linus op vier meegeleverde AA-batterijen werkt. Je hebt dus geen gedoe met kabels en dergelijke en kunt het slot altijd blijven gebruiken door de batterijen te vervangen.
Veiligheid staat voorop – en met reden
Alles is gelukkig ook superveilig. Zo wordt je Yale-account beveiligd middels tweestapsverificatie. Je moet dus altijd een extra code invoeren tijdens het inloggen, anders kom je het account niet in. Het slot zelf maakt gebruikt van encryptie via Bluetooth Low Energy, AES 128 én TLS. De laatstgenoemden beveiligingsstandaarden zijn vergelijkbaar met het niveau dat banken ook hanteren voor het internetbankieren.
Verder is het noodzakelijk om te weten dat eventueel digitaal uitgedeelde sleutels op elk moment terug te halen zijn. Zo weet je dus zeker dat niemand komt waar die niet hoort te zijn.
Mocht je toch je twijfels hebben, dan is er gelukkig de Activiteitenfeed. Die monitort 24/7 wanneer de deur geopend wordt. Zo zie je dus wie wanneer binnenkomt en hoe laat dat gebeurde. DoorSense is bovendien een handige toevoeging, omdat die technologie je kunt wijzen op het feit dat de deur nog openstaat. Zit de deur dus niet (helemaal) goed dicht, dan krijg je daar vanzelf melding van.
Het Yale Access-platform
De Yale Linus werkt met het Yale Access-platform. Dit is een platform waar Yale later meer producten aan toevoegt, zoals slimme kluizen en kastsloten. Wanneer de Linus via het Access-systeem ontgrendeld wordt, dan wordt bijvoorbeeld voor het gemak het Yale-alarmsysteem automatisch uitgeschakeld. Zo hoef je daar dus niet meer over na te denken wanneer je thuis bent.
Yale Access bereik je door de app op je Android- of iOS-smartphone te installeren. Met de app kun je de deur vergrendelen en ontgrendelen, vanaf elke locatie. Ook kun je de status van het slot bekijken en een notificatie krijgen wanneer de deur niet goed dicht zit. Dit is tevens de plek waar je toegang krijgt tot de Activiteitenfeed en waar je virtuele sleutels aanmaakt voor gasten en mensen die je vertrouwt. Die digitale sleutels zijn overigens niet te kopiëren, zoals normale sleutels dat wel zijn.
Naast ondersteuning voor Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistent, is er tevens support voor platformen als AirBnB. Je kunt dus alle kanten op met het slot en dat terwijl je er weinig moeite voor hoeft te doen. Je installeert de Yale Linus, regelt alle zaken via de gratis app en koppelt wat je wil koppelen. Een kind kan de was doen.
Andere beveiligingsproducten van Yale
Yale mag je dan kennen als een bekende fabrikant van sloten (zowel met als zonder slimme functies), de fabrikant heeft in de afgelopen jaren zijn productportfolio gigantisch uitgebreid. Denk dan aan de eerdergenoemde kluizen en hangsloten, maar ook aan een volledig smarthome-alarmsysteem, binnencamera’s en buitencamera’s.
Zo is er bijvoorbeeld de All-in-One-camera, die een aantal handige zaken combineert. Het apparaat beschikt over een camera, een microfoon, een speaker, bewegingsdetectie, alarm en zelfs een ingebouwde spotlight. Je neemt beelden op of bekijkt ze live, kan met iemand voor de deur in gesprek komen (wanneer je hem bij de voordeur hangt, wel zo handig als je iemand wil binnenlaten) en krijgt melding wanneer iemand vlakbij is. Klopt het niet helemaal, dan kan er een harde sirene afgaan. In de avond kan dan ook nog de spotlight aanspringen, zodat je goed kunt zien wat er nou precies gebeurt of gebeurde. Dit is met recht én met reden een compleet all-in-one-pakket.
Wat bij Yale gewoon vooropstaat is veiligheid en gemak. Je moet rust kunnen vinden in huis en dat kan wanneer je weet dat het qua beveiliging goed geregeld is. Zo’n camera kan helpen bij het veilige gevoel, terwijl het slot voor een veilig gevoel én voor een goede dosis gemak zorgt.
Deze tekst is geschreven in opdracht van Yale.
Reacties (0)