Toekomst Chinese fabrikant ZTE onzeker na Amerikaanse ban

10 mei 2018 1 Minuut 0 Reacties
ZTE Iceberg

ZTE heeft het volgens de Amerikaanse regering te bont gemaakt en daarom mag het bedrijf nu niet meer de processor van het Amerikaanse Qualcomm gebruiken. Daardoor wordt het voor de fabrikant lastiger om smartphones te maken, met een onzekere toekomst als gevolg.

Amerikaanse ban voor ZTE

De toekomst van ZTE ziet er niet rooskleurig uit. De Amerikaanse regering heeft er middels een handelsverbod voor gezorgd dat de fabrikant geen zaken meer mag doen met Qualcomm, waardoor het bedrijf in feite zijn leverancier voor processors kwijt is. Het verbod geldt voor de komende zeven jaar. Het gros van de smartphones van deze fabrikant maken gebruik van de chips van Qualcomm, omdat de processors van concurrent Mediatek lang niet zo krachtig zijn. In elk geval niet krachtig genoeg om high-end handsets te ondersteunen.

Vorig jaar gaf ZTE toe onderdelen die uit de Verenigde Staten kwamen, te hebben verscheept naar Iran en Noord-Korea — terwijl dat niet van de VS mocht. Daardoor kreeg het bedrijf al een boete van 1,2 miljard dollar, maar van een handelsverbod was toen nog geen sprake. Maar omdat de Chinese fabrikant bonussen uitkeerde aan werknemers, terwijl het de afspraak was dat dit niet zou gebeuren, komt er nu alsnog zo’n handelsverbod. Amerika vindt dat het bedrijf zich niet aan de afspraken gehouden heeft, dus komen er nu extra sancties.

Reacties (0)