Review: Wiko View 2 – fraai design en goede camera

18 juli 2018 8 Minuten 0 Reacties
wiko-view-2-foto-1

De Franse fabrikant Wiko heeft tijdens Mobile World Congress 2018 twee interessante nieuwe Android-smartphones aangekondigd voor het lagere segment van de markt: de Wiko View 2 Pro en de Wiko View 2. In deze recensie nemen we de View 2 onder de loep.

Op dit moment is het lagere segment Android-smartphones ontzettend interessant. De ene na de andere budgetsmartphone verschijnt in de winkel met aantrekkelijke functies en designelementen die je doorgaans alleen op smartphones binnen het high-end segment tegenkomt. De Wiko View 2 is ook zo’n smartphone, die in het rijtje past van de Nokia 6 (2018), Motorola Moto G6 en Sony Xperia L2 als je kijkt naar de prijzen. De View 2 heeft momenteel een adviesprijs van minder dan 199 euro.

Wiko View 2 – specificaties

Wiko View 2
Scherm6-inch, 1.528 bij 720 pixels
DigitizerNee
ProcessorQualcomm Snapdragon 435
RAM3 GB
Opslaggeheugen32 GB
SDJa
HDMINee
USBJa, micro-usb
GPSJa
3G/4GJa
BluetoothJa, 4.2
NFCJa
Camera’sDertien megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu3000 mAh Lithium Polymer

Specs

Wat mag je voor specificaties verwachten van een smartphone van minder dan 200 euro? Dat is altijd een goede vraag. Voor het antwoord kijken we tegenwoordig naar de budgettoestellen van Nokia en Motorola, die een prima punt op de prijs-kwaliteitschaal hebben kunnen vinden. De processor is minder krachtig als in deze smartphones, maar de G6 en Nokia 6 kwamen dan ook iets later op de markt dan de View 2. Qua werk- en opslaggeheugen scoren de smartphones bijna gelijk; 3 GB is voldoende voor Android, dus dat is in elk geval fijn.

Wiko View 2 – hardware en design

De Wiko View 2 heeft een opvallend design. Het toestel beschikt over een bijna voorkantvullend scherm. Onderaan het scherm zit nog wel een dikke rand en Wiko zegt dat dit nodig is om de kosten laag te houden. Bovendien zijn de randen aan de zijkant ook relatief aanwezig, maar is het wel fijn om te zien dat de hoeken rond zijn gemaakt. Verder zit er aan de bovenkant nog een smalle rand, inclusief een inkeping voor de frontcamera. Door deze indeling krijg je wel behoorlijk veel scherm voor je geld en dat is altijd mooi.

Advertentie

Links op het toestel zit in de rand de houder voor de simkaart. Rechts treffen we twee knoppen aan, namelijk de volumeknoppen en de knop voor het in en uitschakelen. Bovenop de Wiko View 2 is ruimte vrijgehouden voor een koptelefoonaansluiting, terwijl aan de onderkant een brede speaker en een micro-usb-aansluiting zit. Achterop treffen we twee dingen aan: een vingerafdrukscanner en een enkele camera. Het toestel is ook relatief dik te noemen, maar het is allemaal niet zo erg als je zou denken. Het is in elk geval niet vervelend.

Al met al heeft de Wiko View 2 een premium uitstraling. Niet alleen door het grote scherm met z’n inkeping aan de boven, maar ook door de plastic achterkant die licht op een mooie manier reflecteert. Het lijkt in elk geval alsof het glas is — niet in de laatste plaats door de vingerafdrukken die blijven zitten. Verder lijken de zijkanten te zijn gemaakt van aluminium, maar ook dat is een misvatting. Die zijkanten zijn tevens van plastic gemaakt. Maar wanneer je het toestel alleen bekijkt, dan moet je goed kijken om dat te zien.

Display

Het scherm is 6-inch groot en heeft een afwijkende resolutie van 1.528 bij 720 pixels. Dat is echt niet de hoogste resolutie op een budgettoestel, maar het voldoet. De beelden kunnen op sommige momenten wellicht wat scherper, maar over het algemeen zul je in het dagelijkse gebruik geen vreemde dingen tegenkomen. De kleurenweergave is normaal en nergens bijzonder. Het is vooral functioneel en dat kan een reden zijn om een goedkope smartphone te nemen. Het scherm is gewoon prima, maar niet bijzonder dus.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit heeft Wiko nergens op bezuinigd. We zijn heel blij om te zien dat je met de Wiko View 2 toegang krijgt tot een smartphone met wifi, 3/4g, bluetooth (versie 4.2), nfc en natuurlijk gps. Het maakt van de smartphone een alleskunner, waardoor je er ook prima mee kunt hardlopen bijvoorbeeld (door die gps-chip). Daarnaast is het goed om te zien dat we onze gegevens kunnen afschermen middels een vingerafdrukscanner, een methode die de afgelopen jaren onze data goed heeft kunnen beveiligen.

Speakers

Van de speaker aan de onderkant hoef je echt niet veel te verwachten. Het geluidsveld is helemaal niet breed, waardoor veel detail kan wegvallen op het moment die je dat wel verwacht. Lage tonen zijn zo goed als afwezig, waardoor beats kunnen klinken als doffe tonen. De hogere tonen komen iets beter naar voren, maar kunnen al gauw schel klinken wanneer je het volume te hoog zet. Gesprekken in handsfree-modus zijn goed verstaanbaar hoor, maar voor heel veel meer dingen gebruik je liever je oordoppen.

Camera’s

Opvallend aan dit toestel is de kwaliteit van de camera. Zelden kom je zo’n relatief goede camera tegen als op de Wiko View 2. Je hebt toegang tot verschillende modi, zoals bijvoorbeeld een portretmodus, en de automatische hdr-stand. Daardoor ogen foto’s, bij (heel) goed licht best gedetailleerd en kleurrijk. Zoek je een donkere omgeving op dan mag je je verwachtingen laten zakken. Video’s schiet je in full hd en die ogen ook prima, al kan de stabilisatie nog wel eens roet in het eten gooien. Ondanks alles toch een goede camera.

Accuduur

Met een accu van 3.000 mAh mag je verwachten dat je een volle dag kunt doorkomen. En dat klopt — maar aan het einde van de dag moet je hem toch echt even aan de lader leggen. Dat is geen probleem, want dat heb je vaker bij budgetsmartphones. Wat wel jammer is, is dat er geen usb-c-aansluiting is, waardoor opladen iets langer kan duren. Dit scheel misschien dertig tot veertig minuten, maar het kunnen maar net de minuten zijn die tussen jou en je volgende trein instaan, bijvoorbeeld. Het is dus iets om rekening mee te houden.

Wiko View 2 – software

Het is fijn om te zien dat steeds meer fabrikanten Android 8.0 Oreo omarmen. Wiko is daar één van, aangezien de Wiko View 2 direct wordt uitgerust met deze moderne versie van Android. Het mag dan misschien niet de Android 8.1-versie zijn, maar het is veel beter dan je smartphone nu nog uitrusten met Android 7.0 of lager. De vraag is of het niet beter was om Android One te gebruiken (ook kijkende naar het feit dat er alleen Google-apps zijn geïnstalleerd), maar wellicht is daar ruimte voor bij een eventuele opvolger.

Wiko View 2 – in gebruik

We noemden het net al even: de buitenkant van de Wiko View 2 is een magneet voor vingerafdrukken en dat ziet er altijd zo knullig uit (telefoons in het hogere segment kunnen hier ook last van hebben). Wat we wel ontzettend fijn vinden is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zit achterop, boven het midden en weg van de cameramodule. Zo zit je niet per ongeluk met je vinger op het glas van de camera. Daarnaast heeft de Wiko View 2 een prima gewicht en glijdt hij ook niet zomaar uit je hand.

Prestaties

Hoewel je met 3 GB aan werkgeheugen in principe genoeg werkgeheugen hebt voor het gros van de dagelijkse taken, merk je toch wel dat de smartphone soms extra tijd nodig heeft om acties te voltooien. Dat komt door de processor. Dat was al niet de snelste binnen zijn soort toen de Wiko View 2 net op de markt verscheen, maar inmiddels is de smartphone al links en rechts ingehaald door de eerdergenoemde Nokia 6 (2018) en Motorola G6 Plus (zelfs de gewone Moto G6). Het is niet heel irritant, maar kan soms wel vervelend zijn.

Advertentie

Wiko View 2 – conclusie

Hoewel de Wiko View 2 in korte tijd is ingehaald door de concurrentie (van onder meer Nokia en Motorola, niet door Sony), is het over het algemeen een vrij prima budgettoestel. De processor is wel wat traag zo nu en dan en ook moet je het doen met een volledig plastic ontwerp, maar de schone versie van Android Oreo en de relatief goede camera’s aan boord maken een hoop goed. Helaas zit hier geen Android One op, wat een betere match had geweest. Het is niet de beste budgettopper van dit moment, maar wel een goede kandidaat.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Relatief goede camera
  • Fraai ontwerp
  • Schone versie van Android

Minpunten
  • Trage processor

  • Geen Android One
  • Plastic design

Reacties (0)