Review: Medion Lifetab P10505

06 juli 2016 + 10 minuten 7 Reacties
Medion Lifetab P10505 tab

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Medion Lifetab P10505, die draait op Android 5.1 Lollipop. Vanwege zijn prijs van 219 euro een betaalbare tablet, maar is hij zijn geld ook waard?

Medion Lifetab P10505 – specificaties

Medion Lifetab P10505
Scherm10.1-inch, 1920 bij 1200 pixels
DigitizerNee
ProcessorIntel Atom x5-Z8300
RAM2GB
Opslaggeheugen32GB
SDJa, microSD
HDMIJa
USBJa, MicroUSB
GPSJa
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’sTwee megapixel voor, vijf megapixel achter
Accu7000 mAh Lithium Polymer

Specs

Medion heeft voor zijn Lifetab P10505 gekozen voor 2GB werkgeheugen en dat is zeker geen verkeerde keuze geweest. Waar fabrikanten voor budgettablets regelmatig kiezen voor 1GB aan werkgeheugen, heeft Medion direct een volgende stap gezet. Datzelfde geldt voor het opslaggeheugen. Daarbij hebben de makers niet gekozen voor bijvoorbeeld een 16GB-variant, maar direct voor een 32GB-variant. Daarnaast is de keuze gemaakt voor een Intel-processor. Het gaat om de x5-Z8300, die minimaal een kloksnelheid van 1,44 GHz haalt. Daarmee kan de tablet prima uit de voeten en heb je eigenlijk zelden last van haperingen. Wat verder opvalt, is de accu waarvoor Medion heeft gekozen. Het gaat om een 7000 mAh Lithium Polymer, die ervoor zorgt dat de tablet bij normaal gebruik erg lang te gebruiken is zonder hem tussendoor op te hoeven laden.

Display

Het display in deze tablet is er zeker eentje om u tegen te zeggen. Het scherm is kristalhelder en zeker een van de grootste pluspunten van de tablet. Het gaat om een 10.1 inch Full-HD IPS scherm met een beeldschermresolutie van 1920 x 1200. Die combinatie zorgt niet alleen voor een helder beeld, ook zie je de details makkelijker en was inzoomen met deze tablet voor ons zelden nodig. Daarnaast heeft Medion gebruik gemaakt van Advanced Hyper Viewing Angle-technologie, waardoor het niet uitmaakt vanuit welke hoek je de tablet bekijkt. Zeker wat betreft het display heb je bij het gebruik dan ook niet het idee dat je met een tablet uit een goedkopere prijsklasse te maken hebt.

Medion Lifetab P10505 – hardware en design

De Medion Lifetab P10505 beschikt over een zeer stijlvol design. Wij kregen de titan black-variant in handen om te reviewen. Die tablet heeft een zwarte voorkant en een zilverkleurige achterkant. Medion heeft echter meerdere keuzes. Zo kun je ook kiezen voor Marsala, dan krijg je een zwarte voorkant en een wit met roze achterkant. Ten slotte is er een witte uitvoering beschikbaar, waarbij ook in dit geval de achterkant deels zilverkleurig is. Zeker de metalige aanblik wat betreft de achterkant laat de tablet er zeer luxueus uitzien.

Advertentie

De knoppen zitten bij deze Medion aan de rechterkant verwerkt. De bovenste knop aan de rechterzijde is de aan- en uitschakelaar. Vervolgens is er veertien millimeter ruimte gehouden voordat je de volgende knop tegenkomt. Met de knop die je op dat moment tegenkomt kun je het geluid van de tablet harder of zachter zetten en dan ben je ook gelijk door de knoppen op de tablet heen. Alle aansluitingen bevinden zich juist weer aan de bovenkant. Van links naar rechts is er een microSD-kaartsleuf, een aansluiting voor oordopjes, een microHDMI-aansluiting en een micro-usb-aansluiting. Die laatstgenoemde is uiteraard erg belangrijk omdat je daar de tablet ook mee oplaadt. Rechtsbovenin bevindt zich de ingebouwde microfoon.

In ons geval kregen we direct een bijbehorende tablethoes meegeleverd, waardoor het een fluitje van een cent werd om de tablet makkelijk mee te nemen. Qua gewicht hoef je hem overigens ook niet thuis te laten. Zo weegt de tablet inclusief de degelijke hoes waarin je hem ook horizontaal neer kunt zetten nog geen 700 gram. Samen met de folio case kun je hem dus onbezorgd mee op pad nemen.

Connectiviteit

Uiteraard heeft Medion ook gezorgd voor een aantal aansluitingen waar we best gelukkig van kunnen worden. Zo zit in de tablet een MicroSD-kaartlezer verwerkt waardoor het interne opslaggeheugen tot 128GB uitgebreid kan worden. Daarnaast is er een MicroHDMI-aansluiting aanwezig en beschikt de tablet over microUSB. Ook kun je oordopjes aansluiten via de tablet. Het geluid dat we daarmee uit het apparaat wisten te krijgen, was echter niet toereikend om goed naar bijvoorbeeld Netflix te kunnen kijken. Zelfs wanneer het volume op zijn max stond, was het amper hoorbaar wat er in een serie gezegd werd. Dat viel helaas toch iets tegen.

Wat betreft Bluetooth moet deze tablet het doen met de 4.0-versie, ideaal om bijvoorbeeld een externe speaker op aan te sluiten. Daarmee kun je, in tegenstelling tot de aansluiting voor oordopjes, het volume wel hard genoeg zetten om iets te kunnen verstaan. Daarnaast beschikt het apparaat ook over GPS. Wat betreft de draadloze netwerkkaart is gekozen voor een goedkopere 802.11 b/g/n netwerkkaart in plaats van een variant waarmee dualband mogelijk is. Zeker voor liefhebbers die graag gebruikmaken van 5GHz kan dat dus een nadeel zijn.

Speakers

Als je de tablet horizontaal neerzet, dan vind je de speakers aan zowel de linker- als de rechterkant. Het is best mogelijk om daarmee een nummertje op YouTube te luisteren, maar verwacht zeker geen wonderen van de speakers in deze tablet. Ze zijn namelijk zeker niet meer dan je van speakers in tablets uit deze prijsklasse mag verwachten en misschien zelfs nog wel een beetje minder dan dat. De bas komt niet door en ook de hoge tonen ontbreken. De middentonen zijn de enige tonen die eigenlijk echt doorkomen.

Camera’s

Medion heeft in zijn Lifetab gebruikgemaakt van twee camera’s. De camera aan de achterkant is een 5 Megapixel-variant en de camera aan de voorkant is een 2 Megapixel-variant. Van beide camera’s hoef je geen wonderen te verwachten. Bij de primaire camera valt het op dat je in weinig licht eigenlijk net zo goed geen foto’s kunt maken. Het resultaat dat de foto’s in dat geval opleveren, is namelijk erg korrelig. Bij daglicht is het resultaat al iets beter, maar merk je toch dat het niet om de allerbeste kwaliteit gaat. Ook de camera aan de voorkant maakt ons niet echt gelukkig, maar voor Skype-doeleinden kun je je er wel mee redden.

Accuduur

In de Medion Lifetab P10505 zit een 7.000 mAh Lithium Polymer accu verwerkt. Zeker geen kleine accu, maar dat merk je dan ook gelijk zodra je hem moet opladen. Zo was de tablet voor het eerste gebruik zo’n vijf uur bezig. De keren daarna duurde het wat minder lang, maar moesten we toch al gauw meer dan drie uur wachten voordat de tablet op honderd procent was. En dat is dan alleen als je hem uitzet tijdens het opladen, anders ben je nog veel langer zoet. Mocht de Medion eenmaal opgeladen zijn, dan kun je er wel weer flink tegenaan. Als je de tablet gebruikt voor dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld het bijhouden van de e-mail en het browsen op internet, kun je rekenen op een accuduur van ruim tien uur. Zodra je er een intensieve game mee gaat spelen, merk je echter wel dat die accuduur rap vermindert.

Medion Lifetab P10505 – software

Wat betreft de software op de Medion vinden wij het toch jammer dat gekozen is voor het al wat oudere Android 5.1 Lollipop, zeker omdat in Android 6.0 Marshmallow de nodige veiligheidsupdates zijn doorgevoerd. Desondanks zul je tussen beide besturingssystemen niet heel grote veranderingen zien. Verder heeft Medion wel een aantal handige apps en snelkoppelingen verzorgd. Op het startscherm vind je bijvoorbeeld snelkoppelingen waardoor je de handleiding kunt openen en waarop je kunt zien welke aansluitingen er op het apparaat zitten. Ook is er een handig overzichtje waarop je kunt zien of er een update beschikbaar is. Dat maakt de tablet dus al gauw weer wat toegankelijker.

Wat betreft gratis programma’s vind je op de tablet McAfee Security. De veiligheidsapp is dertig dagen gratis te gebruiken. Ook kunnen creatievelingen zich uitleven op de tablet. Het apparaat beschikt namelijk over een tekenblok. Last, but not least zijn er ook alvast een aantal apps voorgeïnstalleerd. Daartoe behoren Skype, eBay en een handige Battery Optimizer van Intel.

Medion Lifetab P10505 – in gebruik

Al vanaf het eerste moment zijn wij erg onder de indruk wat betreft deze tablet. Direct nadat de tablet volledig was opgeladen, werd hij aangezet en dan valt het kristalheldere scherm direct op. Zodra je vervolgens aan de slag gaat met het installeren van jouw favoriete apps, merk je ook geen moment dat deze tablet wat betreft zijn prijs toch meer in de budgetcategorie terechtkomt. Ook heeft Medion zeker niet bezuinigd op zijn aansluitingen. Zo vind je zelfs microHDMI terug op het apparaat.

Advertentie

Prestaties

De prestaties zijn naast het beeldscherm toch wel het onderdeel waarover wij het meest zijn te spreken. De tablet is razendsnel en in de testperiode hebben wij totaal geen last gehad van vastlopers. Zelfs wanneer je meerdere programma’s opent, weet de Lifetab zich daar prima uit te redden. En dat is misschien iets wat je niet gauw zou verwachten van een tablet van iets meer dan 200 euro. Mocht je toch merken dat de tablet iets langzamer wordt, kun je hem vlekkeloos optimaliseren door even het werkgeheugen van een opfrisbeurt te voorzien. Dat kan met een simpele druk op de knop geregeld worden.

Medion Lifetab P10505 – conclusie

Al met al is wel te zien waar Medion zijn bezuinigingen op heeft toegespitst om tot een betaalbare tablet te komen. Zo zijn de speakers en de camera’s niet van een zeer hoog niveau en heeft Medion gekozen voor een ouder besturingssysteem. Daarentegen is deze tablet wel ideaal voor dagelijks gebruik. Zo hebben we geen enkele keer vastlopers gehad en merk je dat de processor in samenwerking met de 2GB aan werkgeheugen uitstekend zijn werk doet. Ook is het fijn dat je de tablet lang kunt gebruiken zonder hem op te hoeven laden, mits je maar van de intensieve spelletjes afblijft.

Een onderdeel waar ook absoluut niet op bespaard is, is toch wel het beeldscherm. Het 10.1 inch scherm heeft ons geen seconde teleurgesteld. Zowel bij veel licht als bij weinig licht was alles op het scherm prima te lezen en ook maakt het niet uit vanaf welke hoek je op het scherm kijkt. Ook hadden we over het uiterlijk niets te klagen en deed het luxueuze design van de Lifetab eerder denken aan het design van een duurdere tablet.

Mocht je echt op zoek zijn naar een tablet om e-mails af te handelen, het nieuws in de gaten te houden, social media bij te houden en andere dagelijkse bezigheden, dan is deze tablet er zeker eentje om in de afweging mee te nemen. Wat betreft prijs-kwaliteitverhouding heeft Medion hier namelijk zeker puik werk geleverd. Voor 219 euro ben je al de nieuwe eigenaar van een Medion Lifetab P10505. Mocht je iets meer neertellen, krijg je er gelijk eenzelfde hoes bij als waarin wij hem hebben mogen testen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Kristalhelder scherm
  • Tablet is rap en werkt goed
  • Een mooi, luxueus design

Minpunten
  • Niet het nieuwste besturingssysteem

  • Tablet opladen duurt redelijk lang
  • Speakers zijn niet je van het

Reacties (7)