‘Preview versie van Windows 9 staat gepland voor zomer 2015’

22 mei 2014 1 Minuut 0 Reacties
Windows-8-1-Update-1

De preview versie van Windows 9 heeft Microsoft gepland voor de zomer van 2015. Dit blijkt uit een document dat website Myce.com in handen kreeg. Dit werd gelekt door een Chinese bron die bekend is onder de schuilnaam FaiKee.

Windows 9

Uit het document blijkt dat Microsoft de Windows 9 preview in het tweede of derde kwartaal van 2015 wil uitbrengen. Het besturingssysteem verkeert momenteel in de alpha-fase, waardoor een dergelijke datum zeker niet onmogelijk is. Andere geruchten gaan uit van een eerdere release; april 2015.

Ook geeft het document informatie over wat we in het nieuwe besturingssysteem kunnen verwachten. Onder het kopje ‘Update items’ staat Metro UI, Windows Defender, Windows Activation, OneDrive en Cortana.

Cortana

Volgens Myce is het niet zeker of dit ook echt over Windows 9 gaat, omdat het document meerdere softwarepakketten noemt. Met name Cortana is opvallend. Dit is de assistent van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 8.1, vergelijkbaar met Apple’s Siri. Wellicht dat we die straks ook in Windows 9 kunnen gebruiken.

Advertentie

Naast Windows 9 komt er nog een nieuw besturingssysteem voor, namelijk Windows 365. Dit is, net zoals het Office-pakket met dezelfde naam, vermoedelijk een cloud-versie van Windows. Over beide systemen heeft Microsoft nog niets bekendgemaakt.

Office 2015

Ook Office komt voor in de gelekte gegevens. Volgens het document bevindt de aankomende Office-versie, 2015, zich in de TP-CP1 fase. Dit staat voor Technical Preview-Consumer Preview 1. Een preview versie van Office 2015 lijkt dus niet ver weg.

Een ander Office-pakket, genaamd Gemini, wordt ook genoemd. Dit is de touch-versie van Office, speciaal ontwikkelt voor de nieuwe interface van Windows 8. Eerder deze week lekte er al screenshots uit van deze nieuwe versie. Volgens het document brengt Microsoft Office ‘Gemini’ nog deze zomer uit.

Reacties (0)