Kinderen kunnen niet meer met blokken spelen door tablet

22 april 2014 2 Minuten 0 Reacties
iPad apps voor Kinderen

Een toenemend aantal kinderen zou niet meer met blokken kunnen spelen door het veelvuldig gebruiken van een tablet. Het zou de kinderen aan motoriek ontbreken voor deze taak.

Een toenemend aantal kinderen zou niet meer met blokken kunnen spelen door het veelvuldig gebruiken van een tablet. Dit meldt het Engelse Association of Teachers and Lecturers in The Telegraph. Het zou de kinderen aan motoriek ontbreken voor deze taak.

Volgens de leraren zijn veel kinderen wel in staat over een scherm te ‘swipen’, maar missen hun handen de vaardigheid om met blokken te bouwen. Het zou daarbij gaan om kinderen in de leeftijd van drie tot vier jaar.

Advertentie

Niet alleen bij hele jonge kinderen vormt de tablet een probleem. Ook oudere kinderen zouden last hebben van het veelvuldig gebruik van tablets. Zo zouden ze niet meer in staat zijn traditionele pen en papier-opdrachten uit te voeren. De Engelse organisatie wijdt dit aan het te veel werken met een tabletscherm.

Oplossingen

De leraren hebben contact opgenomen met de ouders en hen oplossingen aangereikt. Zo adviseren ze het tabletgebruik flink in te perken. Ook zouden de ouders er goed aan doen het wifi-signaal ’s nachts uit te zetten.

Volgens het artikel in The Telegraph is het moment waarop de leraren aan de bel trekken geen toeval. Korte tijd daarvoor werd namelijk bekendgemaakt dat het aantal huishoudens met een tablet in Engeland was verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

Nederland

Ook in Nederland hoor je negatieve geluiden over het gebruik van tablets door kinderen. Vorige week stond er over dit onderwerp een interview in het Reformatorisch Dagblad met orthopedagoog Goorhuis-Brouwer.

Zij vertelde in het interview te ‘gruwen’ van jonge kinderen die op een tablet speelden. Ze ziet vooral gevaar bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar vanwege de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek.

Ook over apps was ze niet te spreken. Deze zouden slechts een zeer vluchtige en oppervlakkige informatieverwerking bieden. Kinderen zouden daardoor niet meer leren zich te concentreren en daardoor snel zijn afgeleid.

Reacties (0)