Gesponsord Mobile Gesponsord door VPNdiensten.nl

Hierom kun je gratis VPN’s beter vermijden (ADV)

01 oktober 2021 4 Minuten 0 Reacties
VPN diensten

Op het internet zijn behoorlijk wat VPN-aanbieders te vinden. Zo ook gratis aanbieders. Dat klinkt fijn: een dienst gebruiken zonder ervoor te hoeven betalen. En dan beschermt die dienst ook nog eens je privacy, je online veiligheid en je online vrijheid. Tenminste, dat denk je. Eigenlijk doet een gratis VPN iets heel anders.

Is een gratis VPN echt gratis?

Een gratis VPN is gratis als het gaat om betalen met geld. Maar eigenlijk betaal je met een gratis VPN in een andere valuta: je privacy. Als iets gratis is, ben je zelf het product. Dat adagium gaat ook op bij gratis VPN’s. Hoe anders kan iemand een gratis VPN aanbieden en in de lucht houden? Ergens moet geld mee verdiend worden. Niemand zet een VPN op, als een soort Robin Hood.

Wanneer je dat bedenkt, begrijp je wat er met je privacy kan gebeuren als je een online VPN gebruikt: de VPN-aanbieder kan je surfgedrag bijhouden, je persoonlijke gegevens verkopen, reclame tonen, irritante pop-ups laten zien en met behoorlijk wat ongeluk, blijkt een gratis VPN uiteindelijk een verborgen virus te zijn.

Een gratis VPN kan je veiligheid aantasten

Bij een VPN denk je al snel aan veiligheid. Helaas biedt een gratis VPN je heel weinig of helemaal geen veiligheid. Sterker: gratis VPN’s kunnen je online veiligheid aantasten. Ze kunnen schadelijke software bevatten, hebben veel bugs en gaan op een manier om met je privacy, waar je nekharen recht van overeind gaan staan.

Je stelt met een gratis VPN je systeem open voor virussen en andere schadelijke software. De meeste schadelijke software richt zich alleen op het maken van reclame. Dit weet de VPN-aanbieder ook. Op deze manier verdient de aanbieder namelijk geld.

Je online activiteit wordt bijgehouden

Gratis VPN’s houden vaak bij wat je online allemaal doet. Maar liefst 72 procent van de gratis VPN’s bevatten software om je activiteit op te slaan. Dit noemen we ‘trackers’. Zelfs de populairste gratis aanbieders hebben trackers aanwezig om geld te kunnen verdienen. Deze waardevolle gegevens worden namelijk verkocht aan adverteerders of de hoogste bieder op de markt.

Met de informatie over jou als gebruiker, kunnen adverteerders zich beter op jou richten. Je krijgt gerichte reclame te zien. Ook krijgt de aanbieder een meer globaal beeld van de interesses van VPN-gebruikers. Met een beetje pech worden ook je persoonlijke gegevens (zoals je naam en adres) doorgegeven aan adverteerders.

Je kunt alsnog geen Netflix kijken

Veel mensen gebruiken een VPN om het aanbod van Netflix te vergroten. Door een VPN te gebruiken, denkt Netflix dat je uit een ander land komt, en toont het een ander aanbod dan met je Nederlandse verbinding. Het aanbod is in het buitenland vooral groter. Het heeft te maken met licenties en auteursrechten. Omdat je met een VPN dus een groter aanbod ziet, is het voor veel Netflix-fans aantrekkelijk er eentje te gebruiken.

Blijf in dat geval weg van gratis VPN’s, want die kunnen je behoorlijk teleurstellen. Met een gratis VPN kun je namelijk geen Netflix kijken. Dat komt doordat Netflix al die gratis aanbieders wel weet te vinden en hun verbindingen allang heeft geblokkeerd. Zelfs sommige betaalde aanbieders hebben hier last van. Netflix vindt het niet fijn als hun gebruikers VPN’s gebruiken en daarmee tegen de algemene voorwaarden van de streamingdienst ingaan.

Waar kun je een gratis VPN wel voor gebruiken?

Je kunt een gratis VPN wel gebruiken om jezelf af te schermen van anderen op een lokaal netwerk. Maar dat is ook het enige waar een gratis VPN goed voor is. Zelfs je mail lezen met een gratis VPN, zou je niet moeten doen.

In plaats daarvan is het beter een proefabonnement te nemen bij een betaalde (premium) VPN-aanbieder. Veel aanbieders bieden dit aan, zodat je kunt zien of de dienst bij je past. Bevalt de betaalde VPN? Dan kun je voor een paar euro per maand anoniemer, veiliger en met meer vrijheid internetten. Bevalt het niet? Dan stop je het proefabonnement of klaag je, zodat je je geld terugkrijgt. Door verschillende proefabonnementen te testen, kun je uitvinden of de dienst bij jouw wensen past.

Dit artikel is geschreven in opdracht van VPNdiensten.nl.

Reacties (0)