Het Chinese ZTE verliest mogelijk licentie voor gebruik van Android

18 april 2018 1 Minuut 0 Reacties
zte-logo

Als we de geruchten mogen geloven dat verliest het Chinese bedrijf ZTE zijn licentie voor het gebruik van Android als besturingssysteem voor zijn smartphones. De fabrikant is streng op de vingers getikt door de Amerikaanse overheid en dat kan vergaande gevolgen hebben.

ZTE verliest Android-licentie – gerucht

ZTE is goed op de vingers getikt door de Amerikaanse overheid, waardoor Amerikaanse bedrijven de komende zeven jaar geen onderdelen mogen leveren aan het Chinese bedrijf. Mogelijk betekent dit ook dat de fabrikant zijn Android-licentie verliest. Google-moederbedrijf Alphabet is momenteel nog in gesprek van de Chinese smartphonemaker, maar is er nog niet over uit of de licentie inderdaad wordt teruggetrokken of niet. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie.

Android an sich is opensourcesoftware. Dat betekent dat elk bedrijf de broncode mag pakken en daar bovenop mag bouwen en dingen aan mag passen. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid kan voorkomen dat ZTE van Android gebruikmaakt, aangezien het bedrijf dus zijn eigen versie kan maken (zoals Amazon bijvoorbeeld doet met Fire OS). Mogelijk refereert de bron daarom aan het gebruik van officiële Google-applicaties en toegang tot Google Play. Daar heb je namelijk wél een licentie voor nodig als fabrikant.

ZTE heeft in elk geval al direct last van het handelsverbod, aangezien het nu al de processors van Qualcomm moet mislopen. Dat is al een flinke klap in het gezicht voor het bedrijf. Maar wanneer het Android zonder de bekende Google-apps en -diensten, inclusief Google Play, moet gaan aanbieden, dan gaat het bedrijf er waarschijnlijk aan ten onder. Android zonder de diensten is zo goed als waardeloos, zeker op een competitive markt als de smartphonemarkt. Alphabet moet nu dus nog bekendmaken hoe het zit met de licentie.

Reacties (0)