Videotrends 2022 en IBC 2021: videoproductie in de wolk… Nog meer K en nieuwe liveswitchers

07 april 2022 9 Minuten 0 Reacties
IBC_Trend7

Archief Digital Movie 143-2022
Corona maakte het in 2021 heel lastig om trendsettende beurzen te organiseren. Meerdere gingen gewoon niet door of werden vervangen door online events. Niettemin zijn er tal van veelbelovende ontwikkelingen voor AV in 2022. Wij geven een korte bloemlezing van de ontwikkelingen op de virtuele IBC 2021 en het Pop-up Event Live production van DigiNet.

Met behulp van gedigitaliseerde communicatie en social media kan een behoorlijk deel van het fysieke beursbezoek vervangen worden. Online seminars, podcasts en videoclips plus videoconferencing doen hun informatieve werk. De IBC365 voorziet zo nog in vele weken online bezoekplezier. Je kunt daar nog steeds terecht. In Vilvoorde zijn wij wel lijfelijk aanwezig geweest voor het Pop-up Event Live Videoproduction.

Een overzicht
Een van de hoofdtrends van de IBC 2021 was heading to the cloud. Videobewerking, uitzenden vanuit en aanleveren van (live) opnamemateriaal naar de cloud op internet wordt al heel gewoon. Het bewaren/back-uppen van AV-materiaal (footage) is inmiddels standaard. Daar komen dan nog big media processing, vision mixers, communicatie en geluidssystemen bij. Eenzelfde ontwikkeling viel ook tijdens het Pop-up Event met live productie in de Kruitfabriek van het Belgische Vilvoorde te bespeuren.
Dan altijd hoeveel K? UHD 4K is nog altijd leidend maar 8K en zelfs 12K zijn in opmars. Wat dat laatste betreft bijt Blackmagic Design met de 12K met de Ursa Mini Pro 12K de spits af voor rond de € 6.500,-.
Gezichtsherkenning vormt een hot item. En dat niet alleen bij de privacy maar ook bij videomontage en archieffolder. Het snel herkennen van gezichten helpt bij het monteren van losse clips tot een complete film. En je vindt content sneller terug door te laten zoeken op faces. Kunstmatige intelligentie (AI) doet dat allemaal nog sneller en maakt logische voormontages. Diezelfde AI neemt gestadig de markt voor encoders en decoders over. Snel, efficiënt, betrouwbaar, haalt de fouten er uit en past het AV-materiaal on the fly aan naar de eigen maat (format) en smaak van de producer aan. Deep faking in de positieve zin des woords maakt elke creatieve videowens van droom tot werkelijkheid. Wij komen daar in een ander artikel nog op terug.

In the cloud
5G zet de bandbreedte wijd open voor de snelle hoogwaardige communicatie en verbindingen met het werkveld. De bijpassende encoding en uplinks vormen de sleutel tot succes bij de providers. Het inzetten van zogenaamde Edge Computing voorziet in een snelle gedecentraliseerde dataverwerking dicht bij de bron. Dat voorkomt snelheidsverlies over netwerken, biedt meer veiligheid en sluit goed aan bij de lokale omstandigheden.
Virtual Reality gaat qua belevingsgevoel met sprongen vooruit door het toepassen van realtime interactieve 3D met slimme motion tracking. De camera bewegen met je hoofd complementeert de ware onderdompeling (immersive) en controle over de virtuele of AR-omgeving.
Object audio koppelt zowel geluid aan objecten en posities in de 3D-ruimte als maakt het zelf mixen samenstellen en meerdere talen mogelijk. Beiden zijn heel geschikt voor de game- en eventindustrie plus tentoonstellingen of musea. De broadcastindustrie zet nu zwaar in op het klimaat met sustainable production. De footprint moet terug. Recycing in optima forma en milieuvriendelijke opslag in the cloud.

Live productie-cloud
Net als veel communicatie- en kantooractiviteiten vindt er zoals gezegd steeds meer videoproductie in the cloud plaats. Men noemt dat Live production editing en distributie. Vanzelfsprekend spelen daar nu ook 5G en management via de smartphone een belangrijke rol. Zowel de mojo als camjo en meercameraproducties uit het veld komen hiermee volledig aan hun trekken. Op het bezochte Pop-Up Event in Vilvoorde waren Haivision, Live OS en Sony hierbij heel overtuigend in de weer.
Uiteraard zijn dergelijke systemen modulair, flexibel, compatibel met 3rd party opname en afspeelapparatuur, alles over (gelaagde) IP en besturing via een webbrowser, smartphone of widget. Relatief nieuw zijn het snel in het veld een verbinding opzetten via een QR-code, app & chunck file upload en toegewijde serviceportalen. Mojo met het aansturen en beheren van multiple smartphones is een snel groeiend toepassingsgebied. Met slechts enkele klikken of het inlezen van een QR-code te realiseren.
Het klinkt allemaal heel technisch en moeilijk. Maar ook de amateur kan met eenvoudigere sets snel aan de slag. Geschikt voor de reizende reportagemaker, de videoclub en het onderwijs.
Neton Live uit Brussel levert de full IP productiesoftware en hardware LiveOS. Dat is een complete software-oplossing voor live opgenomen mediaproductie op locatie en in de cloud. LiveOS voorziet in een breed gebied van live functionaliteit voor onder meer nieuws, sport, scripted content, visual radio en corporate video en meer. De besturing verloopt via webrowser en smartphone.
Het LiveOs software  & hardware platform is bedoeld voor live en near live mediaproductie. Veelzijdig, schaalbaar en flexibel. Volgens de makers in een oogwenk geregeld.
Sony spreekt van cloud-kracht voor je camera of mojo-smart-phone. De kern van dit concept voor live cloud-productie vormt het C3-portal, gateway. Als eerste een snelle en eenvoudige stabiele cloud-verbinding voor mobiele netwerken. Vervolgens filetransfer gedurende de opname, chunkfile transfer en growing (tijdens de productie aangroeiende) videofiles. En verder afgerond met een metadata workflow en speech to speech-capaciteit. N.B.: Een chunkfile bij AV is een brokbestand dat via een bepaalde app geopend wordt voor verdere bewerking.

Een must
De camera zelf verbindt je via een QR-code in het cameramenu of FTP. Bij de smartphone een rechtstreekse USB-verbinding met tethering en multimobile link. Het C3-portal is toegankelijk via een computerscherm of mobile app.
Heel welkom is het volledige overzicht van alle cameraresources: het aantal op het moment in gebruik zijnde camera’s, het aantal clips en hoeveelheid geschoten materiaal (per camera, dag en cameraman), de firmware-versie in de camera’s, integratie met Continu Integratie van codes (CI) en de remote back-up en restore-instellingen.
Een van de eenvoudigste manieren om secure realiably transport (SRT) van live IP vanuit evenementlocaties of ter plekke voorbroadcastproductie te realiseren is de Haivision Hub. En in dit tijdperk van cybercrime is end-to-end veilige videorouting echt een must. De onderliggende architectuur is een cloud-based SaaS voor live, low-latency media routing over het Microsoft Azure network. Kenmerkend voor deze Haivision-toepassing zijn het snel opstarten, geïntegreerde device control, en status & monitoring vanuit een enkel browservenster. Daarmee richt deze Hub zich vooral op elke broadcaster die een on-demand low latency video contribution netwerk voor nieuws, sports, cultureel of corporate events exploiteert.

Volgende generatie live productieswitchers
Grote mengpanelen vormen nog altijd het hart van complexe multicamera-, video- en soundproducties. Complete shows,  evenementen en meercamera-producties zouden anders niet mogelijk zijn. Amateurs gebruiken te weinig eenvoudigere mixers en dat is toch jammer!
In Vilvoorde ging het om de switchers voor de middenklasse producer. Altijd weer indrukwekkend ook voor de leek. Integratie en Internet Protocol (IP) staan voorop bij het nieuwe generatieplatform van live productieswitchers. Interessante ontwikkelingen in deze zijn meerdere opbouwlagen en sleutels voor effecten, ingebouwde GPU, een IT-gebaseerde openarchitectuur voor koppeling aan tal van devices zonder configuratiebeperking, ingebouwde enhancements zoals clipplayers en framegeheugen, veel keying- en digitale effectopties over meerdere kanalen en een zeer lage lantency. Daarnaast gebruiksvriendelijke interfaces.
Normaliter leidt de lay-out van professionele switchers aanvankelijk tot verwarring over hoe dat alles nu wel niet te bedienen. Op het DigiNet Pop-up event bleek dat echter reuze mee te vallen. Tevens neemt dedicated software steeds meer besturingstaken uit handen.
Omdat de hardware voortdurend met nieuwe software up to date gehouden kan worden gaan gedane investeringen relatief lang mee.
Als voorbeelden in deze noemen wij: Het Panasonic Kairos-platform bereikt hogere prestaties door de kracht en de flexibiliteit van de CPU en GPU volledig te benutten. De totale verwerkingsbelasting wordt gebalanceerd zonder de configuratiebeperkingen van traditionele, op hardware gebaseerde systemen. Dit openarchitectuur-platform maakt de koppeling mogelijk van diverse externe bronnen en bestemmingen, evenals de integratie van hardware- en softwaresystemen. Het nieuwe, geëvolueerde systeem zorgt voor volledige operationele vrijheid op alle niveaus. Kortom een compleet ecosysteem voor live videoproductie zoiets als Photoshop voor de fotografie is.
De Sony EVS compacte switchers zoals de XVS-G1 vormen een goed voorbeeld van nieuwe live generatie voor HD en UHD. De doelgroep is het middensegment zoals lokale tv-stations, nieuwstudio’s, evenementen, OB-vans (studiobusjes voor in het veld) en onderwijs. Je start met een eenvoudige basisunit die qua lay-out en functionaliteit geheel op eigen maat en smaak uit te breiden valt. Een lust voor het vakmansoog. De hybride architectuur staat garant voor betrouwbaarheid en flexibiliteit, geen risico’s op incompatibiliteit en een lage latency.
Met een GPU-optie is de weg vrij naar een ingebouwde clipplayer (4 kanaals HD en 2 kanaals UHD) met additioneel framegeheugen, een vierlaagse logo-inserter, 3D digitale effecten (DME) en multiviewer enhancements zoals een audioniveau-meter en klok.

Tot slot
Weer een hoop techniek zal menig lezer nu verzuchten… Dat klopt doch het valt tegenwoordig allemaal redelijk snel te leren en blijft betaalbaar met veel waar voor je geld.

Informatie
IBC, www.ibc.org

Ulco Schuurmans

 

Reacties (0)