Veelgestelde vragen (Deel 27)

28 april 2022 5 Minuten 0 Reacties
Beautiful,Snowdrops,In,Spring,Beautiful,Flowers

Archief Digital Movie 143-2022

Welke drive voor opname en weergave op de smart tv?
Een van de goedkoopste oplossingen om programma’s van de tv op te nemen is een externe harddisk. Dan meestal wel eentje met een eigen voeding want de USB-poort op een smart tv geeft doorgaans geen stroom terug. Meer dan 512 MB is niet nodig en vanaf € 45,- heb je al een portable of losse harddisk in een eigen behuizing.
De smart tv formatteert de externe harddisk exclusief voor eigen gebruik. Je kunt de inhoud van de HD dus niet op een andere tv of computer uitlezen. In de praktijk werkt het goed voor de functies opnemen, afspelen en doorspoelen. Of je gelijk kunt opnemen en kijken hangt van het aantal tuners in de tv af. Gewone harde schijven verbruiken stroom en kunnen bij langdurig gebruik gaan slijten. Een ander probleem kan het op den duur corrupt worden van AV-bestanden op de harde schijf zijn. De tv herkent dan de HD niet meer of kan de opgenomen programma’s niet meer uitlezen. Dan rest niets ander dan opnieuw formatteren, zo nodig met behulp van een speciaal compterutility voor schijfbeheer. Eerder opgenomen bestanden gaan daarbij verloren!
Een SSD, vanaf 60 euro, voor opname is een duurdere oplossing die op de meeste moderne smart tv’s werkt. Verbruikt geen stroom, maakt geen geluid en is lekker klein. Tevens vormt de SSD een ideaal medium om elders gemonteerde of opgenomen AV-bestanden via USB op de smart tv af te spelen. Let goed op compatibele opslagformaten (Zie de gebruiksaanwijzing van de tv). Voor minder grote bestanden voldoet in deze ook de USB-stick.
Een mediabox biedt de modernste en meest veelzijdige oplossing. Doorgaans kan je meerdere programma’s simultaan opnemen en gewoon naar een andere uitzending blijven kijken. Verder noemen wij pauzeren in een live uitzending, opslaan in de cloud, het terugkijken van gemiste programma’s, een slimme programmagids en voicecontrol. De mediabox vergt een abonnement (naast huur is de unit zelf meestal ook los te koop) en compatibel internet. Bij het opslaan in de Cloud blijft het de vraag hoe lang de programma’s en speelfilms daar blijven staan. Je hebt deze bestanden niet in huis en altijd een internetverbinding nodig.
Een wat uitgekledere versie van de mediaspeler zijn de media- of harddisk-recorders. Die gedragen zich qua mogelijkheden als de oude videorecorder met ingebouwde programmagids. Doorgaans is er slechts een tuner aan boord. De opgenomen AV-bestanden staan op de ingebouwde HD.

Hoe zit het met garantie?
Een belangrijk begrip is hoe lang er verwacht mag worden dat een (nieuw) gekocht apparaat zonder problemen blijft werken? Veelal toch wel zo’n vijf jaar en als er in die tijd iets mee is vormt de verkoper het eerste aanspreekpunt. Die vijf jaar begint al direct bij de ontvangst. Controleer de werking meteen. Dat geldt met name bij online aankopen. Beschadigd of kapot (de zogenaamde death on arrival)? Dan dekt de transportverzekering binnen de gestelde termijn meteen een nieuw exemplaar!
Er is een verschil tussen de fabrieksgarantie en een verlengde garantie. Verwarrend genoeg bieden fabrikanten bij registratie van het product vaak ook een verlengde garantie. De totaal aangeboden periode varieert van een tot drie en vijf jaar. Een aantal winkels biedt eveneens een verlengde garantie aan. De al bestaande fabrieksgarantie zit daar gewoon in. De vraag die rijst is dan betaal je voor een garantie waar je wellicht ook al gratis recht op had? Hierover valt veel te vinden bij de Consumentenbond.
Wat houdt die garantie verder in: Een nieuw exemplaar of opsturen ter reparatie? Aan huis ophalen of repareren of zelf brengen? Tijdelijk vervangende apparatuur? Onder welke gebruikscondities wel of geen garantie? En wat betekent levenslang precies? Zoek het allemaal zorgvuldig uit!

Hoe zet ik een eigen streaming tv zender online?
Dat is tegenwoordig relatief eenvoudig. Facebook, Youtube, Twitter, Instagram en tal van andere multimediaplatforms bieden een live weergave functie. Je opent aldaar een eigen streaming tv-venster waarin het videobeeld van jouw aangesloten camera  te zien en het geluid te horen valt.
Je kunt direct uitzenden vanaf jouw smartphone, tablet, notebook en computer. Ook een aantal camera’s voorzien in deze functie. Verder valt het te overwegen om een extra hardware streaming-interface, zoals bijvoorbeeld een Atem Mini, in te zetten.
Het verdient aanbeveling om een streaming-app te gebruiken die de vormgeving van de video en het omzetten naar streaming bestanden voor zijn rekening neemt. Dat scheelt in fouten en veel extra werk? Programma’s als OBS verzorgen complet opgemaakte shows met live en realtime input vanuit verschillende AV-bronnen.

Wat is een macroslider?
Dat is een hulpmiddel om de camera bij macroshots exact in positie te zetten. De macroslider bestaat uit twee rails: Eentje voor links en rechts en eentje voor naar voren en naar achteren. Op die rails staat een maatverdeling. Door aan een fijn tandwielsysteem te draaien verplaats je de camera millimeter voor millimeter bij de macro-opnamen voor video of foto. De macro-slider monteer je op een stevig statief. En de camera bevestig je met de statiefschroef op het platformpje van de macroslider zelf. Het verdient aanbeveling om in een wat duurdere, lekkerwerkende en robuustere macroslider te investeren. Dat loont zich dubbel en dwars bij de ergonomie en verkregen video/foto resultaten!

Ulco Schuurmans

Advertentie

 

Reacties (0)