Philips PUS7304 Performance Series: familie Faustin (gezin 2)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd led tv van Philips. Wat vinden zij van de PUS7304 Performance Series? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze lcd led tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie Faustin.

Introductie

Mijn naam is Imri en ik ben 27 jaar. Samen met mijn gezin hebben we de Philips Performance Serie PUS7304-televisie, a.k.a. The One to Watch, mogen testen. We bestaan uit een gezin van 5 in totaal. Mijn vriendin Joyce is 34 en hebben drie dochters: Djelena 15, Nadya 8 en Elyza 2 jaar oud. De reden dat wij deze tv graag wilden testen was om te kijken wat we nou van Ambilight vinden en wat we moesten verwachten van een upgrade in beeldkwaliteit. Als wij tv kijken op de bank, dan kijken we naar F1, Films en Netfilx series. De twee jongste dochters kijken ook graag Youtube en doen dat voornamelijk op de smartphone. De oudste vindt het leuk om Netflix te kijken en zo nu en dan een spannende film samen met vriendinnen te kijken. Nadya en Elyza kijken dan toch wel het meeste “gewone” kabeltelevisie.

Algemene indruk

De televisie werd in de avond geleverd door een jonge bezorger die bijna net zo groot was als de doos zelf waar de tv in zat. Zelf vond ik de doos prima te tillen en niet al te zwaar. Op het moment dat ik het wilde uitpakken dacht ik er toch al snel anders over. Ik was alleen en kan toch aanraden om het even met twee man uit te pakken, puur uit veiligheid en om beschadigingen tegen te gaan. Het monteren op de standaard ging gemakkelijk en snel. Hoewel dit handig was met het draaien van de televisie voor de juiste kijkrichting en dit naar de eettafel te kunnen draaien, heb ik de tv later toch aan de muur gehangen zodat de kleine niet per ongeluk de tv kan beschadigen. Ook dit is het beste om met twee man te doen. Voordat ik de tv heb opgehangen, heb ik uiteraard de tv tijdelijk op het tv-meubel geplaatst en de stekker erin gedaan om te testen. Bij het opstarten kreeg ik het Philips- en Android logo te zien. Als je eenmaal alles geïnstalleerd hebt krijg je daarna geen logo’s meer te zien bij het aanzetten van de tv uit de standby-modus. De installatie zelf gaat vrij soepel en loop je snel doorheen. Hij koppelt je Google-account, als je een bestaande account hebt gemakkelijk via je telefoon. De tv zelf ziet er qua design mooi en strak uit. Op de standaard oogt hij eigenlijk het mooist. De standaard is licht, stabiel en misschien wel het strakst van design van de tv, en eigenlijk om die reden is het toch een beetje zonde om de tv op te hangen.

Beeldkwaliteit

Meteen na alle installatie heb ik Youtube gestart om de 4K-kwaliteit te testen. Het beeld is indrukwekkend scherp. Niet veel later kwam mijn vriendin met de oudste dochter thuis. Beiden stonden ze met grote ogen te kijken en waren aangenaam verrast. De volgende ochtend kwamen de twee jongste dochters naar beneden voor het ontbijt. Hun vaste ritueel is om hierbij even tv te kijken. Gelukkig stond de tv nog op de standaard en kon ik deze even naar hun toe draaien terwijl ze hun ontbijt aten. Beide waren even verbaasd maar nog niet heel enthousiast. Iets wat op mijn wensenlijst stond om in 4K te kunnen kijken is de miniserie Our Planet op Netflix. Dit kun je in verschillende beeldmodi bekijken, waaronder HDR Persoonlijk, HDR Intens, Dolby Vision Helder en Dolby Vision donker. Samen met de jongste dochter hebben we de eerste aflevering wat later op de ochtend gekeken. Elyza (2 jaar) werd enthousiast en begon alle dieren op te noemen en aan te wijzen die voorbijkwamen. Het was zo scherp en natuurlijk dat het bijna echt was. Het was pas echt raak toen ik Baby Shark op Youtube opzette. Na dat moment wilde ze voortaan op de tv Youtube kijken in plaats van telefoon. Nadya kwam ’s middags thuis van school en wilde toch wel even kijken hoe een filmpje eruitzag op de nieuwe tv. Ook daarna was het nieuwe beeld door haar goedgekeurd. Gewoon televisie wordt niet zoveel bij ons thuis gekeken. Af en toe dat we het opzette zien de HD-kanalen er prima en strak uit. Je kan het beeld in stellen zoals jij dat aangenaam vindt. Wij hebben het voornamelijk op de persoonlijke modus gezet. Bij HD-films op Netflix staat hij in de filmmodus en bij 4k films hebben we dit op Dolby Vision Helder staan, voor de beste beeldkwaliteit. Wat ik jammer vind, is dat je de beeldmodus snel wilt kunnen instellen en hier helaas geen knop voor op de afstandsbediening is. Eveneens voor het geluid zover ik weet.

Advertentie

Geluidskwaliteit

Het geluid van de televisie is super! Van tevoren had we er geen verwachtingen van. We gingen ervan uit dat bij een platte tv een plat geluid hoort. Maar het geluid is echt goed. Het is duidelijk, helder en geeft een goede bass indien nodig. Films kijken is zeer aangenaam. Want ook hier kun je weer selecteren wat voor geluidsmodus hij moet weergeven. Toch staat het geluid voornamelijk op de optie Film, ongeacht of het nou een serie of film is. Dit klinkt wat voller van geluid en ervaart iedereen als het prettigst. Om Spotify te luisteren selecteren we soms de muziek modus en soms de film modus. Er zit ook de functie Dolby Atmos op die we in de toekomst nog hopen te kunnen testen met een passend geluidssysteem.

Smart tv

Schakelen tussen Apps is makkelijk. Er zit een “home-knop” op de afstandsbediening waarmee je terugschakelt naar het Android TV smart tv-platform. Daar staan verschillende apps die je kunt instellen als favoriet en per app worden er een aantal suggesties gegeven om te bekijken. Nadya weet precies hoe ze moet schakelen van Netflix naar Youtube en terug naar kabel tv. Bij Elyza hebben we getest of de microfoon op de afstandsbediening haar kan verstaan. Als ze Baby Shark zegt wordt dit voorgesteld om af te spelen. Vooral bij het zoeken van titels is het sneller om Google Assistent te gebruiken dan de titel per letter te moeten selecteren. Het enige nadeel is als het spraaksysteem je echt niet weet te verstaan moet je het alsnog typen en dan was een Qwerty toetsenbord handig geweest. Naast de standaard apps hebben we wat extra apps gedownload waarvan we gebruik wilde maken. Zoals Spotify voor muziek, Pathé Thuis voor de nieuwste films en app die het weer weergeeft just for fun. Wat we wel fijn vinden is de ingebouwde Chromecast. Hiermee kan je video’s van je telefoon over laten schakelen naar de telefoon. Handig als de kleine de telefoon wilt gebruiken, maar jij die ook nodig hebt. De kinderen kunnen dan gewoon doorkijken terwijl jij gewoon je telefoon ongestoord kan gebruiken. Het casten werkt supersnel! Je moet wel met je telefoon met het thuisnetwerk verbonden zijn.

Ambilight

Om terug te komen op waarom we deze tv wilde testen was dat vooral om Ambilight te ervaren. Overdag voegt het niet heel veel toe en ook bij kabel tv kijken is het niet heel interessant. Maar ’s avonds bij films neemt het je helemaal mee in de film. We hebben verschillende films gekeken, van de Smurfen 2 voor de kinderen tot onder andere Aquaman, Jurrasic World en nog een aantal andere films. Het is voor ons zeker een toegevoegde waarde dat het erop zit. Familie en vrienden die langs kwamen om het te bekijken gaven ook toe dat het echt gaaf is en je een bioscoopeffect creëert. Je kan selecteren hoe fel Ambilight moet zijn en in welke modus je het wenst. Hier zit een speciale knop voor op de afstandsbediening waarmee je in een menuutje met opties komt. Wij vinden het niet storend als het bereik van het licht op z’n wijdst staat in de modus levendig. Daarnaast kun je selecteren of de Ambilight het beeld of geluid moet volgen. Bij feestjes is het dus leuk om muziek erop aan te sluiten en zo extra sfeer in huis te creëren.

Conclusie

Voor ons gezin is de Philips Performance Serie PUS7304-televisie absoluut The One to Watch! Het beeld, het geluid, de Ambilight en de smartfuncties zijn top. Wij zitten nu vaker met z’n allen gezellig voor de tv om een leuke film te kijken. De tv op de slaapkamer wordt ook nauwelijks meer gebruikt. Alles is te doen in de woonkamer. Eigenlijk het enige wat we aangepast zouden willen zien is het gebruiksgemak van de afstandsbediening. Af en toe wil je het geluid aanpassen, de beeldmodus veranderen of Ambilight wat bijstellen. Elke keer moet je hiervoor in een menu ingaan. Het was misschien handiger geweest als je hiervoor knoppen had waar je door herhaaldelijk de knop in te drukken verandert van opties zonder een half beeld of volledig beeld te verliezen tijdens het kijken. Maar dat vergeet je alweer snel als je geniet van de tv! Het gehele gezin vindt dit een absolute aanrader!