Panasonic TX-55FZW804 thuistest: familie Mannessen (gezin 3)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Panasonic. Wat vinden zij van de TX-55FZW804 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium oled tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie Mannessen.

Introductie

Als laatste van de drie gezinnen mogen wij deze Oled-FZW804 van Panasonic uitvoerig testen. Ons gezin bestaat uit drie personen. Mijn naam is Hans – 52 jaar –  en ik houd van een goede film in de beste kwaliteit. Mijn vrouw Yvonne 48 jaar, houdt van series op Netflix en Videoland en tenslotte onze zoon Luca 16 jaar, de gamer en Netflixer/Youtuber. Wij zijn nieuwsgierig naar het beeld van een oled tv thuis. Hoe ziet dat eruit met onze Ziggo horizon box, de UHD Blu-ray speler de Nvidia 4K mediaspeler en de Playstation 4? Oled wordt steeds betaalbaarder, dus kunnen we de overstap wagen? Hebben bezitters van een Oled een meerwaarde ten opzichte van de led lcd-kijkers? Ik heb meerdere lcd led-tv’s gehad van edge-led tot full led, van ips naar va-panelen. Van een paar dimzones tot wel 512 zones, elk met weer zijn eigen voor- en nadelen. Ik ben benieuwd wat de oled mij gaat brengen en dan vooral tv kijken zonder backlight.

Algemene indruk

Gelijk uit de doos, de standaard eronder en stekker in het stopcontact. Dat is niet al te moeilijk. Je monteert een gedeelte van de voet aan de tv en zet de standaard in elkaar. Dan zet je de standaard eerst op de plek waar de tv moet komen, vervolgens pak je de tv en schuif deze over de standaard. Vastschroeven en klaar. De tv is met zijn 55-inch nog net door één persoon te plaatsen. Zo in de doos lijkt deze niet zwaar. Het scherm is dun maar als je de tv eruit tilt is het net te doen, er komt nog best wel een gewicht mee. Dan blijkt waar dit vandaan komt; alle elektronische delen is bij dit toestel naar beneden geplaatst. Halverwege het scherm is de tv breder en daar ligt ook het zwaartepunt. De tv staat en het kan beginnen.

De stroomkabel is lekker lang maar bij het aansluiten van de HDMI-kabels constateerde ik wel een heel klein minpuntje. Je krijgt bij deze tv 4 HDMI-aansluitingen (2.2). Dat is mooi, maar bij mijn eigen tv zijn deze naar opzij en naar onderen. De oled-tv heeft ze naar opzij en naar achteren. Wil ik deze tv aan de wand monteren dan zal ik toch nieuwe (haakse) HDMI-kabels moeten aanschaffen. Geen wereldprobleem maar toch om even rekening mee te houden.

Vanuit de doos eerst het instellingen menu doorlopen, van tv staat ‘thuis’ en niet in de winkel tot aan de taal. Vervolgens kun je de tuners die in de tv zijn ingebouwd instellen, voor bijvoorbeeld satellietontvanger (DVB-S), DVB-C (kabel tv), DVB-T (Digitenne) etc. Totaal 6 tuners. Dus grote kans dat er wel ergens beeld uitkomt. Wij sluiten de tv aan op een horizon box, helaas nog zonder 4K. Wat je zeker moet doen is de tv rechtstreeks aansluiten op de ‘Kabel’ met de coax naar de DVB-C-aansluiting op het toestel. In geval van storing met je box kun je dan nog wel via de DVB-C-tuner naar standaard digitale televisie kijken.

Oh wat ben ik nu benieuwd! Wij hebben al diverse lcd led-tv’s gehad maar nog geen oled. De prijs die je voor zo’n toestel moest betalen kon ik niet verantwoorden tegenover mijn gezin. Maar afgelopen en komend jaar komen de 55-inch oled tv’s voor een leuke prijs op de markt. Zo ook deze FZW804 van Panasonic. In de winkel blinkt zo’n tv uit met zijn kleuren, zijn diepte en natuurlijk het perfecte zwart. Maar een tv in de winkel wordt natuurlijk gevoed met een perfect plaatje.

Beeldkwaliteit

Na het standaardmenu doorlopen te hebben zijn we nu aangekomen bij de ‘beeldinstellingen’ in het menu ‘Beeld’. Natuurlijk te veel keuze, zoveel mensen zoveel smaken. Sommigen mensen hebben de instellingen zo staan dat ze beter eerst naar de opticien kunnen gaan alvorens ze de tv af gaan stemmen op hun gezichtsvermogen. Ik wil maar zeggen iedereen kijkt anders naar zijn tv. Wat de één te flets, te rood, te scherp vindt kijkt een ander er met veel plezier naar. Doorloop de verschillende beeldinstellingen en kies je voorkeur uit. Je kunt daarna nog in menu ‘Beeld’ je instelling perfectioneren. Een beetje meer donker of licht, beetje schepte erbij of eraf, wat je maar wilt.

Vaak zijn de instellingen met Cinema en alle varianten erop zoals THX, true of Brightroom grofweg de beste opties. Als je helemaal los wil gaan kun je bij de professionele instelling alles naar je wens afstemmen maar dan moet je wel weten wat je aan het doen bent. Doorloop deze beeldinstelling en kies je favoriet.

Om nu elke keer het menu in moeten duiken voor je favoriete instelling voor overdag/avond en sport heeft deze tv een handige knop op de afstandsbediening; de ‘Picture’-knop’. Hiermee kun je bijvoorbeeld drie of meer favoriete beeldinstellingen selecteren en oproepen, ook handig als je nog twijfelt tussen twee. Via het normale menu namelijk belemmert het pop-up-scherm het beeld waarnaar je kijkt.

Zo uit de doos aangesloten; mijn mond valt gelijk open van verbazing, wat een mooi plaatje. Wat een contrast. Het zwart is echt zwart waardoor het beeld mooier, scherper en dieper is. Het totaalplaatje is echt anders en beter dan op een lcd led tv.

SD / HD Lineaire TV

Wat ik al verwachtte zijn de instellingen met de ‘Cinema’ varianten zo uit de doos goed. Overdag twijfel ik tussen beeldinstelling Cinema en THX Bright Room.

Ik kies in eerste instantie voor Cinema. Bij deze stand zie ik wel dat Intelligent Frame Creation vrij hoog staat, de tijd zal leren of dit voor mij te hinderlijk is, je houdt ervan of je haat het. Deze stand zorgt op mijn led lcd-tv voor ‘soap opera effect’ en beeldfouten bij snelle beweging. Twee nieuwe instellingen ken ik niet van Panasonic; sport en spel.

Bij het instellen van het geluid is er genoeg keuze om het naar je eigen smaak aan te passen, zelfs bij het kijken naar een voetbalwedstrijd heb je de keuze van stadiongeluid, het is maar dat je het weet. Ik heb gekozen voor de stand muziek, maar de tv staat nu op de voet. Aan de muur zal de keuze misschien anders zijn, maar er is keuze genoeg. Welke instelling je ook kiest je kunt het ook nog bijstellen met Surround of een beetje meer Bass, etc.

HDR

Hier komt de oled tv helemaal tot zijn recht; het beeld is nu echt perfect. Een heldere maan in het donker, wat een plaatje is dat. Zonlicht wat door een raam naar binnen schijnt, hoe mooi is dat.

DVD/Blu-ray/UHD-Blu-ray

Bij elke bron wordt een mooi plaatje neergezet. Het mooiste zijn de 4K schijfjes. Zelfs mijn oude Dvd’s zijn weer de moeite waard om naar te kijken; de upscaling wordt perfect uitgevoerd. De hinderlijke beeldfouten die ik gewend ben bij lcd led zie ik bij deze oled niet. Ik denk dat merendeel te maken heeft met de backlight-verlichting en gelukkig heeft een oled dit niet. De schermuniformiteit is perfect, geen banding. Een top tv dus.

Smart-tv

Het smart tv-gedeelte is zoals wij van Panasonic gewend zijn; duidelijk en to the point. Firefox OS is lekker simpel, maar voor alleen de streamingdiensten goed genoeg. De belangrijkste Nederlandse apps zijn aanwezig. Je kunt ze selecteren en onder de ‘Home’ knop vastleggen zodat jouw favoriete apps bij elkaar staan. Van twee kun je er zelfs een eigen knop aan toewijzen en dan de app met één druk gelijk starten. Netflix ligt al vast onder zijn eigen knop en onder die van ‘My App’ kun je er nog één kiezen.

Het smartgedeelte kun je lekker soepel doorlopen en zonder dat je hoeft te wachten tot een app geladen is. Alle denkbare functies zitten op dit toestel. Voor mijn vrouw is deze tv meer dan genoeg smartproof. Van Swipe van mobiel naar tv tot Share en zelfs je bluetooth speakers kun je erop aansluiten. Commando’s geven door middel van voice, ingebouwde mediaspeler, etc. Er is zelfs een Android app op je mobiel beschikbaar om de tv te kunnen bedienen en te kalibreren.

Voor smart tv gebruikt mijn vrouw altijd de Nvidia Shield. Hierop zitten ook al haar favoriete apps en is lekker snel. Ook de Oled FZW804 weet van het beeld van deze speler een mooi plaatje neer te zetten. Door Panasonic’s Viera Link weten alle aangesloten apparaten goed met elkaar te communiceren. Alles is te bedienen met de afstandsbediening van de tv.

De streamingsdiensten worden mooi in de huiskamer getoond. De tv heb ik bedraad verbonden met internet. Zo is de verbinding snel en stabiel. De instellingen, ‘Ruisreductie en ‘MPEG remasteren’ zijn wel ingeschakeld. Voor mijn gevoel kan Netflix dit wel gebruiken.

Gaming / Sport

Vervolgens gaan we voetbal kijken op deze Panasonic oled tv. We proberen gelijk de beeldinstelling ‘sport’ uit. Deze instelling is voor mij tè. De helderheid en het contrast staat in deze instelling voluit en ifc staat op maximum. Kleuren worden maximaal geremastered. Rood is Vuurrood en het gras is knalgroen. Kleurwarmte staat op z’n koudste stand. De geluidsinstelling gaat naar stadion Surround. Persoonlijk is het niet mijn voorkeur. Ook hier weer smaken verschillen, zo vindt mijn zoon de sportinstelling wel fijn maar dan moet de instelling kleur van 60 naar 40. Dan kies ik liever THX Brightroom met ifc op minimum.

Ik kan mij wel voorstellen dat als je met een paar man gezellig op een zomerdag voetbal kijkt dat het na een paar biertjes het niet allemaal meer zo scherp en helder is. Dan is zo’n instelling als ‘Sport’ reuze handig. Het beeld is perfect bij het sport kijken of het gamen. Als het beeld van links naar rechts gaat of andersom (panning) of van boven naar beneden zie ik geen beeldfouten (banding of onscherpte), wat wel voorkomt bij lcd led-tv’s.

Bij het gamen heeft mijn zoon zowel met de Playstation 4 als de Nvidia Shield gespeeld, beiden met een draadloze controller. Red Redemption 2 werd natuurlijk als eerste uitgeprobeerd. De reactiesnelheid is goed. In de normale modus merk je wel wat van de traagheid maar volgens mijn zoon was het te bespelen. Zodra de Gamemodus erop werd gezet merkte hij duidelijk verschil. Alles verliep nu veel soepeler. Alleen zowel in de Game- als in de Sport modus werden een aantal instelling automatisch zo ingezet dat het ‘Too Much’ was. Te veel kleuren, te helder. Door een paar instellingen zo te temperen was het naar ieders smaak in te richten. Ook de Nvidia Shield werd ingezet als game-console. Ook hier hetzelfde in de normale modus is het te bespelen en in de game modus liep alles veel soepeler. Maar door de felle kleuren en het overbelichte scherm niet fijn. Maar ook in deze modus kun je de instellingen beter afstellen naar je eigen smaak.

Conclusie

Ik ben gelijk om; wat een beeld. Het contrast, het zwart, de kijkhoeken. Wat is dat perfect op deze Panasonic FZW804. Een film kijken is nog mooier. Ik besef nu wel dat tv kijken met een oled neigt naar groter beeld. Deze Panasonic FZW804 is er ook in 65-inch. Alle onvolkomenheden van led lcd zijn met deze oled tv weg.

Is er dan toch geen minpuntje? Jawel, maar dat is natuurlijk weer smaak en wat je belangrijk vindt. Ik heb liever een tv wat aan de achterkant mooi in één lijn is voor aan de muur. Voor mij hoeft het niet zo dun mogelijk. Deze tv met zijn dunne bovenkant en zijn dikkere onderkant vind ik aan de muur niet zo mooi. De tv is aan de onderkant tegen de muur en halverwege van de muur af. Ook is de vraag of mijn rechte HDMI-kabels nog wel passen als de tv aan de wand gemonteerd wordt. Heel soms is daarnaast het zwart te zwart en mis ik detail. Bijvoorbeeld iemand met zwart haar of een zwarte blouse. Wat ik ook probeer met de instellingen ik krijg niet het detail te zien. Doordat Panasonic tv’s de mogelijkheid hebben om dieper in de instellingen de tv nog beter te kunnen afstemmen zal ik het zwart op den duur ook wel nog gedetailleerder kunnen krijgen.