Panasonic GXW804 en DP-UB424: familie de Ruiter (gezin 2)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd tv en UHD Blu-rayspeler van Panasonic. Wat vinden zij van de GXW804 lcd led tv en DP-UB424 Ultra HD Blu-rayspeler? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie de Ruiter.

Introductie

Wij, Anton & Clara en neef Klaas-Jan, die om het weekend bij ons logeert, zijn één van de drie gezinnen die geselecteerd zijn om deze nieuwe Panasonic producten te testen. We hadden ons opgegeven omdat we graag de nieuwste Panasonic TX-40GXW804 TV wilden vergelijken met onze eigen Panasonic TX-40DX730 TV, die we 3 jaar geleden gekocht hebben. Aangezien we zelf en samen met Klaas-Jan veel films op DVD en (UHD) Blu-ray kijken met onze Panasonic DMP-UB900 UHD Blu-ray speler, waren we ook benieuwd naar de nieuwste Panasonic DB-UB424 UHD Blu-ray speler. Naast films kijken is Klaas-Jan ook een groot fan van de Efteling, dus verheugd hij zich al om deze zomer samen met ons het park te bezoeken.

Algemene indruk TV

De montage van de voet onder de TV was reuze eenvoudig met de heldere meegeleverde instructie. Wat direct opviel was dat de nieuwe TV ongeveer 2 cm achterover helt, terwijl onze huidige TV rechtop staat. Dit is erg handig als de TV op een laag meubel staat, maar minder gewenst als de TV, zoals bij ons, hoger staat. Onze tip aan Panasonic is om de stand van de TV variabel, of met twee of drie keuze te leveren.

De installatie verliep soepel en snel met een paar voor de hand liggende keuzes, die voorzien zijn van voldoende informatie op het scherm. Aangezien wij TV kijken via de Horizon box van Ziggo, hoefden we geen zenders te installeren. Ook het aansluiten op het internet ging allemaal automatisch, waarna de nieuwste software versie 3.612 werd geïnstalleerd.

Advertentie

Onze eigen TV lijkt qua uiterlijk meer op de GXW904 dan de GXW804. Voor ons is de GXW904 geen optie, omdat deze begint bij 43 inch en wij in onze kast ruimte hebben voor maximaal 40 inch. De bezels en voeten van zowel de GXW904 en onze eigen TV zijn licht gekeurd metaal en bij de GXW804 zijn deze zwart. In een huiskamer oogt deze metalen afwerking sjiek, maar bij ons waar de TV in een kast staat geven we de voorkeur aan zwart van de GXW804, want dat valt weg bij films kijken in het donker. Elke voordeel heeft ook zijn nadeel, op zwart zie je wel al het stof liggen.

Wanneer wij via Ziggo een TV programma bekijken dan doen we dat met het geluid van de TV zelf, want het geluid van de TV is prima. Alleen als we films kijken laten we het geluid afspelen via onze Harman Kardon 5.1 versterker en JBL luidsprekers om een beter en intenser geluidsbeleving te hebben. Een uitbreiding van de GXW804 ten opzichte van de DX730 is bluetooth, waardoor ik mijn draadloze Google Pixel Buds oortjes heel eenvoudig kan koppelen aan de TV.

Beeldkwaliteit TV

Helaas had ons demomodel enkele dode pixels middenboven in het beeld, waardoor het soms leek of er een vuiltje op het scherm zat. We gaan er vanuit dat wanneer dit een gekocht exemplaar zou zijn geweest, Panasonic deze onder garantie zou hebben omgeruild.

Wat opviel was dat het beeld van de GXW804 behalve aan de onderkant een paar millimeters vanaf de bezels stopt in tegenstelling tot de DX730. Daarom is het scherm van de GXW804 ook 6 millimeters breder dan de DX730. Het positieve effect is dat de GXW804 hierdoor minder tot geen last heeft van een soort schaduwrand en volledige lichtsterkte heeft tot de rand van het beeld.

We hadden gehoopt dat de GXW804 en grotere kijkhoek zou hebben dan de DX730, die blijkt echter net zo slecht te zijn. Wij zien op een afstand van 2,5 meter van het scherm, bij meer dan 1 meter uit het midden, dat de kleuren bleker beginnen te worden, dus dat is een kijkhoek van maar 66°. Als je samen op de bank recht voor de TV zit is er niets aan de hand, maar zit je in een stoel meer naar de zijkant, dan mis je diepte in de kleuren.

De lichtintensiteit van de GXW804 lijkt iets hoger dan die van de DX730, wanneer beiden in de standaard normaal modus staan, dit is op de foto minder goed zichtbaar. Daar wij het meest films kijken met weinig tot geen (dag)licht, gebruiken we de beeldmodus True Cinema, waarvan voor ons de kleuren heel acceptabel zijn. Vervolgens kan je deze via extra submenu’s volledig professioneel afstellen. Om dit echt goed te kunnen doen heb je daarvoor dan wel kalibratie hard- en software nodig. Voor sommige oled TV’s heeft Panasonic dit ingebouwd in de TV en haar Remote App, maar die werkt niet voor deze LCD TV’s.

Smart-tv

We hebben de TV geregistreerd via de Smart Speaker Settings app op de TV en daarna in de Google Home app op een smartphone de Panasonic TV gekoppeld aan de ruimte waar de TV en een Google Home mini staat. Vervolgens kunnen we na het zeggen van “OK Google”, de TV aan- en uitzetten, het geluid harder of zachter of op een bepaalde waarde zetten en omzetten van HDMI1 naar b.v. HDMI2. Dit lukt, alleen wel met een grote vertraging.

De My Home Screen 4.0 is uitgebreider qua mogelijkheden dan versie 2.0 op de DX730 en werkt infinitief, overzichtelijker en er is veel meer te configureren. In de diverse apps kan je op tekst zoeken naar films of informatie. Alleen het tikken van letters via de afstandsbediening op het scherm is erg omslachtig. Om makkelijker teksten te kunnen tikken hebben we een Logitech draadloos toetsenbord K400 plus gekoppeld en dat werk super. Overigens gebruiken we de meegeleverde afstandsbediening(en) niet. In plaats daarvan hebben wij de Logitech Harmony Ultimate, een universele afstandsbediening, waarmee je met één druk kan switchen tussen b.v. TV kijken en Blu-ray kijken over de boxen en dan worden alle apparaten automatisch in- of uitgeschakeld en correct ingesteld.

Gaming / Sport

Geen van ons is een gamer, we hebben dus geen Playstation, Xbox of Nintendo. Wel kijken we sport op de TV, voornamelijk de wedstrijden van Landstede Basketbal, waarvan familielid Herman de coach is. Deze kijken we via Ziggo Sport of als livestreams op Internet of YouTube. Om vloeiende en toch scherpe beelden te houden kijken we deze in de beeldmodus sport, waarbij de Intelligent Frame Creation op Maximaal en Scherpe Bewegingen aan staat.

DP-UB424 UHD Blu-rayspeler

Wij misten in de doos van de UB424 UHD Blu-ray speler een meegeleverde HDMI-kabel. Deze werd wel meegeleverd bij de UP900. Aanzien Panasonic er bij deze demoset geen had meegeleverd en wij er geen over hadden, hebben we een RU Connected platte HDMI v2 besteld. Een perfecte HDMI kabel voor 4K @ 60 Hz met 4:4:4 en HDR, high speed met ARC & CEC, volledig compatible met alle HDMI 2.0a en HDMI 2.0b functies.

Advertentie

De UHD Blu-ray speler past helaas niet tussen de voet en het beeldscherm van de TV, dat had wel een voor de hand liggende plaats kunnen zijn geweest.

De installatie was reuze simpel, eerst de eenvoudige start en daarna de netwerk setup. Vervolgens de nieuwste firmware 1.55 geïnstalleerd. In tegenstelling tot de TV is de Blu-ray speler niet te koppelen in de Google Home app, maar is deze wel via Google Assistent te benaderen in momenteel alleen Engels en Duits. Hiervoor is er op de speler geen app, zoals op de TV en staat de installatie maar deels in gebruiksaanwijzing beschreven. Gelukkig staat het wel beschreven op de Panasonic support website. Om de Blu-ray speler een commando zoals play, pause, stop, skip, etc. te laten uitvoeren, dient na “OK Google” eerst te zeggen “Talk to Panasonic Blu-ray” en pas nadat je welkom bent geheten, kan je het commando zeggen. Dit alles maakt het wel een stuk lastiger in het gebruik.

De bouwkwaliteit van de UB424 is beduidend minder dan die van de UB900. Meer plastic, geen display en het loopwerk maakt meer lawaai. Desondanks op beeldkwaliteit doet de UB424 niets ten onder aan de UB900. Aangezien we inmiddels zelf ook een GXW804 hadden aangeschaft, waren we in staat om een paar films, waarvan we meerdere versies hadden, naast elkaar op twee dezelfde TV’s te vergelijken. Bij de twee Blu-ray discs van Mission Impossible Fallout konden wij geen verschil zien. Bij Murder on the Orient Express, een echte 4K film, hebben we ook naast elkaar bekeken. Eerst de Full HD Blu-ray in de UB424 en de UHD Blu-ray in de UB900 en daarna andersom. De upscaling van de Full HD is zo goed dat je grotendeels van de film nauwelijks tot geen verschil ziet op normale kijkafstand. Pas als je met je neus op de TV kijkt, dan zie je dat zaken op de achtergrond van het beeld bij de UHD versie iets meer detail hebben dan bij de Full HD versie. Van TOPGUN hadden we zowel een DVD als Blu-ray en tussen deze beide versies is duidelijk Blu-ray vele malen scherper en mooier.

Conclusie

Wij zijn tevreden over de verbeteringen en pluspunten van de GXW804 en hebben inmiddels onze DX730 verkocht en een GXW804 aangeschaft. Het is de meest volwaardige 40 inch UHD TV die in onze kast van 90 cm breed past. Als je op zoek bent naar een alleskunner met een kleine afmeting dan is de GXW804 een echte aanrader.

Ondanks dat we tevreden zijn over de beeldkwaliteit van de UB424, blijven we bij onze UB900, vooral om de betere bouwkwaliteit en de aanwezigheid van een display. Desondanks zouden we de UB424 anderen die op zoek zijn naar een relatief goedkope UHD Blu-ray speler dit apparaat best aanraden.