Laatste fabrikant stopt met productie VHS-videorecorders

21 juli 2016 1 Minuut 1 Reacties
VHS Funai

Lang nadat alle andere fabrikanten er al mee waren gestopt, is nu ook de allerlaatste ermee gekapt: de productie van VHS-videorecorders.

Funai, een hier totaal onbekend merk, heeft de productie van het ooit mega-populaire platform definitief aan de wilgen gehangen.

Funai kapt ermee

Eind deze maand is het zo ver: dan trekt Funai de stekker eruit en zal de allerlaatste VHS-recorder van de lopende band rollen. Het Japanse bedrijf wilde er eigenlijk niet mee stoppen, maar zag zich er volgens eigen zeggen wel toe gedwongen omdat er nauwelijks meer componenten waren te krijgen bij toeleveranciers.

VHS van JVC

VHS werd in 1976 op de markt gebracht door JVC. De videobanden met dit formaat en de bijbehorende recorders moesten in het begin opboksen tegen concurrentie van een ander formaat, zoals Betamax van Sony en Video 2000 van Philips. Een formaatoorlog tussen deze drie platforms werd uiteindelijk in het voordeel van JVC en VHS beslecht.

Advertentie

DVD

Nadat in 1995 door Sony en Philips – oh zoete wraak – de  dvd op de markt werd gebracht, luidde dat het eind van het VHS-tijdperk in. Gaandeweg werden steeds meer films op dvd uitgebracht en nadat er ook beschrijfbare dvd’s kwamen en dvd-recorders, was het rond 2005 afgelopen met VHS. De grote filmmaatschappijen stapten allemaal over op dvd en VHS had grotendeels het nakijken.

Bye bye, VHS-recorders…

Nu staakt Funai als allerlaatste fabrikant de VHS-productie. De fabrikant meldde dat er nog altijd 750.000 videorecorders in de hele wereld werden verkocht, maar aan wie eigenlijk, is een goed bewaard geheim.

Reacties (1)