Blu-ray capaciteit naar 128GB

06 april 2010 1 Minuut 0 Reacties
blu-ray-logo

De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft een nieuwe soort Blu-ray disc gepresenteerd. Deze nieuwe disc werkt met hetzelfde principe als de Blu-ray discs die we nu al kennen, maar het een grotere opslag capaciteit van 128GB, wat een flinke verbetering is ten opzichte van de oude capaciteit van 50GB.

De nieuwe disc heeft als naam de BDXL meegekregen. Deze nieuwe standaard maakt gebruik van vier lagen voor data. Oudere discs maken gebruik van maar twee lagen. De nieuwe discs kunnen met een speciale brander beschreven worden. Rewriteable Blu-ray discs kunnen iets minder kwijt; ‘maar’ 100 GB.

Voor nu is het puur de introductie van de standaard. Het is nog niet duidelijk wanneer de introductie op de markt ook daadwerkelijk plaats zal vinden en of de prijzen van Blu-ray discs door deze ontwikkeling zullen veranderen. Wel zal deze nieuwe standaard eerst op industrieel gebied gebruikt worden en wanneer het gebruik van Blu-ray discs voor recording in de consumenten markt gegroeid is zal ook de consument te maken krijgen met DBXL discs.

Ook heeft de BDA een Intra-Hybrid Blu-ray Disc (IH-BD) geïntroduceerd. Deze disc bevat een alleen te lezen laag en een te beschrijven laag en zal vooral in de spellen markt gebruikt gaan worden. Het nadeel van deze schijfjes is dat ze niet op onze huidige Blu-ray spelers afgespeeld kunnen worden. We wachten dus af wat we nu weer mogen vervangen..

Reacties (0)