Blu-ray 3D specificatie afgerond, PS3 3D-Ready!

17 december 2009 1 Minuut 0 Reacties
bluray3dlogo

De BDA (Blu-ray Disc Association) heeft de afgeronde Blu-ray 3D specificatie aangekondigd, waarmee de nieuwe standaard voor 3D hardware geboren is. Volgend jaar zullen we dus veel nieuwe 3D producten gaan zien die hiervan gebruik maken.

De 3D specificatie maakt het mogelijk om Full HD 1080p resolutie naar elk oog te sturen (door middel van onder andere wissel projectie), werkt met alle soorten 3D displays (LCD, LED, Plasma, etc.), en bevestigt dat alle nieuwe 3D Blu-ray discs ook in 2D afgespeeld moeten kunnen worden op de ‘oudere’ (eigenlijk huidige) Blu-ray spelers. Alle soorten en manieren om 3D te projecteren op een plasma, LCD of LED TV worden dus ondersteund, zowel met als zonder bril en zowel de polarisatie techniek als de wissel projectie techniek. Ook zeer interessant is dat Playstation 3 consoles al 3D-Ready zijn en geüpdate kunnen worden om 3D content af te spelen. Mocht je dus een PS3 hebben dan zit je voorlopig helemaal goed, mits je volgend jaar wel een 3D TV aanschaft met bijbehorende brillen.

De huidige 2D Blu-ray discs moeten volgens de standaard ook in de toekomstige 3D Blu-ray spelers gewoon afgespeeld kunnen worden. Kortom, je kunt alle soorten (2D en 3D) films in elke speler afspelen, al zul je in de huidige spelers geen 3D effect krijgen.

De nieuwe encoding techniek die voor 3D Blu-ray films gebruikt wordt maakt het ook mogelijk om geavanceerde grafische 3D features toe te voegen, grafische 3D navigatie menu’s te gebruiken en zelfs 3D ondertiteling weer te geven. De encoding techniek gebruikt maar 50% meer ruimte op de discs in vergelijking met 2D content, waardoor er ruimte overblijft voor 3D extra’s zoals hierboven omschreven.

Lees meer over 3D

Reacties (0)