Aantal verkochte Blu-ray films stijgt hard

15 november 2011 1 Minuut 0 Reacties
Blu-ray-films

Het aantal Blu-ray verkopen is dit jaar met 60 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 2010 gingen er anderhalf miljoen Blu-ray discs over de toonbank. Dit jaar zullen dat er ongeveer 2,4 miljoen zijn. Traditiegetrouw zijn november en december de topmaanden voor Blu-ray. De verwachting is dat Nederlanders in de laatste twee maanden van dit jaar zo’n half miljoen Blu-ray films aanschaffen voor eigen gebruik of om cadeau te geven.

Inmiddels beschikt 1 op de 6 huishoudens over een home cinema systeem met Blu-ray speler. Op Blu-ray zijn met name actiefilms en animatiefilms populair, twee genres waarmee de kwaliteit van Blu-ray vooral naar voren komt. Overigens kiest de Nederlander niet alleen voor films die net uit zijn. Ook films die al langer uit zijn worden steeds vaker verkocht. Meer dan de helft van de verkochte films op Blu-ray zijn zogenaamde catalogustitels, zoals The Hangover, Inglourious Basterds, Beauty & The Beast en Braveheart.

Blu-ray verbetert filmbeleving

Blu-ray geeft een entertainmentervaring die mensen meer bij films betrekt dan bij een DVD, blijkt uit neurologisch onderzoek. De onderzoekers van Mindlab International hebben de aandacht, emotie en betrokkenheid van mensen getest bij het kijken van films die op verschillende dragers voor home entertainment staan. Uit het onderzoek blijkt dat films op 3D Blu-ray disc het hoogste scoren op aandacht, emotie en betrokkenheid. 3D Blu-ray wordt op de voet gevolgd door de gewone Blu-ray disc. Mensen voelen zich het minst betrokken bij films op DVD.

3D Blu-ray

Ook de populariteit van 3D Blu-ray stijgt. Zo zal in december één op de twee verkochte Blu-ray spelers een 3D Blu-ray speler zijn. GfK Retail and Technology verwacht dat er dit jaar in Nederland circa 155.000 3D Blu-ray spelers worden verkocht. Na het succes van de films IMAX: Deep Sea, Tron Legacy, De Verschikkelijke Ikke en Rio op 3D Blu-ray, brengen de filmmaatschappijen in aanloop naar de feestdagen nieuwe 3D films uit.

Een overzicht van reeds gelanceerde 3D Blu-ray films en 3D Blu-ray films die de komende weken gelanceerd worden vind je op deze pagina.

Bron: Stichting Blu-ray Disc Promotie Benelux


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)