3DTV FAQ: Veroorzaakt 3D content kijken hoofdpijn?

21 juni 2012 2 Minuten 0 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag of het bekijken van 3D materiaal kan zorgen voor hoofdpijn.

3D is niet altijd even positief in het nieuws geweest. Er zijn verschillende organisaties en experts die geroepen hebben dat 3d slecht is voor je gezondheid en dat het niet geschikt is voor kinderen. Dat 3D slecht is voor de gezondheid bij normaal gebruik (zelfs 2 uur op een dag en wellicht drie keer per week) is absolute onzin. De nadelige effecten die mensen door het bekijken van 3D materiaal ondervinden gelden voor de korte termijn. Voorbeelden hiervan zijn vermoeide ogen en hoofdpijn.

Het bekijken van 3D materiaal kan dus wel degelijk voor hoofdpijn zorgen maar dit is niet iets wat iedereen ervaart. Vooral wanneer je langdurig naar 3D content kijkt kun je hoofdpijn krijgen aangezien er door je hersenen redelijk wat werk verricht moet worden. Toch is er een andere (wellicht belangrijkere) reden waardoor je hoofdpijn of vermoeide kunt krijgen en dat is slecht geproduceerde 3D content. Wanneer er door de makers niet voldoende nagedacht is over het 3D effect en de intensiteit ervan kan er bij lang kijken hoofdpijn optreden of kan een snelle camerabeweging zorgen voor disoriëntatie. Ook dit blijft persoonlijk; sommige mensen hebben er meer last van dan anderen.

Om hoofdpijn en vermoeide ogen tegen te gaan kun je een aantal maatregelen nemen. Zo kun je halverwege een film 10 minuten pauze nemen of je kunt de intensiteit van de 3D weergave in het menu van de TV verminderen. Daarbij is belangrijk dat je niet te dicht op een TV gaat zitten voor een optimaal 3D effect. Bij een 50 inch TV is het aan te raden niet dichterbij dan 1.8 meter te zitten. Daarbij werken content producenten en 3DTV fabrikanten aan een standaard (1, 2) om bij te productie van 3D content al te zorgen voor een comfortabele ervaring in de huiskamer, zonder hoofdpijn.

Om erachter te komen of je hoofdpijn van het bekijken van 3D content krijgt is het aan te raden eerst een 3d film in de bioscoop te kijken. Daarna is het in de meeste gevallen zo dat hoe meer 3D je kijkt, des te comfortabeler het effect voor je zal zijn.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)