3DTV FAQ: Kun je met een 3D TV alles in 3D bekijken?

06 augustus 2012 2 Minuten 4 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag of je alles in 3D kunt bekijken op een 3D TV.

Native 3D content

Op zich is dit een van de makkelijkere vragen maar toch zitten er een paar ‘maars’ aan het antwoord. Je kunt in principe alles op een 3D TV in 3D bekijken maar de kwaliteit hiervan is afhankelijk van waar het 3D materiaal vandaan komt, de bron. Vanzelfsprekend kun je op een 3D TV materiaal bekijken dat op een 3D Blu-ray disc staat. Hier heb je een 3D Blu-ray speler voor nodig maar eenmaal aangesloten kun je in de hoogst mogelijke kwaliteit van 3D materiaal genieten. Ook het weergeven van 3D materiaal dat uitgezonden wordt via diverse TV zenders, gestreamd kan worden via video on demand diensten, of gedownloade content gaat zonder problemen en levert daadwerkelijk een indrukwekkende 3D ervaring op.

2D naar 3D conversie

Het probleem is dat er nog maar weinig content weergegeven kan worden via hierboven genoemde bronnen en de vraag was natuurlijk of je alles in 3D kunt bekijken. Nog steeds is het antwoord ‘ja’ want de meeste 3D TV’s (90 procent van de modellen) beschikken namelijk over software die 2D materiaal realtime naar 3D kan omzetten. Dit is een functie die door de gebruiker aangezet moet worden en kan tijdens het kijken van alle soorten content gebruikt worden. De functie zorgt ervoor dat een van origine 2D content door de TV terwijl je kijkt in 3D omgezet wordt.

Toch zit er aan het gebruik van de 2D naar 3D conversie functie een groot nadeel. Het is namelijk gebaseerd op berekeningen die de TV maakt en niet op de intentie van de filmmaker. De conversie is dus zeker niet vrij van fouten, kan een rommelig 3D effect weergeven en kan zelfs verkeerde elementen in het beeld naar de voorgrond brengen zodat je een nogal vreemd 3D effect krijgt. Daarbij is het 3D effect vaak minder indrukwekkend dan bij native 3D content. Deze functie maakt dan wel van alle 2D content 3D content maar hierbij moet je rekening houden met het feit dat de kwaliteit nooit hetzelfde zal zijn als native 3D content. Dit is content die in 3D is opgenomen of door de filmmaker naar 3D is omgezet.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

donstil

donstil
06 augustus 2012 om 16:25

Misschien moet je de zinnen “Vanzelfsprekend kun je op een 3D TV materiaal bekijken dat op een 3D Blu-ray disc staat. Hier heb je een 3D Blu-ray speler voor nodig maar eenmaal aangesloten kun je in de hoogst mogelijke kwaliteit van 3D materiaal genieten” iets aanpassen.

Een 3D Blu-Ray disc werkt helaas op een hoop 3d-tv’s namelijk niet in de hoogst mogelijke kwaliteit omdat veel tv’s dit niet ondersteunen. Het zogenaamde FullHD-3D wordt namelijk niet ondersteund door de pasive 3d tv’s

Inloggen


06 augustus 2012 om 16:32

Dat is weer een heel ander verhaal, waar ik overigens ook een stukje over geschreven heb, maar heeft niet echt met dit te maken. Dat is een keuze die je maakt voordat je met deze vraag te maken krijgt. De verschillen tussen passief en actief 3D zijn al vaak besproken en hebben ook weer hun eigen voor- en tegenstanders.
Daarbij klopt het niet wat je zegt, want de passieve 3D TV’s ondersteunen wel degelijk Full HD 3D, ze spelen het immers gewoon af, maar de manier van weergave zorgt ervoor dat de resolutie gehalveerd (verminderd) wordt.

Inloggen
peterpan

peterpan
07 augustus 2012 om 20:17

Sky 3d heeft ook veel mooi content.

Inloggen
walterwill

walterwill
22 oktober 2012 om 11:50

prima uitleg, ik ga het erop wagen om de brillen te kopen. Ik houd je op de hoogte.

Inloggen