Review: Panasonic SC-HTB490 – indrukwekkende audiokwaliteit in dit segment

18 september 2021 8 Minuten 0 Reacties
panasonic-sc-htb490-foto-1

De compacte Panasonic SC-HTB490-soundbar heeft heel wat geluid in z'n mars, maar hoe zit dat met overige functionaliteiten?

Voor een prijs van 250 to 300 euro kun je de Panasonic SC-HTB490-soundbar in huis halen. Dit is een zeer compacte soundbar die je qua geluid zou kunnen verrassen. Echter, op gebied van functies en mogelijkheden blijft er heel wat te wensen over. De soundbar wordt geleverd met een draadloze subwoofer en een afstandsbediening. Er zitten geen kabels bij waarmee je hem aansluit op andere apparaten, zoals een televisie. Die moet je zelf dus kopen. Hoe bevalt de soundbar in praktijk, wat zijn de positieve en negatieve punten en kunnen we het apparaat aanbevelen?

Design en specificaties

De Panasonic SC-HTB490 is een 2.1-kanaals soundbar met een maximaal vermogen van 320 watt. In de soundbar zitten twee frontspeakers, die elk beschikken over 80 watt. De subwoofer heeft een vermogen van 160 watt. Er kan dus redelijk wat power uit het apparaat komen; over de audiokwaliteit gaan we het verderop in de review hebben. De full range-speakers in de soundbar hebben een formaat van 4,5 bij 12 centimeter, terwijl de woofer een kegelvormige unit heeft van 16 centimeter. Beide speakers worden draadloos aan elkaar gekoppeld.

Aanwezig op het gevaarte voor onder de televisie is bluetooth 4.2. Zo kun je bijvoorbeeld de tv via bluetooth verbinden en anders een smartphone, tablet of pc koppelen. In totaal kan de Panasonic SC-HTB490 acht apparaten onthouden, dus daarin heb je ruimte zat. Alleen audiocodec sbc wordt echter ondersteund. Achterop zitten drie poorten: een hdmi-arc-, usb- en optische poort. De soundbar heeft geen ethernetpoort en ook geen wifi, waardoor er dus ook geen ondersteuning is voor dingen als Google Chromecast, Apple AirPlay, Spotify Connect en dergelijke.

Zowel de soundbar als de subwoofer zijn strak afgewerkt met zwart kunststofmateriaal. De soundbar zelf is redelijk compact, waardoor het beste past bij televisies rond de 43-inch. Heb je een grote televisie, dan kan het geheel er een beetje lullig uitzien, maar dat verschilt waarschijnlijk per tv-opstelling (en dat is ook een kwestie van smaak). De gekozen vormgeving zorgt er in elk geval voor dat de producten prima opgaan in iemands woonkamerindeling en dat is precies wat je wil hebben. De installaties leiden niet af van de content die je ermee beluistert.

Installatie en gebruik

Omdat er geen verbinding met het internet gemaakt hoeft te worden, is het installeren zo gebeurd. Dat is voor sommige gebruikers – die gewoon op zoek zijn naar plug-and-play – een voordeel. Je moet nog wel even zelf de juiste kabel aanschaffen wanneer je hem aan je tv wil koppelen. Je kunt het via bluetooth proberen, maar de kans is groot dat audio en video dan niet helemaal synchroon lopen. Je stopt de stekkers in het stopcontact, doet de hdmi- of optische kabel in de soundbar en tv en zet alles: de tv en de audio-installatie doen verder de rest.

De meegeleverde afstandsbediening is niet zo heel groot, omdat de Panasonic SC-HTB490 gewoonweg niet zoveel functies heeft. Met een druk op de knop kun je de geluidsinstellingen aanpassen, van bron wisselen, bluetooth activeren en natuurlijk het geluid regelen. De remote ligt een beetje gek in de hand vanwege zijn formaat, maar het is niet iets waar je niet aan zou kunnen wennen. Sommige knoppen hebben dubbele functies, dat kan wel vervelend zijn. Want je twijfelt al heel snel welke functie nou precies geactiveerd is of wordt als je op de knop drukt.

De soundbar heeft namelijk geen display waarmee die informatie communiceert. In plaats daarvan moet je het doen met ledlampjes in verschillende kleuren. Ook moet je jezelf aanwennen sommige knoppen langer in te drukken om bepaalde functies te activeren. Op een gegeven moment weet je wel hoe alles werkt en welke kleurtjes voor welke functies staan, maar heel toegankelijk werkt het niet. Op dat soort momenten merk je echt met een budgettoestel te maken te hebben, en dat is eigenlijk zonde. Want qua audioprestaties stelt de soundbar niet teleur.

Audiokwaliteit

Indrukwekkend. Dat is het woord dat we gebruiken voor het omschrijven van de audiokwaliteit. In dit prijssegment kom je veel soundbars tegen die veel, maar dan ook veel slechter presteren. Een hol geluid, vlakke basweergave of slechte omgang met drukke scènes: we hebben het allemaal voorbij horen komen. Maar niet bij de Panasonic SC-HTB490. Nee, het geluid is niet perfect of brisant, maar wel heel krachtig en zeker kamervullend. Warme tonen voeren de overhand, waardoor basgeluiden en lagere tonen prettig de kamer ingestuurd worden.

Dat gezegd hebbende komen we wel al snel de limieten van het systeem tegen. De lage tonen kunnen bijvoorbeeld niet het volledige bereik van de lage stem van Jeffrey Wright als The Watcher in Marvel’s What If…?-serie weergeven. Je hoort dan duidelijk dat er een begrenzing op zit. Aan de andere kant halen de hogere tonen een hoog plafond, maar niet zonder hem aan te raken wanneer de maat vol is. Dat levert soms een afgemeten en schelle toon op hier en daar, maar daar merk je niet altijd wat van. Dit valt vooral op in de soundtrack van Persona 5.

Het is voor een deel zo dat de audiokwaliteit afhankelijk is van wat je er in de praktijk mee doet. Maar de standaard geluidsinstellingen kunnen er ook invloed op hebben. De stand voor muziek levert de beste audioprestaties af wanneer je naar muziek luistert. De audio is dan gebalanceerd en de verschillende lagen zijn goed hoorbaar. De stand voor film en sport vallen tegen, omdat een 2.1-systeem dan ineens diepte probeert aan te brengen die het niet kan simuleren. Het resultaat: stemmen die ver weg klinken en geluiden die daar overheen walsen.

Je kunt gelukkig het niveau van het basgeluid aanpassen, mocht je dat willen. Dat regel je heel snel via de knoppen op de afstandsbediening. Verder kun je de audioweergave niet handmatig aanpassen. De vraag is of dat erg is. Wanneer je een systeem als de Panasonic SC-HTB490 op het oog hebt, dan wil je het liefst een audiosysteem dat snel en simpel werkt en een goede audiokwaliteit heeft waar je zelf niets aan hoeft te doen. Je bent niet op zoek naar poespas, instellingen en functies waarvan je toch al weet dat je die niet gaat of wil gebruiken. En dat is oké.

Panasonic SC-HTB490 - conclusie

Nee, de Panasonic SC-HTB490 is niet voor iedereen. Daarvoor is het aantal functies en aansluitingen te beperkt. Ergens is dat zonde en jammer, aangezien de Panasonic SC-HTB510 – van twee jaar terug – zo goed in de smaak viel en veel functies heeft, die hier ontbreken. Ben je dus op zoek naar een betaalbare soundbar die wel wifi aan boord heeft, dan raden we nog steeds aan dat model ergens op de kop te tikken. De subwoofer van dat model heeft echt wel zo z’n kuren. Dat is zeker iets om rekening mee te houden in je keuze voor een goedkopere soundbar.

Ben je iemand die helemaal niets met wifi, internet of muziekstreamingdiensten heeft en wil je gewoon een puike soundbar voor een betaalbare prijs, dan is dit een kanshebbend model. Houd er rekening mee dat er geen scherm aanwezig is waarop je kunt aflezen hoe hoog het volume staat, bijvoorbeeld — dat kan een fijn gebruik nog in de weg zitten. Maar verder zit het simpele karakter van de soundbar niets in de weg. Het design is strak, de installatie is zo gepiept en de audiokwaliteit is indrukwekkend. En dat is heel wat binnen dit prijssegment.

7.5
panasonic-sc-htb496

Beoordeling
Panasonic SC-HTB490

Pluspunten
  • Audiokwaliteit
  • Design
  • Installatie
Minpunten
  • Afstandsbediening
  • Geen display
  • Geen internetopties

Beoordeling Panasonic SC-HTB490

Nee, de Panasonic SC-HTB490 is niet voor iedereen. Daarvoor is het aantal functies en aansluitingen te beperkt. Ergens is dat zonde en jammer, aangezien de Panasonic SC-HTB510 - van twee jaar terug - zo goed in de smaak viel en veel functies heeft, die hier ontbreken. Ben je dus op zoek naar een betaalbare soundbar die wel wifi aan boord heeft, dan raden we nog steeds aan dat model ergens op de kop te tikken. De subwoofer van dat model heeft echt wel zo z'n kuren. Dat is zeker iets om rekening mee te houden in je keuze voor een goedkopere soundbar.

Ben je iemand die helemaal niets met wifi, internet of muziekstreamingdiensten heeft en wil je gewoon een puike soundbar voor een betaalbare prijs, dan is dit een kanshebbend model. Houd er rekening mee dat er geen scherm aanwezig is waarop je kunt aflezen hoe hoog het volume staat, bijvoorbeeld -- dat kan een fijn gebruik nog in de weg zitten. Maar verder zit het simpele karakter van de soundbar niets in de weg. Het design is strak, de installatie is zo gepiept en de audiokwaliteit is indrukwekkend. En dat is heel wat binnen dit prijssegment.

Prijsvergelijker Panasonic SC-HTB490

Reacties (0)