Wishlist 2023 – vijf films om naar uit te kijken

31 december 2022 4 Minuten 0 Reacties
Killers of the Flower Moon

Welke langverwachte films staan momenteel ingepland voor een release in 2023? We zetten vijf titels op een rij…

Oppenheimer

Met de nucleaire dreiging weer op het hoogste niveau sinds de Koude Oorlog is de nieuwe film van Christopher Nolan plots bijna angstaanjagend actueel. Cillian Murphy (de Scarecrow in de drie Batman-films van Nolan) kruipt in de huid van Robert J. Oppenheimer, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot de ‘vader van de atoombom’. Krijgen we na het onnavolgbare Tenet met deze biopic een meer conventionele film van Nolan? Het budget van 100 miljoen dollar is in vergelijking vrij bescheiden, maar een non-lineaire vertelling lijkt bij Nolan zo goed als onvermijdelijk en wie weet hoe een duik in het brein van Oppenheimer (op de poster zien we hem alvast in een zee van explosies staan) er door zijn lens uit zal zien.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese maakte The Irishman bij Netflix, maar zijn volgende project zal exclusief te zien zijn bij concurrent Apple TV+, waar de regisseur ook nog eens een contract tekende om in de toekomst nog meer films en tv-series te ontwikkelen. Killers of the Flower Moon speelt zich af in de jaren twintig en vertelt het waargebeurde verhaal van de moorden op tientallen oorspronkelijke Amerikanen, nadat deze grond bleken te bezitten met enorme olievoorraden. Het drama markeert Scorsese’s zesde samenwerking met Leonardo DiCaprio en alweer zijn tiende samenwerking met Robert De Niro, hoewel hij nooit eerder beide acteurs in dezelfde film castte. Jesse Plemons speelt de FBI-agent die het onderzoek naar de moorden leidt.

Creed III

Aan het einde van Creed II liet Rocky Balboa (Sylvester Stallone) aan Donny Creed (Michael B. Jordan) weten dat het tijd voor hem is om op eigen benen te gaan staan: Stallone hing zijn bokshandschoenen aan de wilgen en zal niet te zien in het derde deel van de Rocky-spin-off. En ook de acteur die Creed speelt moet op eigen benen staan: de 35-jarige Jordan maakt met dit derde deel zijn debuut als regisseur. Kan de filmreeks zonder steunpilaar Stallone en met Jordan die een dubbele dienst draait nog steeds voor de titel gaan? Veel zal ook afhangen van de door Jonathan Majors (straks ook te zien als de grote nieuwe bad guy in de Marvel-films) gespeelde tegenstander: een oude jeugdvriend van Creed die jarenlang in de gevangenis zat.

The Fabelmans

Jarenlang werd Steven Spielberg door generatiegenoten aangespoord om meer persoonlijke verhalen te vertellen en persoonlijker dan The Fabelmans zal het waarschijnlijk niet worden. Het coming-of-age-drama draait om Sammy Fabelman, die opgroeit in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog en via de magie van film ontsnapt aan de realiteit van alledag. Sammy is uiteraard gebaseerd op Spielberg zelf, maar de film is volgens hem eveneens een eerbetoon aan de rest van zijn familie (Michelle Williams en Paul Dano spelen zijn ouders) en de grote invloed die zij hadden op zijn jeugd. En hoewel deze ultieme terugblik op zijn leven klinkt als een zwanenzang, liet Spielberg weten dat het zeker nog niet de laatste film op zijn cv zal zijn.

Indiana Jones 5

Kingdom of the Crystal Skull liet bij veel fans een zure smaak achter en niemand zat dan ook meer echt te wachten op nog een vijfde Indiana Jones-film. Toen Steven Spielberg besloot om ook de regie uit handen te geven leek werkelijk alle goodwill verloren, totdat James Mangold werd aangekondigd als zijn vervanger. De filmmaker had namelijk eerder al Hugh Jackmans Wolverine voorzien van een waardig afscheid. Kan hij dat trucje nogmaals herhalen met een ander iconisch personage? Ford had sowieso altijd meer affiniteit met de archeoloog dan met ruimteavonturier Han Solo, dus met zijn toewijding zal het wel goed zitten. En de trailer, die in première ging op de D23-expo, onthulde de terugkeer van John Rhys-Davies als Sallah.

Meer films en series

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten en de nieuwste releases op blu-ray of in de bioscoop? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.

Reacties (0)