Review: Kii Three met Kii Three BXT System

21 juni 2022 8 Minuten 0 Reacties
Kii Three_31
FWD award

Van kleine, krachtige luidsprekers met diepe bas staan we al lang niet meer versteld. Maar als de ontwerper ervan beweert dat ze even goed klinken als grote vloerstaande speakers, spitsen we de oren. Vooral als die ontwerper Bruno Putzeys is.

Een les basisakoestiek leert ons dat grote luidsprekers over een veel preciezere timing en detaillering van de lage en middentonen moeten beschikken dan compacte luidsprekers. Een en ander is te wijten aan de grootte van de ‘baffle’ oftewel het front van de speaker. Hoe kleiner de baffle, hoe meer lage tonen rondom de speaker afgestraald worden in plaats van naar de luisteraar toe. Kort gezegd, maar daar komt het op neer. En daar heeft Bruno Putzeys met Kii Audio wat op gevonden.

Bruno Putzeys

De Belg Bruno Putzeys legde de basis voor klasse D-versterkers. Voor Philips ontwierp hij de eerste UcD klasse D-versterkermodule. Enkele jaren later ontwikkelde hij voor het Nederlandse Hypex de Ncore versterkermodule. Deze module wordt algemeen beschouwd als de eerste klasse D-versterker die zich kan meten met pure klasse A-versterkers. Bruno Puzeys maakte met maar liefst negen patenten op het gebied van digitale audio en vermogensomzetting furore in de audiowereld. Zo ontwikkelde hij voor Grimm Audio en Mola Mola onder andere hoogwaardige D/A- en A/D-converters. Samen met Peter Lyngdorf en Lars Risbo stond hij aan de wieg van het Deense Purifi Audio dat zich vooral richt op klasse D-versterkermodules en revolutionaire luidsprekerdrivers. Voor de goeie orde, de klasse D-versterkers die Bruno Putzeys ontwerpt zijn zuiver analoge versterkers, geen digitale!

Kii Audio

Sinds de oprichting in 2014 van het in Duitsland gevestigde Kii Audio en zijn  partnership in Purifi, wijdt Bruno Putzeys zich vooral aan het bouwen van compacte, actieve luidsprekersystemen. Met de bedoeling om ze even revolutionair te maken als zijn versterkermodules. Het assortiment van Kii Audio bestaat uit het Kii Three System en het Kii Three BXT System.

Kii Three System

Wat op het eerste gezicht een fraai stel speakers lijkt, is eigenlijk een krachtig audiofiel muzieksysteem. Stijlvol vormgegeven en klein genoeg om in elke moderne woonruimte te passen. Zonder dat daar een kluwen aan kabels en een stapel audioapparatuur aan te pas komt. Het Kii Three System is een compact DSP Controlled Full Range systeem. Een actief luidsprekersysteem waarop analoge en digitale bronnen aangesloten kunnen worden.

Active Wave Focussing Filter

Conventionele luidsprekers stralen tot aan het middengebied in alle richtingen uit. Daardoor gaat het geluid bijvoorbeeld reflecteren tegen de achterwand en met foute timing terugkeren naar de luisteraar. Hierdoor gaat de luisterruimte enorm ‘boomen’. Het Active Wave Focussing filter van het Kii Three System daarentegen, creëert een directief en gecontroleerd afstraalgedrag. Die reflecties worden geneutraliseerd door de in totaal zes zijwaarts en achterwaarts gemonteerde drivers van de Kii THREE die in tegenfase en met een aangepaste timing aangestuurd worden. Op die manier wordt het muzieksignaal correct in de richting van de luisteraar gestuurd. Dit in vaktermen ook ‘cardioïde’ (niervormig) afstralingspatroon genoemd, is de grote troef van het Kii Three System.

Kii Control

De Kii Control is veel meer dan een afstandsbediening. Deze controller is een ultra-compacte control unit en USB interface. De Kii Control maakt het mogelijk om meerdere bronnen aan te sluiten, zowel digitaal als analoog, en het systeem klankmatig zo in te stellen dat de weergave in iedere ruimte correct is. Dankzij de mogelijkheid om zes klank-presets aan te maken, kan iedereen zijn eigen voorkeuren instellen.

Kii Three BXT uitbreidingsmodule

De Kii Three BXT uitbreidingsmodule vormt een Kii Three om tot een hoogwaardige vloerstaande speaker, BXT staat voor Bass Extension. Het is echter geenszins een subwoofer. Door toevoeging van deze module wordt het muzieksysteem uitgebreid met maar liefst zestien extra drivers en versterkers. De custom klasse D-versterking levert 250 Watt per luidsprekerunit en bestaat uit zes luidsprekergroepen met in totaal 1.500 Watt. De BXT uitbreidingsmodule heeft hetzelfde cardioïde afstraalgedrag als de Kii Three, al zijn de supplementaire drivers anders gemonteerd. Wat verder uniek is, is dat het Kii Three BXT System verticale en horizontale beamsteering combineert. Beneden de 250 Hz is het systeem een line source, wat er voor zorgt dat plafond- en vloerreflecties geëlimineerd worden. Samen met de cardioïde afstraling levert dit een nog strakkere laagweergave met een ongekende snelheid op. De Kii Three detecteert wanneer een BXT uitbreidingsmodule aangesloten wordt en doet automatisch de nodige aanpassingen aan de instellingen van de software.

Kleurencombinaties

Zowel het Kii Three System als het Kii Three BXT System is verkrijgbaar in de standaard kleuren High Gloss White en Graphite Satin Metallic. Ook andere kleuren zijn optioneel beschikbaar, net zoals de combinatie van verschillende kleuren.

Set-up

We hebben het Kii Three System met BXT-module beluisterd bij Hifi Corner in Antwerpen. Over de set-up kunnen we kort zijn. Meer dan een Bluesound Node muziekstreamer hadden we niet nodig om muziek te maken. Over de opstelling van de Kii Three moesten we ons geen zorgen maken. Het Active Wave Focussing Filter houdt de luisterruimte onder controle zodat er nauwelijks met de speakers geschuifeld moet worden.

Luisteren

Al van bij de eerste noten wordt het duidelijk dat de Kii Three, zonder BXT uitbreidingsmodule, over een behoorlijke portie power beschikt. Het is indrukwekkend met hoeveel gemak de Kii Three muziek maakt. Loepzuiver en subliem gedetailleerd met een dynamiek die ons van onze sokken blaast. De muziek raakt ons precies daar waar het moet, het resultaat van een perfecte timing. Als we even door de luisterruimte lopen, horen we hoe weinig die er nog toe doet. Nergens een spoor van storende reflecties. Achter de Kii Three speakers is het bij wijze van spreken muisstil. De drivers op de achterkant van de speaker doen in samenspraak met de drivers aan de zijkant hun werk.

Zware noten

We willen het de Kii Three en het BXT System niet gemakkelijk maken. Daarom pluizen we de afspeellijsten uit naar muziekstukken die een set behoorlijk op de proef kunnen stellen. Drums stop, no good van de Vital Techtones is zo’n nummer. Net zoals Glem Ikkje van Kari Bremnes en Defeated Clown van Hildur Guonadottir. Om het geweld van het fantastische laag even te laten bezinken, schakelen we over op Chopinesque van Jon Batiste. De piano van Batiste is haast lijfelijk aanwezig. Net zoals Dominique Fils-Aimé die ons met het super dynamische Birds meesleept in de muziek. Bitter Ballad van Youn Sun Nah is een absoluut pareltje. De glasheldere, frêle stem van Sun Nah, de subtiele percussie en de diepe bas hebben we zelden zo ervaren. Zware noten om te kraken, maar de Kii Three heeft er niet de minste moeite mee.

Boost

En dan is het tijd voor de Kii Three BXT module, die heel eenvoudig via de Kii Control  in- of uitgeschakeld wordt. We herhalen de nummers die we eerder beluisterden en stellen vast dat de toevoeging van de BXT module resulteert in een nog dieper doorlopend laag en een hogere geluidsdruk in de allerlaagste frequenties. We horen het niet alleen, we voelen het zelfs. Logisch, als je weet dat het BXT System maar liefst acht extra woofers en acht versterkers van 250 Watt met ingebouwde DAC’s en DSP per module toevoegt. Het systeem komt dan ook echt nooit in ademnood, ongeacht hoe ver we de volumeknop ook open draaien. Hoe luider we spelen, hoe meer subtiele nuances en details zich openbaren. De enige beperking is de capaciteit van onze oren. Hoe langer we luisteren, hoe meer we ons door de muziek laten meeslepen. Zonder enig spoor van luistermoeheid. Hier worden we gewoon blij van.

Conclusie

De Kii Three met BXT module is beslist geen muzieksysteem om voor wat achtergrondmuziek te zorgen. Dit systeem is gebouwd om te presteren, maar dan wel op een bijzonder hoog niveau. En dat zowel in kleine als in grote ruimtes. Dat is vooral de verdienste van het Active Wave Focussing Filter dat de luisterruimte onder controle houdt. Een goed alternatief voor room correction. Het Kii Three System als stand alone op de fraaie Kii HiFi Stands doet zijn werk perfect. Maar met toevoeging van de Kii BXT module gaan de hemelpoorten open. Dat het Kii Three BXT System bovendien bijzonder fraai oogt, is een bijkomende troef. We zijn benieuwd naar wat Bruno Putzeys voor Kii nog uit zijn mouw zal schudden.

 

Schrijver: Eduard Hendrix

Prijzen

  • Kii Three System € 14.883,-
  • Kii Three BXT System € 32.065,-
  • Kii Stands € 1.016,-

Prijzen zijn inclusief Kii Control en in de standaard kleur.

KiiAudio, www.kiiaudio.com
Hifi Corner, www.hificorner.be

 

Reacties (0)