Verslag: Siltech 40 jaar – Onvermoeibaar aan de wereldtop

07 februari 2023 8 Minuten 0 Reacties
Siltech_40jaar_2
FWD award

Als muziek- en audioliefhebbers hebben we in Nederland best wel de neiging om eerder te kijken naar buitenlandse fabrikanten dan onze eigen vaak met veel liefde, passie en gefundeerde knowhow ontworpen inheemse producten. Want wat je van ver haalt is immers beter? Gelukkig bestaan er ook mooie en krachtige uitzonderingen op deze met vooroordelen omgeven regel. Eén hiervan is absoluut de puur Nederlandse audiokabelfabrikant Siltech.

Siltech is een echt wetenschappelijk gefundeerde hightech onderneming, die zowel de vaderlandse als wereldmarkt alweer sinds 1983 verblijd met absolute top audiokabels. Mede door het gelukkig(!) aanhoudende succes in binnen en buitenland, kunnen we ons in 2023 gaan opmaken voor het 40-jarig jubileum. In het nu volgende korte verhaal ga ik in vogelvlucht langs de wetenswaardigheden die deze fabrikant vanaf dag één zo bijzonder maakt en op de kaart heeft gezet.

De start

Hoewel het verhaal bijna leest als een spannend jongensboek loopt het ontstaan van SILver TEChnolog – feitelijk de volledige naam van Siltech – in 1983 nagenoeg simultaan met mijn eigen voorzichtige stappen op hifigebied. Even daarvoor introduceerde de Japanse Hiroyasu Kondo (de oprichter van Audio Note) in 1976 ’s werelds eerste 4N pure zilverkabel. Terwijl ook merken als het Amerikaanse Monster Cable van Noël Lee en Kimber Cable van Ray Kimber, de eerste voorzichtige schreden op het wiebelige kabelpad zetten. Siltech kwam iets later om de hoek kijken maar wist vanaf het eerste moment al meteen te overtuigen door de bijzonder krachtige combinatie van zowel kennis van metallurgie, een duidelijke visie voor wat er werkelijk toe doet en goed gefundeerde wetenschappelijke kennis. De start werd in 1983 gemaakt door Siltech oprichters Hans de Ligt en Michel de Goey. Twee heren die audiokabels niet louter op de gok, maar veel meer op basis van wetenschappelijke kennis begonnen te ontwikkelen. Het meest tot de verbeelding sprekende aspect was daarbij het gebruik van zelf ontwikkeld zuiver zilver (Siltech G1) voor de geleiders. Een regelrechte aardverschuiving in een periode waarbij het leeuwendeel van de kabels nog van koper werd vervaardigd. Hoewel ik zelf met begerige schuine blik naar deze toenmalige superkabels keek, kon ik ze als 16-jarige natuurlijk nog lang niet bekostigen. Want als er één ding ook in die beginjaren meteen duidelijk was, is dat Siltech al vanaf dag één voor topkwaliteit is gegaan.

Vorderende inzichten

In 1988 werd G2-zilver in het Siltech-assortiment geintroduceerd. G2 (“G” staat steeds voor generatie) bood een langere kristallengte waardoor het aantal openingen tussen de zilveratomen afnam. Het verbeterde ook de elektrische en weergave eigenschappen van de geleiders. In 1993 verschenen bij sommige modellen voor het eerst 24-karaats gouden draden in combinatie met de bestaande zilveren. Deze producten hebben hun modelnamen met de term “Goud” toegevoegd en soms ook in procenten zoals FTM-4 Goud 17% goud. Hoewel zilveren audiokabels van andere merken zeker in die beginjaren bij menigeen eigenschappen als scherp, overbriljant en transparant opriepen, waren en zijn zeker de Siltech kabels in het algemeen en zeker die in combinatie met goud, een stuk zachter, muzikaler en vriendelijker qua karakter.

Edwin en Gabi Rynveld

In 1992 vond er een grote verschuiving bij het merk plaats en nam muziek en hifiliefhebber Edwin Rynveld het bedrijf over van Hans en Michel. Als elektronica-ingenieur met ervaring op het hoogste niveau opgedaan bij bedrijven als Phillips en Exxon, vergrootte Edwin de mate aan onderzoek en ontwikkeling vanaf dat eerste moment meteen fors. Dit kwam uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen want door zijn gedegen technische achtergrond was bij beter in staat gebruikte maken van geavanceerde meettechnieken. De G3 geleider was in 1997 de eerste vrucht van deze fors geëvolueerde werkwijze en tevens het eerste product waarbij Siltech van de later bekende zilver-goudlegering gebruik maakte. De lancering van de eerste SQ Classic-reeks bleek enorm succesvol en door goud te injecteren in zilver met een hoge zuiverheid, werd de grensvervorming drastisch verminderd tot maar liefst 20% van de oorspronkelijke waarde en de klank veel natuurlijker en meer muzikaal. Edwin’s echtgenote voormalige concertpianiste Gabi Rynveld raakte pas in 2002 betrokken bij het bedrijf, wat mede kwam door het opvoeden van hun vijf kinderen. De meesten onder ons kennen haar vast nog als de drijvende en bezielende kracht achter dochterbedrijf Crystal Cable. Maar inmiddels steekt ze net zoveel tijd in Siltech en wordt haar aandacht gelijkmatig verspreid over beide merken.

Generatie G9

Omdat de opdracht was dit verhaal wat korter dan voor mij gebruikelijk te houden, sla ik heel “schaamteloos” (ook die kabels bevatten natuurlijk de nodige noviteiten) generatie vier tot en met zeven even over. Hierdoor arriveren we met een daverende knal bij de meest recente negende generatie. Een knal omdat in deze state of the art geleiders meer dan 12 jaar onderzoek en veel testresultaten verwerkt en het gehoormatige eindresultaat bijna als schokkend goed kan worden omschreven. Hoewel ik u niet wil vermoeien met meetgegevens was de oorzaak van deze gehoormatige aardverschuiving een buitengewoon sterk verminderde grensvervorming van 0,01%. Ten opzichte van “normale kabels” is dit bizar, maar zelfs in vergelijking met vorige Siltech generaties zijn de zuiverheidsniveaus substantieel verbeterd. De inmiddels wereldwijd zeer populaire Classic Legend-serie met zijn lancering in mei 2021, maakt voor een meer betaalbaar bedrag dan voorheen, eveneens gebruik van deze G9 geleiders en de gepatenteerde zilver-goudlegering. Geleiders die tot 2 keer grotere geleiders bevat dan eerdere generaties.

Nieuwe producten en nieuw bloed

Buiten het gegeven dat dit 40-jarige jubileumjaar door Siltech in het komende jaar met nieuwe producten en activiteiten zal worden opgeluisterd zoals de spectaculair nieuwe Royal Crown topserie, is er in de afgelopen periode nog iets anders belangrijks veranderd. In de afgelopen vijf jaar zijn namelijk ook zoons Viktor en Peter de Leeuw het bedrijf komen versterken. Viktor is daarbij verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering binnen de onderneming, terwijl Peter het marketingteam aanvoert. Fijn dat er dus sprake is van opvolging en het harde werken en de wetenschappelijke erfenis van Edwin en Gabi ook voor de toekomst is veiliggesteld. Wat de nieuwe Royal Crown modellen betreft zijn deze op de High End in München officieel geïntroduceerd. Het gaat hier om gloednieuwe zeer innovatieve kabelontwerpen die de grenzen van het maximaal haalbare opnieuw hebben verzet. Hierbij wordt onder meer van de laatste generatie G9 zilver goud en S10 mono kristal zilver geleiders en nog veel meer noviteiten gebruik gemaakt.

Conclusie

In een marktsegment waar de concurrentie bijzonder sterk aanwezig en competitief is, blijft het bijzonder knap wat Edwin en Gabi Rynveld samen met hun kinderen, het productieteam en met aanvulling van vijf ingenieurs hebben bereikt. Namelijk om ook anno 2023 in de voorhoede van de top op audiokabelgebied mee te blijven lopen. De kennis van laatstgenoemde topmensen heeft daarbij een versnelling gegeven aan de ontwikkeling van de laatste generatie G9 zilver goud en S10 mono crystal zilver geleiders. In Elst waar de recent verder uitgebreide ontwerp- en productiefaciliteit al sinds jaar en dag is gevestigd, blijft men ook hierna onverminderd doorgaan met innoveren. Enerzijds moeten ze wel om binnen de eeuwigdurende race voor het beste product in verschillende prijsklassen een rol van betekenis te blijven spelen. Maar anderzijds is het ook een kwestie van met veel plezier en passie de mooiste producten te blijven ontwikkelen en de echte muziekliefhebbers optimaal te blijven bedienen. Sinds de coronacrisis zijn we ons sterk bewust geworden dat alles in Azië laten produceren ons bijzonder kwetsbaar maakt, dus betrek dit ook eens op uw eigen audiowensen en leg uw oor te luister bij een Siltech dealer. Zelfs als u al bekend bent met de oudere ontwerpen van dit inmiddels legendarische audiomerk, durf ik te wedden dat de nieuwste generatie u in positieve zin ronduit zal verrassen en verbazen. Zo mooi kan muziekreproductie zijn als kabels niet meer de beperkende factor in uw keten gaan vormen en daardoor daadwerkelijk bij kunnen dragen aan werkelijke klankmatige schoonheid.

Fabrikant: Siltech Cables
Tel: +31 481 374 783
info@siltechcables.com
www.siltechcables.com  

Distributeur: D&D Audio
Tel: +31 (0)651568846
info@dendaudio.nl
www.dendaudio.nl

Reacties (0)